Blog » Cloud » Bulut Bilişimde SaaS, IaaS, PaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bulut Bilişimde SaaS, IaaS, PaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hosting Fiyatları

Bulut teknolojisi, her geçen gün hayatımızda daha fazla yer almaya başlıyor. Özellikle son yıllarda masaüstü bilgisayar uygulamalarının yerini almaya başlayan bulut bilişim, sıklıkla araştırılıyor. Covid-19 pandemisi döneminde önemi çok daha iyi anlaşılan bulut bilişim, büyüklüğü fark etmeksizin her firmanın ya da şirketin, internet olan her yerden bilişim teknolojilerine erişmesini sağlıyor. Bulut bilişim hizmetleri de SaaS, IaaS ve PaaS olmak üzere üçe ayrılıyor. Biz de bu yazımızda sizler için tüm bunları inceledik.

Bulut Bilişimde SaaS, IaaS, PaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?

SaaS (Software as a Service) Nedir?

SaaS yani Hizmet Olarak Yazılım, bulut tabanlı bilişim ile çalışan şirketlerin en yaygın kullanılan seçeneği olarak bilinir. Bu bulut bilişim seçeneği, üçüncü kişi olarak bir satıcı tarafından yönetilen uygulamalarda aracı görevi görür. Yani bu uygulamaları kullanıcılara sunmak için interneti kullanır. Bu uygulama, doğrudan web tarayıcınız üzerinden gerçekleştirilir. Yani herhangi bir kurulum ya da indirme gerektirmez. Bu sayede de teknik sorunları iyi bir şekilde yönetir, işletmeye kolaylaştırılmış bakımı ve desteği sağlar. 

SaaS, kullanıcılara birçok avantaj sağlar. Yazılım yükleme, yönetme, yükseltme gibi son derece sıkıcı olan işlemleri ortadan kaldırır. Hem zamandan hem de paradan büyük bir tasarruf sağlar. Bunun yanı sıra yazılım yükleme gibi işler ile ilgilenmeye teknik personellerin iş yükünü de hafifletir ve acil durumlara daha hızlı bir şekilde müdahale etmeleri kolay hale gelir. 

SaaS Özellikleri

  • Merkezi bir konumdan yönetilir.
  • Uzakta yer alan bir sunucuda barınır.
  • İnternet üzerinden kolayca erişilebilir.
  • Kullanıcılar donanımdan ya da yazılımdan sorumlu olmaz.

IaaS (Infrastructure as a Service) Nedir?

IaaS yani diğer adıyla Hizmet Olarak Altyapı, ölçeklenebilir ve otomatik bilgi işlem kaynakları aracılığıyla yapılır. Bir self servis olarak da bilinen IaaS, bilgisayarlara, ağlara, depolama alanlarına, diğer servislere erişim için kullanılır. Bunun yanı sıra bu servislerin izlenmesi de IaaS tarafından yapılır. IaaS sayesinde işletmeler donanım satın almaz. Bunun yerine talep edilen ve ihtiyaçları olan kaynakları satın alırlar. Bu da taraflara büyük bir katkı sağlar. 

IaaS, sanallaştırma teknolojisi aracılığıyla sunucular, ağ, işletim sistemleri ve depolamanın da dahil olduğu bulut bilgi işlem altyapısını sunar. Pano ya da API aracılığı ile sunulan bu bulut sunucuları, IaaS müşterilerine tam kontrol olanağı sağlar. Geleneksel veri merkezleri ile aynı teknolojileri sunan IaaS, bunu fiziksel koruma ve takip gerekmeden yapar. IaaS istemcileri, sunucularına ve depolarına doğrudan bir şekilde erişim sağlayabilir. En esnek bilişim modeli olarak da bilinen IaaS, son derece ölçeklenebilir, otomatikleştirmesi kolay, tam kontrol sağlayan bir bulut sistem teknolojisidir.

IaaS Özellikleri

  • Maliyet tüketime bağlı bir şekilde değişir.
  • Hizmetler ölçeklenebilir durumdadır.
  • Organizasyon altyapının tam kontrolü altındadır.
  • Dinamik ve esnek bir yapıya sahiptir.

PaaS (Platform as a Service) Nedir?

PaaS yani diğer adıyla Hizmet Olarak Platform, temel olarak uygulamalar için kullanılır. Bunun yanı sıra belirli yazılımlar için de bulut bileşenleri sağlar. Geliştiricilere özel olarak özelleştirilmiş uygulamalar oluşturabilmeleri için bir olanak sağlar. PaaS sayesinde geliştiriciler, uygulamalarını geliştirmek ya da değiştirmek için özel olarak tasarlanmış bir çerçeveye sahip olur. PaaS bunun yanı sıra uygulamaların hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde geliştirilmesini, test edilmesini de sağlar. Geliştiriciler, web ya da mobil uygulamaları geliştirmek için gereken ağ, depolama, sunucu, veri tabanlarının temel altyapısını kurma ve yönetme gibi bir takım zorluklardan da kurtulmuş olurlar. 

