Blog » Cloud » Load Balancer Nedir? Avantajları, Kullanım Alanları ve Örnekleri

Load Balancer Nedir? Avantajları, Kullanım Alanları ve Örnekleri

Hosting Fiyatları

Bir e-ticaret web sitesi ya da uygulama, dakikalar içinde binlerce farklı müşteri talebi ile karşı karşıya kalabilir. Bu durumda sunucular genellikle büyük bir yük ile karşı karşıya kalır. Bu yük, sunucuların yeterli ve gerekli cevabı vermesini engelleyebilir. İşte burada da aksamalar meydana gelir. Bu durumun engellenmesi için de Load Balancer karşımıza çıkar. Biz de bu yazımızda sizler için Load Balancer ile ilgili merak edilenleri araştırdık.

Load Balancer Nedir?

Load Balancer yani yük dengeleyici, web sitelerinde müşterilerin talebinin artması ile birlikte sunuculardaki yükün de artmasıyla, kullanıcı deneyiminin en iyi şekilde olması için dengeyi sağlamaya yarar. Sunucudaki yükün azalması için Load Balancer devreye girer ve ağ ya da uygulamalı trafiğin eşit şekilde dağılmasını sağlar. Load Balancer, iş yükünü sadece bir sunucuya vermez. Birden çok sunucuya dağıtır ve böylece akışın çok daha sağlıklı olmasını sağlar. 

Load Balancer, istemci cihazlar ve backend sunucular arasında yer alır ve gelen istekleri eşit şekilde dağıtarak bir köprü görevi görür.

Load Balancer Nasıl Çalışır?

Load balancer ilk olarak istemciye uygulamayı temsilen bir IP adresi verir. Daha sonra istemci VIP’ye bağlanır ve load balancer burada bağlantının algoritmalarını kullanır. Sunucudaki herhangi bir uygulama örneğine yönlendirme yapılıp yapılmayacağını belirler. Bağlantı süresi boyunca da bu süreci yönetir ve izler. Bu bakımdan bakıldığında da ters proxy işlevi görür.

Load Balancer Ne İşe Yarar? Avantajları Nelerdir?

  • Load balancer, sunucu aşırı yüklenmesini engeller. Bu sayede sunucular verimli ve eşit bir şekilde çalışır. 
  • Gelen istekler ve kaynaklar tarafından sağlanan güç dengelenir. Herhangi bir aksaklığın önüne geçilmiş olur.
  • Load balancer kullanımı ile sıfır kesinti ile yüksek trafik sağlanabilir.
  • Load balancer, uygulamaların teslimi için kaynakları en üst seviyede kullanır. Verileri de verimli bir şekilde taşır. Sunucu aşırı yüklenmeleri ortadan kalktığı için veri akışı ve site trafiği de son derece yüksek kalmaya devam eder.
  • Web serverlardaki yükü de azaltan load balancer, kullanıcı deneyimini de her daim yüksek tutar.
  • Load balancer, web sitenizdeki trafiği sıkıştırarak kullanıcılara en iyi deneyimi sunmaya da yardımcı olur. 
  • Load balancer, içeriği kullanıcılara en hızlı şekilde teslim eder. Trafiği önbelleğe alır.
  • Load balancer sayesinde ağ sistemine yeni bir ek güvenlik katmanı sağlanır. Kötü niyetli trafikler en kısa sürede yakalanır ve imha edilir.
  • Yük dengeleme ile trafik darboğazları kısa sürede tahmin edilir. Bu sayede önleme de en hızlı şekilde gerçekleşir.
  • Ölçeklenebilir olması sebebiyle web sitesi yoğun bir trafik halindeyken bile iyi çalışır. Mevcut sunucuların kapasitesini artırır ve kolayca ek sunucular eklenebilir. Bu da maliyetlerin de düşmesine sebep olur.

Load Balancer Türleri

Load balancer ile ilgili merak edilenlerden biri de load balancer türleri oluyor. Şimdi gelin birlikte load balancer türlerini inceleyelim.

Sunucu Yük Dengeleme

Sunucu yük dengelemedeki amaç, kullanılabilirlik ve yeteneklere bağlı olarak iş yüklerini sunuculara dağıtmaktır. Bunun ile birlikte uygulama içi isteklerin yönlendirilmesi trafiğe güvenme ile olur. Yani uygulama katmanı trafiği kullanılır.

Donanım Tabanlı Yük Dengeleme

Donanım tabanlı yük dengeleme ile tek bir aygıtta birden fazla yük dengeleyici çalışabilir. Burada yerleşik sanallaştırma yeteneği de bulunur.

Yazılım Tabanlı Yük Dengeleme

Bu yük dengeleme türü de sanal makinelerle çalışır. Fiziksel yük dengeleme ile kıyaslandığında çok daha esnektir. Bu yük dengeleme türü geleneksel hipervizörler, kapsayıcılar ve Linux süreçlerinde çalışır. 

Sanal Yük Dengeleme

Bu yük dengeleme türü ise donanım tabanlı ve yazılım tabanlı yük dengeleme türlerinin birleşimi olarak da bilinir. Sanal makinedeki özel aygıt ile özel yük dengeleme gerçekleşir.

Bulut Tabanlı Yük Dengeleme

Bu tür yük dengelemede ise bulut tabanlı bir yazılım kullanılır. Burada yük dengelemek için birden çok seçenek bulunur. Ağ yükü dengeleme, HTTP yükü dengeleme, dahili yük dengeleme bunlardan bazılarıdır. 

Konteyner Yük Dengeleme

Sanal, yalıtılmış uygulama örnekleri sağlayan konteyner yük dengeleme, yük dengeleme kümeleri aracılığıyla etkinleşir. Kubernetes konteyner düzenleme sistemi ile dengelemeye yardımcı olunur.

Load Balancer ile Hangi Trafik Türleri Dengelenir?

  • HTTP
  • HTTP(S)
  • TCP
  • UDP

Load Balancer Kullanım Alanları

Erişilebilirliği ve sunucu sürekliliğini en üst seviyeye çıkaran load balancer, site trafiğinin yüksek olduğu hemen her web sitesi tarafından kullanılabilir. Özellikle e-ticaret alanında kullanılması büyük önem taşır. İndirim günlerinde sık sık ziyaret edilen e-ticaret web siteleri ya da uygulamaları, kullanıcı deneyimini en üst düzeye çıkarmak, akışta herhangi bir aksaklık yaşamamak için load balancer kullanır. Finans sektörü de aynı şekilde aksaklık yaşamamak için, kullanıcılarına kusursuz bir deneyim sağlama amacıyla yük dengeleyicilerden destek alır.Sosyal medya uygulamaları da bazen milyonlarca kişinin trafiğini iyi şekilde yönetmek için load balancer kullanır. Kullanıcıların hiçbiri ziyaret ettiği web sitesinin ya da uygulamasının sık sık yanıt verememesini istemez. Bu sebeple load balancer burada çok önemli rol oynayarak hem sunucuları hem de kullanıcıları destekler. Bir köprü görevi görür ve optimizasyonu sağlar.


İlgili İçerikler

Bulut Bilişim Nedir? Şirketler Dijital Dönüşüm Sürecinde Cloud Ortamına Nasıl Entegre Olmalıdır?

DevOps Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin DevOps

Kubernetes Nedir?, Docker Nedir, Ne İşe Yarar?

Red Hat Kullanarak Güvenli Bir Şekilde Konteyner Yaratmak ve Mevkilendirmek

VMware Nedir, Ne İşe Yarar?

Serverless Nedir? Serverless Teknolojisi, Serverless Mimarisi, Serverless Computing (Sunucusuz Bilişim)

Domain Sorgulama
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments