Bulut Teknolojisi Nedir? Popüler Bulut Depolama Servisleri

bulut teknolojisi
Hosting Fiyatları

Bulut bilişim olarak da anılan bulut teknolojisi (cloud computing); bilgisayar, telefon, tablet ve sunucu gibi tüm cihazlar arasında zaman ve mekân kısıtlaması olmadan veri paylaşımına olanak sağlayan, internet tabanlı bir veri depolama hizmetidir.

Cloud Nedir?

Cloud yani bulut, yerel bilgisayarınızı veya sunucunuzu kullanmak yerine verilerinizi depolamak ve bunlara erişmek için internet üzerinde sanal bir alandır. Dijital varlıklarınız için sanal bir depolama birimi gibidir.

Cloud sayesinde fotoğraflarınızı, belgelerinizi, dosyalarınızı, klasörlerinizi ve videolarınızı bilgisayarınızda veya akıllı telefonunuzda saklamak artık sorun değildir. Bunları internette sanal bir alanda tutabilir ve internet üzerinden istediğiniz zaman erişebilirsiniz.

Cloud Hosting Nedir?

Cloud hosting, yükü dengelemek ve çalışma süresini en üst düzeye çıkarmak için birden fazla farklı sunucu kullanan bir web hosting türüdür. Tek bir sunucu kullanan geleneksel hosting yöntemlerinin aksine cloud hosting, kaynakları birbirine bağlı birkaç ayrı sunucudan oluşan donanım ağları olan farklı bir sanal sunucu ağından alır.

Cloud hosting’i anlamak için verilerin internet üzerinden barındırılan uzak sunuculardan oluşan bir ağda işlenmesine ve depolanmasına izin veren bir teknoloji olan bulut bilişimin temellerini kavramak önemlidir. Cloud, işletmelerin ve bireylerin verilerini üçüncü taraf veri merkezlerinde depolamasına olanak tanır; bu da verilerin yerel olarak depolanmasıyla ilgili sorunu ortadan kaldırdığı için verimliliği ve üretkenliği önemli ölçüde artırabilir.

Ayrıca cloud hosting tesisleri, diğer özelliklerin yanı sıra gelişmiş güvenlik duvarları, saldırı tespit sistemleri, şifreleme ve olay kaydı dahil olmak üzere genellikle gelişmiş güvenlik özelliklerini entegre ettikleri için verilere sağlam siber güvenlik koruması sağlar. Bu önemli siber güvenlik özellikleri, bulut tabanlı uygulamaları, veri tabanlarını, dosyaları ve diğer barındırılan unsurları, bireysel bir kullanıcının veya işletmenin kendi iç kaynaklarını kullanarak elde edebileceğinin ötesine geçecek şekilde korur.

Cloud hosting tesislerinin dağıtılmış mimarisi, ek bir siber güvenlik koruması katmanı sağlar. Yani ağdaki bir sunucunun arızalanması veya tehlikeye girmesi durumunda, kullanıcının kaynakları ve verileri önemli bir hizmet kesintisi olmaksızın otomatik olarak diğer sağlıklı sunuculara taşınır. Tek bir sunucuya sahip geleneksel bir hosting modeli tek bir arıza noktası sunarak verileri riske atabilir.

Cloud hosting hizmetleri ayrıca geleneksel antivirüslerden daha sağlam ve karmaşık olan stratejik bir antivirüs yaklaşımı sağlar. Öncelikle, tehdit analizine yönelik geleneksel antivirüs yazılımları çoğunlukla dosya türlerini filtrelemeye veya zararlı nesnelerin varlığına dayalı olarak dosyaların içeriğini incelemeye odaklanır. Buna karşılık, bulut tabanlı bir antivirüs çözümü farklı katmanlarda bir kontrol gerçekleştirir ve yalnızca içerik ve dosya türlerini değil, aynı zamanda davranışsal analiz ve bağlama duyarlı korumaları da kapsar. Bu, verilerin güvenliğini önemli ölçüde artıran potansiyel tehditlerin daha kapsamlı bir analizi anlamına gelir.

Özetle,  cloud hosting modern işletmeler için önemli bir fırsat birleşimi sunar. Sağlam siber güvenlik koruması, esnek ve gelişmiş kaynaklar gibi sayısız avantajın yanı sıra, işletmeler artık cloud hosting’in katkısını görmezden gelemez. Sonuç olarak, sürekli artan güvenlik tehditleri ile birlikte, bir işletme verilerini korumak ve operasyonel verimliliği sürdürmek için cloud hosting’den yararlanabilir.

Bulut Teknolojisi Nedir?

Bulut teknolojisi yani bulut bilişim, en basit haliyle, bilişim hizmetlerinin internet yani “bulut” üzerinden sunulmasıdır

Maliyet tasarrufu, ölçeklenebilirlik ve gelişmiş işbirliği gibi pek çok avantaj sunan bu kavram 1950’ler ve 1960’lardan bu yana evrim geçirmiştir.

Microsoft gibi büyük oyuncular, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi en son teknolojileri BT sistemlerine entegre ederek bulut bilişim hizmetlerini yeni zirvelere taşımaktadır.

Dönüşüm bununla da kalmaz. Bulut bilişim, işletmelerin BT kaynaklarını yönetme becerilerini büyük ölçüde geliştirir.

İşletmeler otomasyon ve orkestrasyon yeteneklerinden yararlanarak aşağıdakileri yapabilirler:

  • Doğrudan BT personelinin müdahalesine gerek kalmadan kaynak ve hizmet sağlayabilir.
  • Veri silolarını ortadan kaldırarak bilinçli iş kararlarını desteklemenize olanak tanır.
  • Proje yönetimi ve maliyet değerlendirmelerinin iyileştirilmesini sağlar.

Bulut Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Bulut teknolojisi, bilgi işlem kaynaklarını ve hizmetlerini internet üzerinden sunan bulut bilişim prensibine göre çalışır. Verilerinizi veya bilgilerinizi buluta yükleyebilir, uzak sunucularda güvenli bir şekilde saklayabilir ve iyi bir internet bağlantısıyla istediğiniz zaman erişebilirsiniz.

Bulut, sanallaştırma (tek bir fiziksel sunucu üzerinde birden fazla sanal makinenin aynı anda çalışması) üzerinde tamamen işlevsel olduğundan, geniş yeteneklerini verimli bir şekilde kullanmanıza olanak tanır ve kaynaklara ulaştığınızda endişelenmenize gerek yoktur. Bulut ölçeklenebilirlik sunar, bu da bilgi işlem kaynaklarını iş ihtiyaçlarınıza göre ölçeklendirebileceğiniz anlamına gelir.

Ayrıca, verilerinizi korumak için sağlam güvenlik önlemleri bulut teknolojisi tarafından desteklenmektedir. Veri şifreleme, güvenlik duvarları ve gelişmiş erişim kontrolleri bilgilerinizin tehditlere karşı korunmasını sağlar.

Ayrıca, bulut teknolojisi kullanım başına ödeme esasına göre çalışır, yani yalnızca gerekli depolama alanı ve kaynaklar için ödeme yapmanız gerekir. Bu nedenle, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için uygun maliyetli bir çözümdür ve pahalı donanım veya özel altyapı maliyetlerini düşürme ihtiyacını ortadan kaldırır.

Bulut Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

Kişilerin hem özel hayatlarında hem de çalışma ortamlarında kullandıkları belge, görsel ve video gibi verilerin büyük boyutlara ulaşması, bilgisayar, telefon ya da tabletlerinde depolamalarını zorlaştırıyor. Her an her yerde verilere ulaşım imkânı sağlayan bulut teknolojisi, bu soruna hızlı ve kolay çözüm sunuyor. Hiçbir kurulum gerektirmeyen bulut bilişim, web tabanlı uygulamalar aracılığıyla online depolama hizmeti veriyor.

Bulut bilişim, kullanıcılar ve teknoloji şirketleri açısından pek çok avantaj sağlar.

bulut bilişim nedir
  • Maliyet tasarrufu: Bilgi işlem çalışmalarının bulut üzerinden yapılması; veri merkezi kurma, donanım ve yazılım satın alma gibi yatırım giderlerini ve altyapı masraflarını ortadan kaldırarak maliyetleri azaltır.
  • Hız: Bilgi işlem kaynaklarına ulaşım, kurulum ve kullanımın dakikalar içerisinde gerçekleştirilebilmesi, işletmelere kapasite planlama, esneklik ve hız açısından avantaj sağlar.
  • Küresel esneklik: Bilgi işlem gücü, depolama ve bant genişliği gibi BT kaynaklarına coğrafi konum ve zaman farketmeden istenilen anda ulaşılabilmesi, küresel anlamda esnek ölçeklendirme imkânı sunar.
  • Verimlilik: Şirket içi veri merkezi ihtiyacını ortadan kaldıran bulut teknolojisi, çalışanların daha önemli iş hedeflerine yönelebilmesini sağlayarak zaman ve performans açısından verimlilik sağlar.
  • Performans: Bilgi işlem hizmetlerinin dünya çapındaki veri merkezleri ağında çalışması ve donanımların en son sürümde kullanılması sayesinde, düşük ağ gecikmesi ve ekonomik ölçeklendirme gibi hız, verim ve performans açısından avantaj sağlar.
  • Güvenilirlik: Bilgi işlem verilerinin bulut sağlayıcısının ağında birden fazla yedekli hâlde tutulması sayesinde, kritik durumlarda veri kurtarma ve iş sürekliliğini koruma kolaylaşır.
  • Güvenlik: Bulut sağlayıcısının güçlü ilkeleri, kullandığı teknoloji ve denetimler sayesinde verileriniz, uygulamalarınız ve altyapınız olası tehditlere karşı güvence altına alınır.
  • Veri kurtarma: Bilgisayar, telefon ya da tablet gibi cihazlarda meydana gelen arızalar sonucunda veri kaybı yaşanabilirken, bulut bilişim ile veri depolandığında bilgiler kaybolmaz ve yeniden erişim mümkündür.
  • Gizlilik: Bulut platformlarındaki erişim özelliği ile izin vermediğiniz sürece bilgileriniz üçüncü şahıslar tarafından görüntülenemez. Aynı zamanda dosya paylaşımında sadece istediğiniz kişileri seçmeniz de mümkündür.
  • Düzenleme: Bulut sistemlerinde bulunan ön izleme özelliği ile dosyaları indirmeden okuyabilir ve istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.
  • Erişim: İnternet bağlantınız olduğu sürece, bulut bilişim hizmeti sunan uygulamadaki verilerinize 7/24 kesintisiz bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Bulut Teknolojisi Hizmet Modelleri Nelerdir?

Bulut bilişim sağlayıcıları, 3 ana kategoride hizmet sunarlar. Her bir yapı birbirinin üzerine eklenerek oluşturulur ve model yükseldikçe işletmenin iş yükü azalır.

  • IaaS (Hizmet olarak altyapı): Bilgi işleme temeline dayanan bu hizmet, kullandıkça öde esası ile bulut alt yapısı kiralamanızı sağlar.
  • PaaS (Hizmet olarak platform): Geliştiricilerin yazılım çözümleri, web ve mobil uygulamaları altyapı kurmadan geliştirmelerini, test etmelerini ve yönetmelerini sağlar. (IBM Cloud, Microsoft Azure vb.)
  • SaaS (Hizmet olarak yazılım): Bulut sağlayıcısı uygulama ve altyapı barındırma ile bakım işlemlerini üstlenerek, kullanıcının önceden belirlenmiş uygulamaları, doğrudan web tarayıcısı ile çalıştırabilmesini sağlar. (Microsoft Office 365, Google Apps vb.)
bulut teknolojisi

Bulut Bilişim Türleri Nelerdir?

Bulut teknolojisinde bilgi işlem türleri, farklı kullanıcı gereksinimlerine çözüm sunmak amacıyla 4 ayrı mimari model temelinde geliştirilmiştir.

  • Public Cloud (Genel Bulut): Altyapı ve bilgi işlem kaynakları, Microsoft Azure gibi üçüncü taraf bulut sağlayıcılarına aittir. Bulut uygulama hizmetlerine erişim, web tarayıcısı üzerinden ücretli veya ücretsiz hesap açılarak sağlanır.
  • Community Cloud (Topluluk Bulutu): Devlet kuruluşları gibi ortak özelliklere sahip kullanıcılara yönelik, organizasyonlar arası dâhilî ve haricî yönetim imkânının bulunduğu altyapı paylaşım türüdür.
  • Hybrid Cloud (Melez/Karma Bulut): Genel ve özel bulut arasında veri paylaşımına imkân sağlayarak dağıtım kolaylığı açısından esneklik sunar. Güvenlik ve gizliliğin önemli olduğu durumlarda tercih edilir.
  • Private Cloud (Özel Bulut): Genellikle büyük şirketler tarafından tercih edilen, bilgi işlem kaynaklarının tek bir kuruluş tarafından kullanıldığı bulut teknoloji türüdür.

İşletmeler Bulutu Ne İçin Kullanır? Neden Geçiş Yapmalıdır?

Bulut geçişi, dijital varlıkların ve hizmetlerin şirket içi, yerel veya özel bulut altyapısından Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure veya Google Cloud Platform gibi genel bir buluta taşınması sürecidir. Bu tür bir geçiş, işletmelerin depolama, bilgi işlem gücü, veri yönetimi ve analitik gibi buluta özgü teknolojilerden yararlanmasına olanak tanır. 

Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, işletmeler veri depolama ve yönetim ihtiyaçları için giderek daha fazla bulut çözümlerine yönelmektedir. Bulut, geleneksel şirket içi çözümlere kıyasla maliyet tasarrufundan ölçeklenebilirliğe, güvenliğe ve çevikliğe kadar bir dizi avantaj sunar.

İş operasyonlarınızı buluta taşımak küçük bir iş değildir, ancak uzun vadede faydaları buna değerdir. 

1. Artırılmış Esneklik ve Ölçeklenebilirlik 

Her şeyden önce buluta geçiş, işletmelerin esnekliklerini ve ölçeklenebilirliklerini artırmaları için harika bir yoldur. İşletmeler buluttan yararlanarak verilerini ve iş yüklerini daha iyi yönetebilir ve aynı zamanda işletmenin ihtiyaçlarına bağlı olarak yukarı veya aşağı ölçeklenebilmesine olanak tanır. Bu, işletmelerin ek donanım veya yazılım kaynaklarına yatırım yapmak zorunda kalmadan değişen iş gereksinimlerine hızla yanıt vermesine olanak tanır. Örneğin, bulut aynı zamanda neredeyse sınırsız miktarda depolama alanına erişim sağlayarak şirketlerin büyük miktarda veriyi minimum çabayla depolamasına olanak tanır.

2. Hassas Veriler için Geliştirilmiş Güvenlik

İşletmeler buluta geçerek, gizli bilgileri bilgisayar korsanlarından korumak için tasarlanmış gelişmiş veri koruma ve erişim kontrolü önlemlerinden faydalanabilir. Bulut sağlayıcıları, bulut ortamını dış tehditlere karşı korumak için şifreleme, iki faktörlü kimlik doğrulama, kimlik doğrulama yöntemleri ve güvenlik duvarları gibi çeşitli güvenlik protokolleri ve araçları kullanır. Ayrıca birçok bulut sağlayıcısı, müşteri verilerinin korunması söz konusu olduğunda şirketlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlamaya yardımcı olan HIPAA veya GDPR gibi sektör düzenlemeleriyle uyumluluk da sunar. Dolayısıyla, iş operasyonlarınızı buluta taşımak hassas verileriniz için ekstra bir güvenlik katmanı sağlarken aynı zamanda ilgili yönetmeliklerle uyumlu kalmanıza da yardımcı olabilir.

3. Azaltılmış Bakım ve Yükseltme Maliyetleri 

Buluta geçiş, işletmelerin bakım ve yükseltme maliyetlerini azaltmaları için de harika bir yoldur. Şirketler buluta geçerek donanım ve yazılım kaynaklarının yanı sıra ilgili bakım ücretlerinden de tasarruf edebilir. Ayrıca, bulut sağlayıcıları genellikle işletmelerin yalnızca kullandıkları kadar ödeme yapmalarına olanak tanıyan kullandıkça öde modelleri sunarak bütçelerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olurken aynı zamanda ek altyapı veya personele yatırım yapmak zorunda kalmadan en son teknolojilere erişmelerini sağlar. 

Ayrıca, birçok bulut çözümü, sistem yükseltmeleri veya uygulama güncellemeleri gibi manuel yönetim görevleri için gereken zaman ve çabayı azaltmaya yardımcı olan otomatik güncellemeler ve yama özellikleriyle tasarlanmıştır. Dolayısıyla, buluta geçiş hem teknoloji altyapısına yapılan kısa vadeli yatırımlar hem de bakım ve destek maliyetleri açısından uzun vadeli taahhütler söz konusu olduğunda maliyet tasarrufu sağlayabilir.

4. Gelişmiş İşbirliği ve Üretkenlik 

Bulut sayesinde işletmeler, güvenlik riskleri veya donanım sınırlamaları konusunda endişelenmek zorunda kalmadan verileri iş arkadaşları ve müşterilerle kolayca paylaşabilir. Özellikle, birçok bulut çözümü, birden fazla kullanıcının aynı anda bir proje üzerinde çalışmasına olanak tanıyan ve aynı zamanda sohbet araçları aracılığıyla anında geri bildirim sağlayan gerçek zamanlı belge düzenleme yetenekleri gibi özelliklerle birlikte gelir. Ayrıca, erişim kontrol önlemleri hassas bilgilere yalnızca yetkili personelin erişebilmesini sağlayarak veri ihlalleri veya yetkisiz erişim riskini azaltmaya yardımcı olur.

5. Verilerinize Dünyanın Her Yerinden Daha Kolay Erişim

Kurumsal verileri güvenli uzak sunucularda depolayarak, internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan bu verilere erişebilirsiniz. Bu sayede sabit disk veya USB bellek gibi fiziksel depolama cihazlarına olan ihtiyaç ortadan kalkar ve kullanıcılar nerede olurlarsa olsunlar önemli bilgilere hızlı bir şekilde erişebilirler.  

Ayrıca, birçok bulut çözümü, kullanıcıların hareket halindeyken belgelerini, elektronik tablolarını ve diğer dosyalarını görüntülemelerini sağlayan mobil uygulamalarla birlikte gelir. Böylece işinizden hiçbir zaman kopmazsınız. Önemli olan her şeye zahmetsizce ve ödün vermeden dünya çapında erişim sağlar. 

6. Kurtarma 

Bulut sağlayıcıları genellikle entegre, kullanımı kolay yedekleme ve kurtarma seçenekleriyle işletmelere büyük bir avantaj sağlar. Sadece bu da değil, bu yedeklerin farklı coğrafi bölgelerde depolanabilmesi de önemli verileriniz için ek bir koruma katmanı sağlayabilir.

Popüler Bulut Depolama Servisleri

Günümüzün hayat kurtaran teknoloji hizmeti olan bulut depolama servisleri, ücretsiz ve ücretli seçenekleri ile kullanıcılara güvenilir çözümler sunar. Aşağıdaki listeden en iyi popüler bulut depolama servislerini inceleyebilirsiniz.

1. Microsoft OneDrive

OneDrive 5 GB ücretsiz depolama alanına sahiptir ve Office365 paketi ile entegre olur. Otomatik dosya yedekleme ve işbirliği işlevleri ile kişisel kullanım için iyi bir seçenektir.

OneDrive resim, ses, video ve belge gibi çeşitli dosyaların depolanmasına olanak tanır. Kullanıcılar, Premium abonelik planlarıyla genişletilebilen 5 GB ücretsiz depolama alanına sahip olur. Microsoft 365 aboneliği ile kullanıcılar beş cihaza kadar cihaz başına 1 TB çevrimiçi depolama alanına sahip olurlar.

Office Online ile tümleşiktir ve kullanıcıların Microsoft Office belgelerini doğrudan bir web tarayıcısından yüklemesine, oluşturmasına, düzenlemesine ve paylaşmasına olanak tanır. OneDrive’ın ücretsiz ve ücretli sürümleri Microsoft Word, Excel, PowerPoint ve OneNote sürümlerini içerir.

2. MEGA

Mega, kullanıcı kontrollü uçtan uca şifreleme ile 20 GB’a kadar ücretsiz depolama alanı sağlar. Windows, Mac OS X, Linux, Android ve iOS dahil olmak üzere çeşitli cihazlardan ve işletim sistemlerinden erişilebilir. Kullanıcılar farklı seviyelerde erişim izinlerine sahip bağlantılar oluşturarak dosya veya klasör paylaşabilirler.

MEGA ayrıca kullanıcı ihtiyaçlarına göre değişen fiyatlarla genişletilmiş depolama ve aktarım özelliklerine sahip abonelik planları da sunar.

Avantajlarına rağmen, MEGA’nın yükleme ve indirme için internet hızına bağımlılık ve geçici olarak kullanılamama veya veri aktarımının donma olasılığı gibi bazı dezavantajları vardır.

3. Icedrive

Icedrive, uçtan uca şifreleme ile 10 GB’a kadar ücretsiz depolama alanı sunar. Kullanıcı arayüzü sezgiseldir ve aylık ve yıllık seçenekler de dahil olmak üzere artan depolama kapasitesine sahip çeşitli ücretli planlara sahiptir. Ayrıca ücretsiz bulut depolamadan daha uzun vadeli bir yatırıma yükseltmek için 5 yıllık planları da vardır.

Icedrive, ücretli hesaplar için Twofish şifreleme ve sıfır bilgi şifreleme kullanarak güvenliği vurgular. Bununla birlikte, uçtan uca şifreleme ücretsiz planlarda mevcut değildir, bu nedenle tam olarak korunmadıkları için hassas belgeleri ücretsiz hesabınıza yüklerken dikkatli olmanız gerekir.  

Farklı platformlardan kolay erişimi destekler ve yerleşik bir medya oynatıcıya sahiptir, ancak belge işbirliği ve blok düzeyinde senkronizasyon seçeneklerinden yoksundur.

4. Sync.com

Sync, uçtan uca şifreleme ile 5 GB güvenli ücretsiz depolama alanı sağlar. Kullanıcı dostu platform otomatik yedeklemeleri destekler ve entegre bir yerel disk olarak işlev görür.

Sync.com kolay dosya paylaşımı, izin iptali ve dosya kurtarmayı kolaylaştırır. Yerel bir Linux uygulaması olmasa da, Dropbox gibi hizmetlere alternatif olarak küçük ve orta ölçekli işletmeler için uygundur.

5. pCloud

pCloud, çeşitli cihazlardan ve işletim sistemlerinden erişilebilen, askeri düzeyde şifrelemeye sahip bulut depolama alanı sunar. Dosyalar cihazlar arasında otomatik olarak senkronize edilir ve veri koruması için yedekleme özellikleri vardır. Ücretsiz plan 10 GB depolama alanı içerir, bu da onu ücretsiz bir hesap için Internxt ile birlikte en cömert ücretsiz bulut depolama çözümlerinden biri haline getirir.

6. iCloud

iCloud fotoğraflar, videolar, uygulamalar ve diğer dosyalar için 5 GB ücretsiz saklama alanı sağlar. Teknik olarak tüm cihazlar için kullanılabilir olsa da, iCloud Apple kullanıcıları ve ekosistemi düşünülerek oluşturulmuştur, ancak iOS cihazları arasında senkronizasyona ve her yerden erişime izin verir.

Google ve OneDrive’a benzer şekilde, iCloud da bulutta depolanan verilerin şifre çözme anahtarlarını elinde tutar. iCloud teorik olarak dosyalarınızın şifresini çözüp görüntüleyebileceğinden ya da devlet kurumlarına hesabınıza erişim izni verebileceğinden, bu durum pek çok kişi için gizlilik endişelerine yol açar.

iCloud, Apple kullanıcıları için en iyi ücretsiz bulut çözümlerinden biri olabilir, ancak hassas dosyaları saklamak için daha iyi gizlilik odaklı platformlar vardır. Yine de iCloud ek saklama alanı için ücretli planlar sunar ve iOS aygıtlarını çevrimiçi olarak yedekleyerek bilgisayar bağlantısı olmadan geri yükleyebilir.

7. Dropbox

Dropbox, bu listede bulunan en küçük ücretsiz depolama seçeneklerinden biri olan 2 GB’lık temel bir ücretsiz plan sunan tanınmış bir hizmettir. Dropbox bireyler ve küçük işletmeler için birçok değerli özelliğe sahiptir.

Dropbox dosyaları uçtan uca şifrelemez, bu da diğer ücretsiz bulut depolama sağlayıcılarından daha az güvenli olduğu anlamına gelir.

Dropbox, Microsoft Windows, Mac, iOS, Android ve Windows Phone gibi işletim sistemleri de dahil olmak üzere çeşitli cihazlar arasında fotoğraf, video ve her türlü dosya ve belgenin depolanmasına ve senkronize edilmesine olanak tanır.

Kullanıcılar, Dropbox hesabı olmayan kişilerle bile dosya ve klasörleri kolayca paylaşabilir. E-posta veya diğer uygulamalar aracılığıyla gönderilebilecek paylaşılan bağlantılar oluşturma imkanı vardır.

Dropbox, hangi klasörlerin masaüstüyle senkronize edileceğini seçmek için “seçici senkronizasyon” sunar ve “akıllı senkronizasyon”, cihazdaki tüm dosyaların görüntülenmesine izin verir, ancak hangilerinin yerel olarak depolandığını ve hangilerinin bulutta olduğunu seçer.

Dropbox, Plus planında 2 TB ve Professional planında 3 TB gibi daha fazla depolama kapasitesi sunan ücretli plan seçeneklerine sahiptir.

8. Nextcloud

Nextcloud ile, bir kuruluş içinde ve harici kullanıcılarla dosya paylaşabilir ve işbirliği yapabilirsiniz. Ayrıca takvimler, kişiler ve e-posta gibi araçları entegre ederek işletmeler ve ekipler için eksiksiz bir ücretsiz bulut çözümü fırsatı sunar.

Çoğu bulut sağlayıcısı gibi, uçtan uca şifreleme ve iki faktörlü kimlik doğrulama özelliklerine sahiptir ve depolanan verilerin korunmasını sağlar. Nextcloud’un açık kaynak platformu, küçük işletmelerden büyük kuruluşlara kadar farklı ihtiyaçlara ve ölçeklere göre özelleştirmeye ve uyarlamaya olanak tanır.

Nextcloud’un ücretsiz bir bulut depolama platformu olarak dezavantajı, kendi kendine barındırılan bir hizmet olmasıdır, yani bu tür bulut depolamaya aşina olmayanlar için kurulumu karmaşık bir süreç olabilir.

Bununla birlikte, kendi kendine barındırma, deneyimi olanlar için uygun bir seçenek olabilir. Genellikle en özel seçenektir, çünkü her şeyi siz kontrol edersiniz ve verilerinizi işlemek için harici taraflara olan ihtiyacı azaltır. Bu, daha gelişmiş teknolojilerle deneyimi olan veya öğrenmeye istekli olanlar için en iyi ücretsiz bulut depolama alanı olabilir.

9. Degoo

Degoo 20 GB ücretsiz depolama alanı sunar ve sıfır bilgi şifrelemesi içerir. Degoo şu anda daha çok fotoğraflarınızı depolamak için bir platform sağlamaya odaklanır, ancak uygulaması güvenli fotoğraf paylaşımını da içerir.

Ücretsiz bir Degoo hesabıyla 90 gün boyunca işlem yapılmaması durumunda hesabınız silinir ve fotoğraflarınızın kaybolur. Ücretsiz bir Degoo hesabını yükseltmek, daha fazla depolama alanı ve reklamsız bir deneyim için yönlendirme planları gibi avantajlar sağlar. Depolama planları aylık 9,99$’dan 5000GB’a kadar çıkmaktadır.

Degoo iOS, Android ve web (ücretli planlar için) için kullanılabilir.

VDS sunucu paketleri

İlgili İçerikler

Bulut Bilişim Nedir? Şirketler Dijital Dönüşüm Sürecinde Cloud Ortamına Nasıl Entegre Olmalıdır?

DevOps Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin DevOps

Kubernetes Nedir?, Docker Nedir, Ne İşe Yarar?

Load Balancer Nedir? Avantajları, Kullanım Alanları ve Örnekleri

Red Hat Kullanarak Güvenli Bir Şekilde Konteyner Yaratmak ve Mevkilendirmek

VMware Nedir, Ne İşe Yarar?

VDS (Virtual Dedicated Server) Server Nedir, Ne İşe Yarar?, VPS (Virtual Private Server) Nedir?

Microsoft Azure Nedir?

PaaS (Platform as a Service) Nedir? PaaS vs. IaaS Arasındaki Farklar

Saas (Software as a Service) Nedir? İşletmeler Neden Hizmet olarak Yazılım Modelini Tercih Etmelidir?

Siber Güvenlik Nedir? İnternet Ortamında Veri Güvenliğini Nasıl Sağlarız?

MS. Hyper-V Nedir, Ne İşe Yarar? Microsoft Sunucu Sanallaştırma Nasıl Çalışır?

Cloudflare Nedir, Ne İşe Yarar? Cloudflare CDN Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

DNS Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Değiştirilir?

Iaas (Infrastructure as a Service) Nedir? Iaas vs. Paas Arasındaki Farklar

Cloud Hosting ile Cloud Server Arasında Fark Var mı?

Serverless Nedir? Serverless Teknolojisi, Serverless Mimarisi, Serverless Computing (Sunucusuz Bilişim)

Private Cloud Nedir? İşletmeler Neden Özel Bulut Veri Merkezinde Verilerini Barındırmalı?

Domain Sorgulama