PaaS, maliyetlerin büyük bir ölçüde düşmesini sağlar. Kolay bir kullanıma sahip olduğu için kullanım zorluğu gibi etkenleri de ortadan kaldırır. Herhangi bir beceri gerekmez. İşin uzmanı olmaya gerek yoktur. Çok sayıda geliştirici, bu sayede aynı proje üzerinde çalışabilir. Bu da işbirliğini bir hayli arttırır.

PaaS Özellikleri

  • PaaS, sanallaştırma teknolojisi üzerine kurulu bir sistemdir. Kaynaklar kolayca ölçeklendirilebilir.
  • Uygulamaların geliştirilmesi ya da değiştirilmesi için birçok farklı olanak sunar.
  • Çok sayıda kullanıcı tarafından erişilebilir bir durumdadır.
  • Web servisleri ile veri tabanlarını bir bütün haline getirir.

Bulut Bilişimde SaaS, IaaS, PaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?

SaaS, IaaS, PaaS ile ilgili temel bilgileri öğrendik. Şimdi ise sırada bu üç bilişim hizmeti arasındaki farklar var. Bu üç farklı bulut yazılım türü, birbirinden farklı birçok avantaj sunuyor. 

  • IaaS, özellikle hosting firmaları için çok yeni bir işletme modeli olarak da biliniyor. Bu model, ihtiyaç kandar kaynak satın alma fikri ile çalışıyor. PaaS ise geliştiriciler için bir framework sağlıyor. SaaS da bunlardan farklı olarak şirketlerin kullanıcılara yazılım arayüzü imkanı sunmasını sağlıyor.
  • PaaS çoğunlukla uygulama geliştiricileri tarafından kullanılıyor. IaaS ise daha çok ağ mimarları tarafından tercih ediliyor.
  • PaaS, hizmet sağlayıcıların bilgi işlem platformu sunduğu bir bulut bilgi işlem kategorisi olarak biliniyor. IaaS ise daha çok bilgisayar altyapısını sağlamaya odaklı bir şekilde çalışıyor.
  • IaaS modelinin amacı BT ekipmanları oluşturma, SaaS modelinin amacı, kişilerin uygulamaya istedikleri zaman istedikleri yerde kolay bir şekilde erişimini sağlama, PaaS modelinin amacı ise yazılımcıların test ortamını hazırlama olarak biliniyor.
Bulut Bilişimde SaaS, IaaS, PaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?

İlgili İçerikler:

Bulut Bilişim Nedir? Şirketler Dijital Dönüşüm Sürecinde Cloud Ortamına Nasıl Entegre Olmalıdır?

DevOps Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin DevOps

Docker Nedir, Ne İşe Yarar?

Load Balancer Nedir? Avantajları, Kullanım Alanları ve Örnekleri

Red Hat Kullanarak Güvenli Bir Şekilde Konteyner Yaratmak ve Mevkilendirmek

VMware Nedir, Ne İşe Yarar?

VDS (Virtual Dedicated Server) Server Nedir, Ne İşe Yarar?

VPS (Virtual Private Server) Nedir?

Microsoft Azure Nedir?

Bulut Teknolojisi Nedir? Popüler Bulut Depolama Servisleri

PaaS (Platform as a Service) Nedir? PaaS vs. IaaS Arasındaki Farklar

Saas (Software as a Service) Nedir? İşletmeler Neden Hizmet olarak Yazılım Modelini Tercih Etmelidir?

Siber Güvenlik Nedir? İnternet Ortamında Veri Güvenliğini Nasıl Sağlarız?

MS. Hyper-V Nedir, Ne İşe Yarar? Microsoft Sunucu Sanallaştırma Nasıl Çalışır?

Cloudflare Nedir, Ne İşe Yarar? Cloudflare CDN Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

DNS Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Değiştirilir?

Iaas (Infrastructure as a Service) Nedir? Iaas vs. Paas Arasındaki Farklar

Serverless Nedir? Serverless Teknolojisi, Serverless Mimarisi, Serverless Computing (Sunucusuz Bilişim)

Private Cloud Nedir? İşletmeler Neden Özel Bulut Veri Merkezinde Verilerini Barındırmalı?

HCI (Hyper Converged Infrastructure) Nedir? Hiper Bütünleşik Altyapı Mimarisi Hakkında Her Şey

Domain Sorgulama
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments