Blog » Cloud » Saas (Software as a Service) Nedir? İşletmeler Neden Hizmet olarak Yazılım Modelini Tercih Etmelidir?

Saas (Software as a Service) Nedir? İşletmeler Neden Hizmet olarak Yazılım Modelini Tercih Etmelidir?

Hosting Fiyatları

Software as a Service (SaaS) yani Hizmet Olarak Yazılım, uygulamaların bir satıcı veya hizmet sağlayıcı tarafından uzaktan barındırıldığı ve bir ağ üzerinden müşterilere sunulduğu bir yazılım teslim yöntemidir. Yani basitçe ifade etmek gerekirse, SaaS kullanıcıları yazılımı satın almak yerine kiralama yapar. Çoğu SaaS sağlayıcısı, aylık veya yıllık olarak satın alınabilen kullanıma dayalı bir abonelik sunar. Geleneksel yazılım satın alma yönteminden farklı olmasına rağmen, SaaS iş ortamında son derece dikkate değer avantajlar sağlar. 

Saas (Software as a Service) Nasıl Çalışır?

Hizmet olarak yazılım uygulamaları internet üzerinden dağıtılır ve işletmeleri karmaşık ve genellikle pahalı donanım ve yazılım yönetimi ihtiyacından kurtarır. SaaS için diğer şartlar, isteğe bağlı yazılım, web tabanlı yazılım ve barındırılan yazılımı içerir. SaaS uygulamaları, uzak bir satıcının sunucularından çalışır. Bu satıcı; erişim, kullanılabilirlik, güvenlik ve performans dahil olmak üzere uygulamanın birçok yönünü yönetir. Müşteriler, abone oldukları hizmete genellikle bir web tarayıcısı aracılığıyla erişebilirler.

Kullanıcılar ayrıca yazılıma hemen hemen her cihazdan erişebilir ve bu yazılımları kullanabilir. Genel olarak, kullanıcılar yazılıma erişmek için yinelenen bir abonelik ücreti öderler. 

SaaS ve On-Premise Arasındaki Farklar Nelerdir?

Neredeyse tüm geleneksel şirket içi yazılımlar (on-premise softwares), tüm paket için önceden ödeme yapılarak bir kullanım lisansı ile birlikte satın alınır. Yazılım lisansları, ister donanımla birlikte verilmiş olsun, ister bağımsız bir satın alma olsun, genellikle yalnızca bir kullanıcı veya cihazla sınırlıdır. Geleneksel yazılıma başlamak için kullanıcının bir kez de olsa yüksek bir bedel ödemesi gerekir. Ardından yazılımı cihazına yükleyerek kullanmaya devam edebilir.

SaaS vs. IaaS vs. PaaS vs. On-Premises

On-premise’in aksine SaaS yazılımında işletmeler ve kullanıcılar, lisans ücretlerinde büyük miktarda para ödemek zorunda kalmadan hizmete aylık veya yıllık olarak abone olabilirler. SaaS’ın geleneksel yazılım teslim yöntemlerine göre önemli bir avantajı, hizmetin artık gerekli olmadığı durumlarda işletmenin veya kullanıcının aboneliği sonlandırabilmesidir. Bu özellik, şirketleri ve kullanıcıları kalıcı sözleşmelere ve lisans sorunlarına düşmekten kurtarır. SaaS’ın bulut üzerinden çalıştığı göz önüne alındığında, uygulamalar bulutta güncellenir ve bu da işletmenin veya kullanıcının her bir bilgisayarı güncellemek için harcanacak olan değerli kaynaklardan tasarruf etmesine olanak sağlar.

SaaS’ın Avantajları Nelerdir?

Software as a Service (SaaS) yani Hizmet Olarak Yazılım‘ın avantajları aşağıdaki şekildedir:

1. Uygun Maliyet

SaaS çeşitli nedenlerle önemli tasarruflar sağlayabilir. SaaS ilk olarak, kullanıcının satın alma ve kurulum için ödemesi gereken ön maliyetleri ortadan kaldırır. Ayrıca bakım ve yükseltmeler gibi devam eden maliyetlerin de ortadan kalkmasını sağlar. 

İkinci olarak, SaaS’ın kullandıkça öde modeli, işletmelerin yalnızca kullandıkları yazılım için ödeme yapmalarına olanak sağlar. Böylece kullanılmayan lisanslar için kaynak israfı olmaz. SaaS’ın aboneliğe dayalı yapısı, pahalı yazılımlarla birlikte gelen finansal riski ortadan kaldırır.

Son olarak gerekli BT altyapısı SaaS satıcınızın sorumluluğundadır. Bu da işletmelerin kaynakları serbest bırakmasına ve bunları diğer süreçlere yönlendirmesine olanak tanır.

2. Zaman Tasarrufu

SaaS uygulamalarının kurulumunu yapmak için yalnızca bir internet bağlantısı gerekir, bu da zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca, SaaS kullanımında geleneksel yazılımla birlikte gelen bakım sorumlulukları satıcıya devredilir, böylece standart yazılımı yükseltmek için gereken kesinti veya ekstra çalışma saatleri ortadan kalkar.

3. Ölçeklenebilirlik ve Erişilebilirlik

SaaS’ın bir başka özelliği de esneklik sunmasıdır. Yazılım, satıcı tarafından harici olarak barındırıldığından, SaaS’ı tercih eden işletmeler, önceden haber verme endişesi duymadan kullanım planlarını değiştirebilir. Ayrıca, SaaS çözümlerine web tabanlı kullanımları göz önüne alındığında, dünyanın her yerinden erişilebilir. SaaS ile kullanıcılar, verilerine her yerden erişebilir ve bu sayede etkin bir şekilde çalışabilir. Bu da durumu evden çalışanlar ve birden fazla sitede çalışan kişiler için çok daha kolay hale getirir.

4. Yüksek Uyumluluk

Geleneksel yazılım yükleme yönteminde güncellemeler çok zaman alıcı ve pahalı olabilir ve sürüm farklılıkları nedeniyle uyumluluk sorunları ortaya çıkabilir. SaaS kullanıcılarının ise, SaaS çözümlerinin en son yükseltilmiş sürümünde oturum açmaları yeterlidir. Güncellemeleri ve yükseltmeleri yönetmek, yama yükleme ihtiyacını ortadan kaldırmak SaaS satıcısının sorumluluğundadır.

SaaS, son kullanıcının her zaman yazılımın en güncel sürümüne erişmesini sağlar. Hizmet olarak yazılım tanımı, yazılım bakımı ve uyumsuzluk gibi sorunların ortadan kaldırılmasını içerir. Böylece daha yüksek üretkenlik sağlanabilir.

5. Garantili Hizmet Düzeyleri, Yedeklemeler ve Veri Kurtarma

Geleneksel yazılımlardan farklı olarak SaaS, kullanıcıya nasıl iyi çalışacağına dair bir garanti verir. Birçok bulut servis sağlayıcısı, tüm uygulamaların %99,5 oranında erişilebilir olacağını abonelerine garanti eder.

Geleneksel yazılımlarla, pahalı bir otomatik çözüm uygulanmadıkça, haftalık veri yedekleme süreci oldukça emek yoğun olur. SaaS çözümleriyle, kullanıcı müdahalesi olmadan otomatikleştirilmiş yedeklemeler desteklendiği ve böylece veri bütünlüğünü sağladığı için, işletmeler bu görevi tamamen ortadan kaldırabilir.

6. Güçlendirilmiş Güvenlik

Çoğu durumda SaaS çözümleri, bir işletmenin iş bilgilerini geleneksel yazılımlardan daha güvenli tutabilir. Örneğin, bazı bulut sağlayıcılar, SaaS uygulamalarını sunmak için BT altyapısıyla iletişim kuran, coğrafi olarak ayrılmış birden çok veri merkezi işletir. Talihsiz bir durumda bir merkezde bir engel oluştuğunda, diğer veri merkezleri hizmetlerini sunmaya devam eder.

7. Yüksek Benimseme Oranları

SaaS çözümleri web üzerinden teslim edildiği ve çalışanlar zaten internette çalışmaya alıştığı için iş gücü tarafından hızlı bir şekilde benimsenir. Genellikle çok daha düşük bir öğrenme eğrisine sahiptir.

8. Satın Almadan Önce Denenebilir

Çoğu SaaS hizmet sağlayıcısı, ürünlerinin tam sürümlerinin ücretsiz denemelerini sunar. Bu, işletmelerin sistemlere herhangi bir yatırım yapmadan önce çözümün uygulanabilirliğini ve organizasyon programlarıyla ne kadar iyi çalıştığını ölçmek için “hazırlık süresinden” yararlanabilecekleri anlamına gelir.

Kaynak: Bestarion

SaaS Çözümleri İle İlgili Bilmeniz Gereken Önemli Detaylar

  • SaaS hizmet sağlayıcısı, uygulamayı barındırır ve internet üzerinden işletmelerin kullanımına sunar.
  • SaaS; hızlı devreye alma, kolay kurulum, düşük başlangıç ​​maliyeti ve hazır uygulamaları destekler
  • SaaS, büyük BT altyapısı ve satıcının kaynakları nedeniyle çok kararlıdır.
  • SaaS, bir işletmenin neredeyse hiç yazılım bakım masrafı olmadan pahalı donanım satın alma ihtiyacını ortadan kaldırır. SaaS abonelikleri aylık/yıllık/iki yıllık vb. bazında mevcuttur.
  • Güncellemeler ve sorun giderme, SaaS servis sağlayıcısının sorumluluğundadır.
  • SaaS, CRM, muhasebe, satış ve daha fazlası gibi iş uygulamaları için kullanılabilir.
  • SaaS çözümleri, çok kiracılı mimariye dayalıdır; bu, tüm istemcilerin uygulamanın tek bir sürümüne sahip olduğu anlamına gelir.
  • SaaS, geliştirme için düşük zaman ve hızlı prototipleme sunar.
  • Herhangi bir felaket durumunda, Saas bulut tabanlı olduğu için verilerinizin güvende kalmasına olanak tanır.
  • SaaS çok yüksek benimseme oranlarına sahiptir
  • SaaS, bulut tabanlı hizmetlerin tüm doğal esnekliğini sunar.
  • SaaS çözümleri, işletmenin maliyetleri opex’e (devam eden işletme gideri) kaydırmasına izin vererek bütçelemeyi çok daha kolay hale getirir.
  • SaaS uygulamalarının çok platformlu uyumlu olduğu göz önüne alındığında, internet üzerinden her yerden, tüm cihazlardan erişilebilir durumdadır.
  • SaaS’ın yüksek düzeyde ölçeklenebilir yapısı, işletmelerin büyüdükçe SaaS tekliflerini kolayca yükseltmelerine olanak tanır.
  • Sınırlı BT personeli olan işletmeler bile güncellemeler ve bakım için SaaS sağlayıcılarına güvenebilir.
  • SaaS güncellemeleri tüm müşterilere aynı anda sunulur.

Özetle diyebiliriz ki; kolay yükseltmeler, daha düşük maliyetler ve daha iyi ölçeklenebilirlik gibi özellikler, çoğu işletmenin SaaS’ın bilgi işlemin geleceği olduğuna inanmasının en önemli nedenlerinden bazılarıdır. Birçok küçük ve orta ölçekli işletme artık donanım ve geleneksel yazılım lisanslarına önemli yatırımlar yapmak yerine ihtiyaç duydukları yazılımları “kiralamak” ister. SaaS ile işletmelerin artık yükseltmeler, yamalar ve sorunsuz dağıtım konusunda endişelenmesine gerek yoktur. SaaS’ın daha yüksek ölçeklenebilirliği ve esnekliği, işletmelerin büyüdükçe ölçeklenebileceği anlamına gelir.


İlgili İçerikler:

DevOps Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin DevOps

Docker Nedir, Ne İşe Yarar?

Load Balancer Nedir? Avantajları, Kullanım Alanları ve Örnekleri

Red Hat Kullanarak Güvenli Bir Şekilde Konteyner Yaratmak ve Mevkilendirmek

VMware Nedir, Ne İşe Yarar?

VDS (Virtual Dedicated Server) Server Nedir, Ne İşe Yarar?

VPS (Virtual Private Server) Nedir?

Microsoft Azure Nedir?

Bulut Teknolojisi Nedir? Popüler Bulut Depolama Servisleri

PaaS (Platform as a Service) Nedir? PaaS vs. IaaS Arasındaki Farklar

Siber Güvenlik Nedir? İnternet Ortamında Veri Güvenliğini Nasıl Sağlarız?

MS. Hyper-V Nedir, Ne İşe Yarar? Microsoft Sunucu Sanallaştırma Nasıl Çalışır?

Cloudflare Nedir, Ne İşe Yarar? Cloudflare CDN Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

DNS Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Değiştirilir?

Iaas (Infrastructure as a Service) Nedir? Iaas vs. Paas Arasındaki Farklar

Serverless Nedir? Serverless Teknolojisi, Serverless Mimarisi, Serverless Computing (Sunucusuz Bilişim)

Private Cloud Nedir? İşletmeler Neden Özel Bulut Veri Merkezinde Verilerini Barındırmalı?

HCI (Hyper Converged Infrastructure) Nedir? Hiper Bütünleşik Altyapı Mimarisi Hakkında Her Şey

Hackathon Nedir? Hackathon Etkinlikleri ve Yarışmalarına Kimler Katılabilir?

Domain Sorgulama
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments