Blog » Cloud » PaaS (Platform as a Service) Nedir? PaaS vs. IaaS Arasındaki Farklar

PaaS (Platform as a Service) Nedir? PaaS vs. IaaS Arasındaki Farklar

Hosting Fiyatları

Hizmet Olarak Platform (PaaS), IaaS (Hizmet olarak Altyapı) ve SaaS‘ı (Hizmet olarak Yazılım) içeren üç katmanlı bir bulut bilgi işlem piramidinin ortasında kalır. Piramitten aşağı indikçe sanallaştırılmış BT kaynakları üzerindeki müşteri denetiminin miktarı artar.

SaaS vs. PaaS vs. IaaS

Peki PaaS tam olarak nedir?

PaaS (Platform as a Service) Nedir?

PaaS (platform-as-a-service) yani hizmet olarak platform, geliştiricilerin kendi uygulamalarını oluşturmaları için bir çerçeve sağlar. Temel olarak PaaS, geliştiricilere, diğer her şeyi sürdürme konusunda endişelenmeden yazılım oluşturmaları ve yönetmeleri için çevrimiçi bir platform sunar. Sağlayıcı geri kalan her şeyi hallederken, kullanıcılar oluşturdukları ve depoladıkları uygulamaları ve verileri yönetir. PaaS teklifleri, sanallaştırmalar üzerine kuruludur ve genellikle uygulamaları test etmeye ve dağıtmaya yardımcı olacak hizmetlerle birlikte gelir.

PaaS modeli, geliştiricilere bir framework sunarak onlara yardımcı olur. Kullanıcılar, bu framework içinde oluşturdukları her şey üzerinde tam kontrol sahibi olurlar. Temel olarak geliştiriciler, içinde uygulamalar tasarlayıp oluşturabilecekleri bir sanal alan kazanırlar. Bununla birlikte, PaaS araçlarının yalnızca bir framework sağladığını unutmayın; dağıtım, hata ayıklama vb. için destek eksik olabilir. PaaS, geliştiriciler için daha fazla esneklik sağlar, ancak donanım/işletim sistemi yönetimi hala onların kontrolü dışındadır.

PaaS hizmeti, bir web uygulamasının aşağıdaki listedeki tam yaşam döngüsünün desteklenmesi içindir:

  • Geliştirme
  • Test yapma
  • Dağıtım
  • Yönetme
  • Güncelleme

PaaS aşağıdakilerden oluşur:

Fiziksel altyapı: Veri merkezleri, sunucular, depolama, ağ ekipmanı (aslında bunlar IaaS’nin bileşenleridir).

Ara katman yazılımı: İşletim sistemleri, kitaplıklar, diller, framework’ler, uygulamalar oluşturmaya yönelik araçlar.

Kullanıcı arabirimi: Bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI), bir komut satırı arabirimi (CLI) veya her ikisi; arayüz, dağıtım makinesinin mimarisini ve mantığını görüntüleyerek belirli bir PaaS’nin kullanılabilirliğini ve öğrenilebilirliğini sağlar.

Ayrıca, PaaS kaynakları, veri tabanı yönetim sistemleri, iş analitiği ve planlama gibi ek hizmetler sunarak karar verme sürecini de iyileştirebilir.

PaaS’ın Özellikleri Nelerdir?

PaaS platformunun en önemli özelliklerinden bazıları aşağıdaki şekdildedir:

  • Birden fazla kullanıcı tarafından erişilebilir.
  • Ölçeklenebilirdir. İşinizin boyutuna uygun çeşitli kaynak katmanları arasından seçim yapabilirsiniz.
  • Sanallaştırma teknolojisi üzerine inşa edilmiştir.
  • Kapsamlı sistem yönetimi bilgisi olmadan çalıştırması kolaydır.

PaaS’ın Avantajları Nelerdir?

BT altyapınızı buluta taşımadan önce PaaS’ın tüm avantajlarını ve dezavantajlarını iyice düşünmeli ve işletmenize getirebileceği değeri anlamalısınız. 

Hizmet Olarak Platformun işletmenize getirebileceği değeri anlamak için aşağıdaki en iyi beş avantajın neler olduğunu inceleyebilirsiniz:

1. Azaltılmış Maliyetler

PaaS sistemi kullanırken, düşük seviyeli işleri kendiniz yapmadığınız, ek personele ihtiyacınız olmadığı veya ekstra çalışma saatleri için ödeme yapmanız gerekmediği için gerçek tasarruf mümkündür. 

Ayrıca model, önemli ölçüde tasarruf sağlayan, kullandığın kadar öde ödeme yaklaşımına bağlı kalır.

2. İyileştirilmiş Pazara Çıkış Süresi

Artan geliştirme ve dağıtım hızı, bulut bilişimde PaaS’ın en önemli iş avantajları arasındadır. Geliştiriciler çok sayıda otomatikleştirilmiş araca ve teknolojik yeniliğe erişebildiğinden, uygulamaların oluşturulmasını önemli ölçüde hızlandırabilirler. Bu nedenle, uygulama geliştirme yaşam döngüsü, geleneksel olana kıyasla azalır ve daha fazla yeni ürün pazara daha hızlı girebilir. Bu özellik, herhangi bir işletme için önemli rekabet avantajlarından biridir.

3. Sürekli Güncellemeler

Uygulamanızı kendi kendine oluşturulmuş bir yığına dağıtırsanız, rakiplerinize ayak uydurmak için zaman zaman güncellenmesi ve yeniden entegre edilmesi gereken tüm bileşenleri aklınızda bulundurmanız gerekir. Bu yaklaşımın ana riski, en son iyileştirmeleri ve yeni özellikleri gözden kaçırmanız ve eski bir yığın üzerinde çalışmanız veya daha da kötüsü güvenlik sorunlarıyla karşılaşmanızdır.

PaaS uzmanları, bunları otomatik olarak almanız için gerekli tüm bileşen güncellemelerini ve güvenlik yamalarını sürekli olarak gerçekleştirir. Bu, uygulamanızın en son yığında çalışmasını sağlayarak zamandan ve kaynaklardan tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca, profesyonel otomatik güncelleme, uyumsuzluk ve güvenlik açıkları risklerini en aza indirir.

4. Ölçeklenebilirlik

PaaS’ın ölçeklenebilirliği, bir ölçeklendirme mekanizması nedeniyle varsayılan olarak sağlanır. Uygulama tarafından hizmet verilen kullanıcı sayısına bağlı olarak gerekli kaynakların otomatik olarak tahsis edilmesini ve serbest bırakılmasını içerir. Bu nedenle, herhangi bir işletme, herhangi bi zamanda kolayca ölçeklenebilir.

5. Hareket Özgürlüğü

Geliştiriciler kendi yazılımlarını oluşturmakta özgürdür ve bu konuda sağlayıcılara bağlı değildir. Hizmet sağlayıcılar hazır çözümler dayatmazlar, yalnızca verimli çalışma için rahat bir ortam oluştururlar.

PaaS’ın Dezavantajları Nelerdir?

Aşağıdaki listede PaaS’ın dezavantajlarının bir listesini bulabilirsiniz:

  • Satıcı, güvenlik seçeneklerinizi sınırlayabilecek belirli barındırma ilkelerine de sahip olabilir.
  • Uygulama ana bilgisayara bağlı olduğundan, ihtiyaç duyulursa bir buluttan diğerine geçiş yapmak zor olabilir.
  • Olası uyumluluk sorunları. Bileşenlerden bazıları bulutun dışındaysa, olası entegrasyon sorunları yaşayabilirsiniz.

İşletmeler Neden PaaS Kullanmalıdır?

Neredeyse sonsuz kapasiteye sahip ölçeklenebilir, düzenli ve tam olarak yönetilen geliştirme ortamları sunma yeteneği ve karakteristik operasyon tabanlı maliyet modeli ile PaaS aşağıdakileri yapabilir:

  • Altyapı ve yazılım bakım maliyetlerinde büyük tasarruf sağlayarak toplam sahip olma maliyetini önemli ölçüde azaltır.
  • Çevik yazılım geliştirmeyi destekler, pazara çıkış süresini ve geliri artırır.
  • Yük ve kullanımdan bağımsız olarak aynı deneyimi ve performansı sunar.
  • Dağıtılmış geliştirme ekiplerinin etkin işbirliğini kolaylaştırır.
  • İşletim sistemlerinin kolay ve sık yükseltilmesi yoluyla platform yönetimini geliştirir.
  • CAPEX engellerinin kaldırılması yoluyla değişime ve fırsatlara daha fazla yanıt vermeyi teşvik eder.
  • Sağlam, öngörülebilir ve entegre bir ortam sağlayarak daha güvenli, kaliteli geliştirmeyi teşvik eder.
  • Geliştiricilerin en iyi yaptıkları şeye odaklanmalarına izin vererek temel yetkinlik yaklaşımını destekler.

PaaS Ne Zaman Kullanılır?

PaaS, bir geliştiricinin benzersiz bir uygulama oluşturması için genellikle en uygun maliyetli ve zaman açısından en verimli yoldur.

PaaS, geliştiricinin, yazılım güncellemelerini veya güvenlik yamalarını yönetmek gibi sıradan görevleri yapmak yerine uygulama geliştirmenin yaratıcı tarafına odaklanmasına olanak tanır. Bu sayede geliştiricilerin tüm zamanları ve eforları uygulamayı oluşturmaya, test etmeye ve dağıtmaya gider.

PaaS’ı Kimler Kullanır?

Çoğu durumda, Hizmet Olarak Platform, uygulama geliştirmek için bir framework olarak kullanılır. Çoğu geliştirme ekibi, teknolojideki ve müşteri taleplerindeki hızlı değişime ayak uydurmak için bu bulut tabanlı çözüme geçer. Altyapıyı kurmaya ve yönetmeye odaklanmak yerine, uygulamaları dağıtmaya ve yeni özellikler sunmaya odaklanırlar.

PaaS Kullanım Örnekleri

1. API geliştirme ve yönetimi

PaaS, API yönetiminin yanı sıra yeni API’ler oluşturmak için de kullanılır. Pek çok şirket, API’leri ve mikro hizmetleri geliştirmek, çalıştırmak, yönetmek ve güvence altına almak için böyle bir çözümü tercih eder.

2. Nesnelerin interneti

Diğer kaynakların yanı sıra PaaS, IoT geliştirme için entegrasyonlar ve bağlantı için kullanılan uygulama ortamları ve araçları sağlar.

3. İş analitiği

Bulut çözümü, kalıpları belirlemek ve sağlanan verilere dayalı tahminler yapmak için kullanılan araçlar sağladığı için veri analizi için uygundur.

PaaS vs. IaaS Arasındaki Farklar

Bulut bilişim seçeneklerinin her biri benzersiz özellikler sunduğundan, iş ihtiyaçlarınız için doğru olanı seçmeniz önemlidir. Bu yüzden PaaS ile IaaS arasındaki farklılıkları bilmeniz gerekir. Aşağıda en büyük farklılıklardan birkaçını bulabilirsiniz.

  • Birden fazla ekip üyesinin bir proje üzerinde çalışmasına izin veren bir bilgi işlem sistemine ihtiyacınız varsa, en iyi seçim PaaS olabilir. Ancak, PaaS daha az taşınabilirdir, yani farklı konumlardaki ekip üyeleri her zaman bu platform üzerinde birlikte çalışamazlar. IaaS’ın yerleşik araçları olmasına rağmen, genellikle biraz altyapı bilgisi gerektirir.
  • Güvenlik, kendi kodlama veya programlama dillerinizi kullanmanıza izin vermeyen PaaS ile de ilgili bir sorun olabilir. Bazı sektörler, paylaşılan altyapı modeli nedeniyle IaaS’ı da kullanamayabilir. Ancak bazı şirketler, özel bir bulutta, tercih ederlerse, bir IaaS modelini kullanabilirler.
  • Tüm PaaS platformları özelleştirme sunmaz, ancak genellikle hem mevcut hem de ek araç kullanmanıza izin verir. Bu, maliyetleri azaltabilir ve geliştiriciler de hemen çalışmaya başlayabilir. Ancak PaaS, diğer kodlama dillerini kullanmanıza izin vermez. Iaas, kullanıcının backend’i kontrol edebilmesi açısından PaaS’tan farklıdır. IaaS ayrıca platformu kendi özel ihtiyaçlarına göre özelleştirebilir. IaaS, geliştiricilere daha fazla özgürlük sağlarken, kurulum ve bakım gibi işleri de kullanıcının halletmesine olanak tanır. IaaS, minimum bilgisayar ekipmanı gerektirir, ancak yine de birden çok konumda cihazlara ve erişim noktalarına sahip olabilir.
  • Birden fazla geliştiricinin tek bir proje üzerinde çalışması gerektiğinde, PaaS en iyi seçimdir. Donanım ihtiyacı çok olan ve düşük bütçeli daha büyük şirketler IaaS’ı tercih edebilir.

İlgili İçerikler:

Bulut Bilişim Nedir? Şirketler Dijital Dönüşüm Sürecinde Cloud Ortamına Nasıl Entegre Olmalıdır?

DevOps Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin DevOps

Docker Nedir, Ne İşe Yarar?

Load Balancer Nedir? Avantajları, Kullanım Alanları ve Örnekleri

Red Hat Kullanarak Güvenli Bir Şekilde Konteyner Yaratmak ve Mevkilendirmek

VMware Nedir, Ne İşe Yarar?

VDS (Virtual Dedicated Server) Server Nedir, Ne İşe Yarar?

VPS (Virtual Private Server) Nedir?

Microsoft Azure Nedir?

Bulut Teknolojisi Nedir? Popüler Bulut Depolama Servisleri

Siber Güvenlik Nedir? İnternet Ortamında Veri Güvenliğini Nasıl Sağlarız?

MS. Hyper-V Nedir, Ne İşe Yarar? Microsoft Sunucu Sanallaştırma Nasıl Çalışır?

Cloudflare Nedir, Ne İşe Yarar? Cloudflare CDN Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

DNS Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Değiştirilir?

Iaas (Infrastructure as a Service) Nedir? Iaas vs. Paas Arasındaki Farklar

Serverless Nedir? Serverless Teknolojisi, Serverless Mimarisi, Serverless Computing (Sunucusuz Bilişim)

Private Cloud Nedir? İşletmeler Neden Özel Bulut Veri Merkezinde Verilerini Barındırmalı?

HCI (Hyper Converged Infrastructure) Nedir? Hiper Bütünleşik Altyapı Mimarisi Hakkında Her Şey

Domain Sorgulama
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments