Hyperconverged infrastructure veya HCI, KOBİ’lerin ve daha büyük işletmelerin maliyeti düşürmesine ve veri merkezi ortamlarının bakımını basitleştirmesine olanak sağlar. HCI, Bilişim Teknolojileri (BT) ekiplerinin BT kaynaklarını kolayca yönetmesine ve ölçeklendirmesine olanak tanır.
Basitçe hiper yakınsama olarak da bilinen terim, iş dünyasında oldukça ilgi görmektedi. HCI, birkaç yıldır birleşik altyapı pazarının en hızlı büyüyen segmenti olmuştur. Bu büyümenin devam etmesi beklenmektedir. IDC’ye göre, HCI pazarı 2016’da 2,32 milyar dolardan 2021’de 7,64 milyar dolara yükselmiştir.
Hyper Converged Mimari (HCI) Nedir?
Hyperconverged infrastructure veya HCI, bilgi işlem, depolama, ağ ve sanallaştırma teknolojisini genellikle düğüm olarak adlandırılan tek bir sistemde birleştiren bir BT çerçevesidir. Hiper bütünleşik bir altyapı, geleneksel bir veri merkezinin öğelerini birleştiren yazılım tanımlı bir sistemdir: depolama, bilgi işlem, ağ iletişimi ve yönetim. Yazılım tanımlı öğeler hipervizörde veya hipervizör aracılığıyla uygulandığından, tüm kaynakların yönetimi hiper bütünleşik bir altyapının tüm örneklerinde birleştirilebilir.
HCI çözümleri tek satıcı tarafından sağlanır ve BT yöneticilerinin tüm bileşenleri tek bir ortak araç seti ile tek bir sistem olarak yönetmesine olanak tanır.
Hiper Yakınsama Teknolojisinin Doğuşu
“Hiper bütünleşik altyapı” teriminin ne zaman ve nerede ortaya çıktığı ya da kimin ortaya attığı konusunda kesin bir cevap yoktur. Yakınsama kavramı başlangıçta, donanım bileşenlerini kümeler halinde birleştiren 3-2-1 mimarisinin zorluklarını ele almak için ortaya çıktı. Hiper bütünleşik altyapı ortaya çıkmadan önce BT satıcıları farklı donanım ve yazılımları bir havuzda toplar ve bunları birleşik altyapı (CI) olarak bilinen tek bir araç seti olarak paketlerdi.
Teknolojiye bağımlılık arttıkça işletmeler, geleneksel altyapının sağlayamadığı sürekli değişen iş gereksinimlerine ayak uydurabilmek için verimliliğe, güvenilirliğe ve ölçeklenebilirliğe ihtiyaç duyuyordu. Hiper bütünleşik altyapı, sürekli artan veri merkezi karmaşıklığı ve depolama zorluklarını ele alan evrimsel bir adımdır.
“Hiper bütünleşik altyapı” teriminin kökeni bilinmemekle birlikte, Nutanix’in 2011 yılında Complete Cluster adlı HCI’ya özgü bir ürünü piyasaya süren ilk teknoloji şirketidir.
Hyper Converged Mimari (HCI) Nasıl Çalışır?

HCI, veri merkezi sunucu donanımını, üstün performans ve dayanıklılık için tüm çalışma işlevlerini bir kümeye dağıtan dağıtılmış bir yazılım katmanı tarafından desteklenen yerel olarak bağlı depolama ile birleştirir. Sanallaştırma ile bu çoklu altyapı siloları, bütünsel, yazılım tanımlı ve entegre bir sistem sağlayan tek bir varlık olarak birleştirilir ve yönetilir.
Sanallaştırma yazılımı, düğümün temel kaynaklarını özetler. Performansı optimize etmek için yazılım, kaynakları sanal makineler (VM’ler) veya kapsayıcılarda çalışan uygulamalara dinamik olarak tahsis eder. Düğüm veya küme üzerinde yerel bir hipervizör kullanılarak, temeldeki depolama mimarisi doğrudan hipervizörün içine gömülür ve bu şekilde verimsiz depolama protokolleri, dosya sistemleri ve sanal depolama aygıtlarına (VSA’lar) olan ihtiyaç ortadan kaldırılır.
Hiper bütünleşik altyapı genellikle sanallaştırma için ideal olan bir x86 sunucu mimarisinde çalışır. En yeni nesil x86 sunucuları, çok çeşitli yazılım geliştirme ihtiyaçlarını desteklemek için geniş uyumluluk sunarken, güvenilirlikleri ve ölçeklenebilirlikleri onları uygulama barındırma için ideal hale getirir.
Donanım vs. Yazılım Hyper Converged Mimari Dağıtımı?
Hiper bütünleşik altyapı satın alan işletmeler, donanımdan bağımsız hiper yakınsama platformunu veya tek bir satıcıdan entegre HCI cihazı olarak da bilinen HCI donanımını seçebilir. HCI yazılımı, kendi teknolojinizi getirmenize ve altyapıyı dağıtmanıza olanak tanır. HCI donanımıyla, donanım/yazılım paketini tek bir satıcıdan satın almanız gerekir.
HCI Yazılımı | HCI Donanımı | |
Form | Yazılım platformu | Donanım cihazı |
İşlev | Optimum performans, depolama dağıtımı ve dayanıklılık için donanım kaynaklarını sanallaştırır. | BT altyapı gereksinimlerine göre depolama-CPU oranını optimize eder. |
Avantajlar | HCI yazılımı, mevcut emtia donanımında hiper yakınsama avantajları sunar. | HCI donanımı, yüksek yoğunluklu BT iş yüklerini, yüksek donanım modülerliğini ve ölçeklenebilirliği destekler. |
Zorluklar | Mevcut donanım, entegrasyon için ek izleme ve yönetim yazılımına ihtiyaç duyabilir. | Maliyetli olabilir. Kapasite ilavesi sadece ekstra düğüm kurulumu ile mümkündür. |
Tak ve çalıştır HCI cihazlarının birçok avantajı vardır: minimum yapılandırma, kolay sorun giderme ve daha iyi performans optimizasyonu. Ayrıca, satıcının sunduğu 24 saat destek sayesinde şirket içi depolama uzmanlarına ihtiyacınız yoktur. Ancak, bazen satıcıya kilitlenme olur. Kapasiteyi artırmak için ek ağ ve bilgi işlem kaynakları eklemek isterseniz de fazladan ödeme yapmanız gerekebilir.
HCI cihazlarının aksine, HCI yazılım kurulumu daha karmaşık ve zaman alıcıdır. Ancak donanımı her yükselttiğinizde yeni bir yazılım lisansı satın almanız gerekmez. HCI yazılım çözümleri, depolama ihtiyaçlarına göre kapasite eklemeyi de kolaylaştırır. Hangi donanımı kullandığınız ve yazılım-donanım katmanlarını nasıl ayırdığınız veya bağladığınız üzerinde tam kontrole sahip olursunuz.
Converged vs. Hyper-Converged Mimari Arasındaki Farklar
Converged infrastructure ile hyperconverged infrastructure arasındaki temel fark, yaklaşımdır. Converged infrastructure, sunucu, depolama ve ağ bileşenlerini tek bir fiziksel cihazda birleştirmek için donanım tabanlı bir yaklaşımken, hyperconverged infrastructure yazılım tanımlıdır. Hyperconverged infrastructure, yakınsama altyapısından daha esnek, ölçeklenebilir ve çeviktir.
Hyperconverged infrastructure ana avantajı nedir?
Hyperconverged infrastructure’ın ana avantajı, performansı optimize ederken BT yönetimini basitleştirmektir. HCI, yönetilecek sistem sayısını, BT sistemlerini tasarlamak ve oluşturmak ve çok sayıda uygulamayı dağıtmak için harcanan zamanı azaltırken çeşitli farklı kaynakları entegre etmenin karmaşıklığını azaltır.
Hyper Converged Mimari ile Neler Yapabilirsiniz?
HCI, geleneksel 3 katmanlı mimarinin getirdiği zorlukları çözmek için tasarlanmıştır (3 katmanlı mimari, bağımsız sunucuların, depolama ve ağ bileşenlerinin kullanılmasıdır).
Geleneksel 3 katmanlı mimari:
- İnşa etmek pahalıdır.
- Çalıştırmak için karmaşıktır.
- Ölçeklendirmek zordur.
Günümüzün uygulama taleplerini karşılayacak kadar çevik değildir.
HCI, geleneksel altyapı karmaşıklığının, maliyetinin ve riskinin sıkıntısını aşağıdaki şekilde çözer:
- Silolanmış donanım yapıları yerine ilkeleri iş yüklerine göre hizalama
- Daha hızlı hizmet sunumu için otomasyondan yararlanma
- Platform genelinde tanıdık, ortak ve genişletilebilir yönetim sağlamak için çözümü tek bir arabirim aracılığıyla sunarak karmaşıklığı azaltır.
Hyper Converged Mimari Altyapı ve Cloud: Hyper Converged ve Bulut Bilişim Arasındaki Bağ
Günümüzün kurumsal çalışma ortamları, Azure ve Amazon S3 gibi bulutların sağladığı esnekliğe ve operasyonel verimliliğe ihtiyaç duyar. Hyperconvergence, kullanıcılara şirket içi altyapıyı bulutun yetenekleriyle birleştirme ve birleşik bir hibrit sistem oluşturma yeteneği sağlar.
Hyper Converged Mimari Altyapı Avantajları
Düşük ilk giriş maliyeti ve dinamik genişleme ile birlikte yönetimin, tedariğin ve bakımın basitliği, HCI’nin temel avantajlarıdır. HCI sistemleri, CAPEX’i azaltır ve her bir yatırım biriminde daha fazla değer sağlayacak şekilde donanımın yazılım optimizasyonuna katkıda bulunur. Müşteriler artık BT kaynaklarını daha çok yenilik ve stratejik iş değerine göre yeniden düzenleyebilir. Hypeconverged Infrastructure, operasyonel esnekliği artırır ve maliyeti düşürür. Dağıtımın basitliği, devam eden operasyon, yönetim kolaylığı ve bakım, planlı kesinti süresini azaltır ve üretkenliği artırır.
HCI’nin avantajlarından bazıları aşağıdakileri içerir:
1. Artan BT verimliliği
Bilgi işlem, depolama ve ağ kaynakları tek bir yerde barındırılır, bu da yönetilmesi gereken daha az sistem ve satıcı anlamına gelir. HCI’daki otomasyon, manuel süreçleri ortadan kaldırarak verimliliği artırır ve BT zamanından tasarruf sağlar.
2. Azaltılmış depolama ve maliyetler
HCI, işletmelerin endüstri standardı x86 sunucuları kullanarak ve veri merkezi kapasitesini gerektiği gibi ölçeklendirerek büyük ön maliyetlerden kaçınmasına olanak tanır. HCI, işletmelerin yalnızca ihtiyaçları kadar ödeme yapmalarını sağlayarak altyapı harcamalarını azaltır.
3. Basitleştirilmiş dağıtım
HCI çözümleri, optimize edilmiş ve önceden tanımlanmış paketler halinde mevcuttur, böylece işletmeler bunları kolayca satın alabilir ve çalıştırabilir. HCI, sistem yönetimini basitleştiren tek bir arabirim aracılığıyla tüm sanal ortamların merkezi yönetimine olanak tanır.
4. Artırılmış performans
HCI ile işletmeler, düşük performans konusunda endişelenmeden çeşitli uygulamaları ve iş yüklerini dağıtabilir. HCI sistemleri, en yoğun iş yüklerini bile kolayca kaldırabilen daha hızlı CPU’lar ve SSD/NVMe depolama aygıtları kullanır.
5. Geliştirilmiş esneklik ve ölçeklenebilirlik
HCI, işletmelerin iş gereksinimlerine göre birimleri basitçe ekleyerek kolayca ölçeklendirmelerini sağlayan bir yapı taşı yaklaşımı kullanır.
6. Gelişmiş güvenlik
Hyperconvergence yazılımı, veri korumasını geliştirmek için donanım arızasını tahmin etmek ve yönetmek üzere oluşturulmuştur. Birçok HCI satıcısı, üçüncü taraf yazılım, aracı veya komut dizisi ihtiyacını ortadan kaldırmak için AES-256 yazılım şifrelemesi, kendi kendini şifreleyen sürücüler (SED’ler) ve yerleşik anahtar yönetimi işlevlerinden yararlanır.
Hyper Converged Mimari Altyapı Dezavantajları
Hiper bütünleşik depolamayla ilgili en büyük zorluk, yoğun kaynak gerektirebilmesidir. En iyi performansı sağlamak için HCI sistemlerinin üzerlerinde çalışan uygulamaları destekleyecek yeterli kaynaklara sahip olması gerekir.
Ek olarak, entegre yapısı nedeniyle hiper bütünleşik bir sistemin yapılandırılması ve yönetilmesiyle ilgili karmaşıklıklar olabilir. Her teknolojide olduğu gibi etkili bir şekilde kullanılabilmesi için HCI’ya alışmak ve bu konuda rahat olmak zaman alabilir.
Son olarak, bazı işletmeler profesyonel hizmetlere veya personeli için ek eğitime yatırım yapmadan hiper birleşik depolamanın avantajlarını elde etmekte zorlanabilir. Nispeten yeni bir çözüm olduğu için, onu destekleyebilecek çok fazla uzman veya kişi yoktur. Fiyatlandırma modelleri ve özellik setleri de derinlemesine bir denetim gerektirebilir.
Hyper Converged Mimari Altyapı Ne Zaman Kullanılır?
Hyper Converged Infrastructure (HCI), özellikle sanallaştırma ortamlarında ve ölçeklendirilebilir uygulamalarda tercih edilir. HCI’nin tercih edilmesi için bazı durumlar aşağıdakileri içerir:
- Sanallaştırma Projeleri
- Yedekleme ve Kurtarma
- Veri Merkezi Konsolidasyonu
- Karmaşık Altyapı Yönetiminin Azaltılması
- Kaynakların Entegrasyonu
Hyper Converged Mimari Altyapının Kullanım Durumları
Hiper bütünleşik altyapı için en ilgi çekici kullanım durumlarından bazıları aşağıdaki şekildedir:
1. Kaynaklara Erişimi En Üst Düzeye Çıkarma
Kaynaklara erişim önemli bir husustur, ancak eski sistemlerde depolama, bellek ve işleme yetenekleri hızlı ve tahmin edilemeyecek şekilde tüketilebilir. HCI ile sistem güvenilirliğini ve kaynak kullanılabilirliğini doğrusal bir şekilde artırmak mümkün hale gelir. İşletmeler, kaynaklarını önemli ölçüde esneklikle tam olarak kullandıklarından emin olmak için HCI’yı da kullanabilir.
2. Hizmet Güvenilirliği
Müşterilerine sürekli ve güvenilir bir şekilde hizmet sunma yeteneği çok önemli olduğundan BT, işletme için bir hizmet sağlayıcıya dönüşür. HCI, BT’nin bunu başarmasına yardımcı olur. Yazılım tanımlı bir ortamla işletmeler, geleneksel 3 katmanlı yatırımın çok daha azına altyapıda yedeklilik ve güvenilirlik oluşturabilir. Kaynak kullanımı öngörülebilir ve doğrusal hale gelir ve temel kaynakları en uygun maliyetli şekilde büyütme yeteneği işletmeye ek istikrar katar.
3. Değişen Taleplerle Başa Çıkma
Hizmet tabanlı işletmeler, yıl boyunca değişen talepler ve değişen bant genişliği gereksinimleriyle ilgilenir. Hiper bütünleşik altyapının ölçeklenebilir doğası nedeniyle, bu değişken ihtiyaçlar, fiziksel veri merkezi yapılandırmasında çok az değişiklikle veya hiç değişiklik yapılmadan karşılanabilir.
Ayrıca, yüksek talep dönemlerinde karışıma yeni ekipman veya insan sermayesi eklemek zorunda kalmamak, operasyonları düzene sokmaya ve hem OPEX hem de CAPEX’i minimumda tutmaya gerçekten yardımcı olabilir.
