Bulut bilişim olarak da anılan bulut teknolojisi (cloud computing); bilgisayar, telefon, tablet ve sunucu gibi tüm cihazlar arasında zaman ve mekân kısıtlaması olmadan veri paylaşımına olanak sağlayan, internet tabanlı bir veri depolama hizmetidir.
Bulut teknolojisi; sunucu, depolama, veritabanı, ağ, yazılım, analiz ve makine zekâsı gibi bilgi işlem hizmetlerinin, internet tabanlı bulut bilişim ağı ile kullanıcılar arasında kaynak paylaşımını sağlayan bir online hizmet türüdür.
Bulut Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?
Kişilerin hem özel hayatlarında hem de çalışma ortamlarında kullandıkları belge, görsel ve video gibi verilerin büyük boyutlara ulaşması, bilgisayar, telefon ya da tabletlerinde depolamalarını zorlaştırıyor. Her an her yerde verilere ulaşım imkânı sağlayan bulut teknolojisi, bu soruna hızlı ve kolay çözüm sunuyor. Hiçbir kurulum gerektirmeyen bulut bilişim, web tabanlı uygulamalar aracılığıyla online depolama hizmeti veriyor.
Bulut bilişim, kullanıcılar ve teknoloji şirketleri açısından pek çok avantaj sağlar.

- Maliyet tasarrufu: Bilgi işlem çalışmalarının bulut üzerinden yapılması; veri merkezi kurma, donanım ve yazılım satın alma gibi yatırım giderlerini ve altyapı masraflarını ortadan kaldırarak maliyetleri azaltır.
- Hız: Bilgi işlem kaynaklarına ulaşım, kurulum ve kullanımın dakikalar içerisinde gerçekleştirilebilmesi, işletmelere kapasite planlama, esneklik ve hız açısından avantaj sağlar.
- Küresel esneklik: Bilgi işlem gücü, depolama ve bant genişliği gibi BT kaynaklarına coğrafi konum ve zaman farketmeden istenilen anda ulaşılabilmesi, küresel anlamda esnek ölçeklendirme imkânı sunar.
- Verimlilik: Şirket içi veri merkezi ihtiyacını ortadan kaldıran bulut teknolojisi, çalışanların daha önemli iş hedeflerine yönelebilmesini sağlayarak zaman ve performans açısından verimlilik sağlar.
- Performans: Bilgi işlem hizmetlerinin dünya çapındaki veri merkezleri ağında çalışması ve donanımların en son sürümde kullanılması sayesinde, düşük ağ gecikmesi ve ekonomik ölçeklendirme gibi hız, verim ve performans açısından avantaj sağlar.
- Güvenilirlik: Bilgi işlem verilerinin bulut sağlayıcısının ağında birden fazla yedekli hâlde tutulması sayesinde, kritik durumlarda veri kurtarma ve iş sürekliliğini koruma kolaylaşır.
- Güvenlik: Bulut sağlayıcısının güçlü ilkeleri, kullandığı teknoloji ve denetimler sayesinde verileriniz, uygulamalarınız ve altyapınız olası tehditlere karşı güvence altına alınır.
- Veri kurtarma: Bilgisayar, telefon ya da tablet gibi cihazlarda meydana gelen arızalar sonucunda veri kaybı yaşanabilirken, bulut bilişim ile veri depolandığında bilgiler kaybolmaz ve yeniden erişim mümkündür.
- Gizlilik: Bulut platformlarındaki erişim özelliği ile izin vermediğiniz sürece bilgileriniz üçüncü şahıslar tarafından görüntülenemez. Aynı zamanda dosya paylaşımında sadece istediğiniz kişileri seçmeniz de mümkündür.
- Düzenleme: Bulut sistemlerinde bulunan ön izleme özelliği ile dosyaları indirmeden okuyabilir ve istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.
- Erişim: İnternet bağlantınız olduğu sürece, bulut bilişim hizmeti sunan uygulamadaki verilerinize 7/24 kesintisiz bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Bulut Teknolojisi Hizmet Modelleri Nelerdir?
Bulut bilişim sağlayıcıları, 3 ana kategoride hizmet sunarlar. Her bir yapı birbirinin üzerine eklenerek oluşturulur ve model yükseldikçe işletmenin iş yükü azalır.
- IaaS (Hizmet olarak altyapı): Bilgi işleme temeline dayanan bu hizmet, kullandıkça öde esası ile bulut alt yapısı kiralamanızı sağlar.
- PaaS (Hizmet olarak platform): Geliştiricilerin yazılım çözümleri, web ve mobil uygulamaları altyapı kurmadan geliştirmelerini, test etmelerini ve yönetmelerini sağlar. (IBM Cloud, Microsoft Azure vb.)
- SaaS (Hizmet olarak yazılım): Bulut sağlayıcısı uygulama ve altyapı barındırma ile bakım işlemlerini üstlenerek, kullanıcının önceden belirlenmiş uygulamaları, doğrudan web tarayıcısı ile çalıştırabilmesini sağlar. (Microsoft Office 365, Google Apps vb.)

Bulut Bilişim Türleri Nelerdir?
Bulut teknolojisinde bilgi işlem türleri, farklı kullanıcı gereksinimlerine çözüm sunmak amacıyla 4 ayrı mimari model temelinde geliştirilmiştir.
- Public Cloud (Genel Bulut): Altyapı ve bilgi işlem kaynakları, Microsoft Azure gibi üçüncü taraf bulut sağlayıcılarına aittir. Bulut uygulama hizmetlerine erişim, web tarayıcısı üzerinden ücretli veya ücretsiz hesap açılarak sağlanır.
- Community Cloud (Topluluk Bulutu): Devlet kuruluşları gibi ortak özelliklere sahip kullanıcılara yönelik, organizasyonlar arası dâhilî ve haricî yönetim imkânının bulunduğu altyapı paylaşım türüdür.
- Hybrid Cloud (Melez/Karma Bulut): Genel ve özel bulut arasında veri paylaşımına imkân sağlayarak dağıtım kolaylığı açısından esneklik sunar. Güvenlik ve gizliliğin önemli olduğu durumlarda tercih edilir.
- Private Cloud (Özel Bulut): Genellikle büyük şirketler tarafından tercih edilen, bilgi işlem kaynaklarının tek bir kuruluş tarafından kullanıldığı bulut teknoloji türüdür.

Popüler Bulut Depolama Servisleri
Günümüzün hayat kurtaran teknoloji hizmeti olan bulut depolama servisleri, ücretsiz ve ücretli seçenekleri ile kullanıcılara güvenilir çözümler sunuyor. Aşağıdaki listeden en iyi popüler bulut depolama servislerini inceleyebilirsiniz.
- Google Drive
- Apple iCloud
- Dropbox
- Yandex Disk
- Microsoft OneDrive
- Amazon Drive
- SpiderOak
- Box
- Tresoit
- Mega
- iDrive

İlgili İçerikler
Bulut Bilişim Nedir? Şirketler Dijital Dönüşüm Sürecinde Cloud Ortamına Nasıl Entegre Olmalıdır?
DevOps Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin DevOps
Kubernetes Nedir?, Docker Nedir, Ne İşe Yarar?
Load Balancer Nedir? Avantajları, Kullanım Alanları ve Örnekleri
Red Hat Kullanarak Güvenli Bir Şekilde Konteyner Yaratmak ve Mevkilendirmek
VDS (Virtual Dedicated Server) Server Nedir, Ne İşe Yarar?, VPS (Virtual Private Server) Nedir?
PaaS (Platform as a Service) Nedir? PaaS vs. IaaS Arasındaki Farklar
Siber Güvenlik Nedir? İnternet Ortamında Veri Güvenliğini Nasıl Sağlarız?
MS. Hyper-V Nedir, Ne İşe Yarar? Microsoft Sunucu Sanallaştırma Nasıl Çalışır?
Cloudflare Nedir, Ne İşe Yarar? Cloudflare CDN Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
DNS Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Değiştirilir?
Iaas (Infrastructure as a Service) Nedir? Iaas vs. Paas Arasındaki Farklar
Cloud Hosting ile Cloud Server Arasında Fark Var mı?
Private Cloud Nedir? İşletmeler Neden Özel Bulut Veri Merkezinde Verilerini Barındırmalı?