4. Ekipman İhtiyaçlarını Azaltma
HCI, birden çok yönü tek bir yazılım tanımlı pakette birleştirir. Bunun bir sonucu, müşteriler için geliştirilen çözümleri, kapasitelerini azaltmadan daha hafif ve daha esnek hale getirme yeteneğidir. Örneğin, savunma sanayi üreticileri, ordu için geliştirilen çözümlerin işlevselliğini etkilemeden ağırlığını ve boyutunu azaltmak için HCI kullanır.
5. Geleceğe Hazır BT
Hızlı değişim, sadece BT endüstrisinde değil, dünyadaki tüm endüstrilerde norm haline geldi. HCI çözümleri, İK bilgi sistemleri ve ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) yazılımı gibi temel yazılımları HCI’ya geçirerek hızlı ölçekli değişikliklerle ilgili parçalanmaya karşı koruma sağlamanın bir yolunu sunar.
Hyper Converged Mimari İle İlgili En Çok Sorulan Sorular
1. HCI iş operasyonlarını nasıl basitleştirir?
HCI, BT harcamalarını dinamik iş talepleriyle yakından uyumlu hale getirmek için esneklik sağlar. Eski altyapıyı yönetmek için yetenekli kaynaklara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak veri merkezi karmaşıklığını basitleştirir.
2. HCI, işletmeler için pazara sunma süresini nasıl iyileştirir?
HCI, bilgi işlem ve depolamayı ve yönetimi birleştiren entegre yaklaşımıyla üretime giden en hızlı yolu sağlar. HCI, daha hızlı pazara çıkış süresi ve kullandıkça öde ekonomisi için hibrit buluta giden en basit ve düşük riskli yolu sağlar.
3. HCI için temel kullanım örnekleri nelerdir?
HCI çözümleri, genel amaçlı sanal sunucular, veri tabanları, bulut dağıtımı, VDI, büyük veri ve kapsayıcılı iş yükleri için idealdir. Ek olarak, HCI sistemleri servis sağlayıcılar için çok uygundur. Bu ortamda, daha küçük yapı taşı ve doğrusal ölçeklendirme, hizmet sağlayıcının abonelerini ve işlerini artırması ve yenilemesi nedeniyle daha kolay maliyet tahminlerine olanak tanır.
4. HCI ortamı nasıl ölçeklenir?
HCI kümesi, 2-4 düğümden başlayabilir ve bir düğümün doğrusal artışlarıyla büyüyerek BT harcamalarında daha fazla ayrıntı düzeyi sağlayabilir. HCI kümeleri, kurumsal uygulamaları birleştirmek ve BT ayak izini azaltmak için büyük ölçeklenebilir.
5. HCI sistemlerinde veriler nasıl korunur?
HCI kümesi, gerçekten dağıtılmış depolama devreye alma modelinden tek hata noktasını ortadan kaldırır. Bir makine veya insan hatası durumunda iş sürekliliğini sağlamak için tasarlanmıştır. Ana bilgisayar, VM ve hatta site hatasına karşı koruma sağlar. İş uygulamalarının zorlu çalışma süresi gereksinimlerini karşılamak için yerel ve optimize edilmiş veri koruma ve iş sürekliliği çözümü mevcuttur.
İlgili İçerikler:
Bulut Bilişim Nedir? Şirketler Dijital Dönüşüm Sürecinde Cloud Ortamına Nasıl Entegre Olmalıdır?
Private Cloud Nedir? İşletmeler Neden Özel Bulut Veri Merkezinde Verilerini Barındırmalı?
Rancher Nedir? Nasıl Çalışır? Rancher Konteyner Kurulumu ve Yönetimi
Bulut Bilişimde SaaS, IaaS, PaaS Arasındaki Farklar Nelerdir?
PaaS (Platform as a Service) Nedir? PaaS vs. IaaS Arasındaki Farklar
Iaas (Infrastructure as a Service) Nedir? Iaas vs. Paas Arasındaki Farklar
MS. Hyper-V Nedir, Ne İşe Yarar? Microsoft Sunucu Sanallaştırma Nasıl Çalışır?
DevOps Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin DevOps