Rancher Nedir? Nasıl Çalışır? Rancher Konteyner Kurulumu ve Yönetimi

Hosting Fiyatları

Zaman içinde geliştirme ekipleri, yerel olarak Kubernetes tarafından sağlanmayan özellikleri uygulamak için çeşitli açık kaynaklı araç ve paketlerden yararlanmak zorunda kaldı. Bunlardan biri de konteyner yönetim platformu olan Rancher’dı.

Peki Rancher tam olarak nedir?

Rancher Nedir?

Rancher platformu, Kubernet’ler için çok kümeli bir yöneticidir. Rancher, merkezi bir yönetim konsolu sağlayarak şirket içinde veya bulutta kurulu kümeleri yönetebilir. Rancher, başlangıçta Rancher ile dağıtılmayan önceden dağıtılan Kubernetes kümelerini de içe aktarabilir.

Rancher ile ilgili en önemli noktalardan biri, Rancher ile oluşturulmuş olsun veya olmasın, çeşitli konumlardaki birden fazla Kubernetes kümesini yönetebilmesidir. Halihazırda bir Kubernetes kümeniz varsa, onu Rancher’a aktarabilir ve Rancher’ın arayüzünden yönetmeye başlayabilirsiniz.

Rancher’ın kendisi bir Kubernetes dağıtımı değil, bunun yerine bir yönetim aracı olduğundan, bu zaten Kubernetes kullananlar için mükemmel bir seçenektir.

Hem RKE hem de K3’ler, Rancher tarafından geliştirilen ve şirket içi ve tek düğümlü kurulumlarda kullanılabilen daha hafif Kubernetes kurulumlarıdır. RKE, Kubernetes’i Docker kapsayıcılarının içinde çalıştırır ve K3s, sistemlere minimum düzeyde bileşenleri yükleyen hafif bir ikili dosyadır.

Rancher Nasıl Çalışır?

Rancher Nasıl Çalışır?
Kaynak: ranchermanager

Rancher yazılımının büyük bir kısmı, Kubernetes kümelerini çalıştırmak için kullanılan daha küçük bileşenleri içeren Rancher sunucusunda çalışır. Rancher sunucusu, ayrı bir küme içinde dağıtılır. Google Kubernetes Engine (GKE) veya Azure Kubernetes Service (AKS) gibi bulut hizmeti sağlayıcıları içindeki mevcut kümeleri sağlayabilir veya içe aktarabilir.

Üretim kullanımı için Rancher sunucusunu yüksek düzeyde kullanılabilir (HA) bir Kubernetes kümesine kurmanız gerekir. Bu yaklaşım, Rancher sunucusunun asla kapanmamasını ve veri kaybının meydana gelmemesini sağlar. Rancher ile deney yapmak için, Rancher sunucusunu bir Docker kapsayıcısına dağıtabilir, ardından onu bir HA kümesine geçirebilirsiniz.

Rancher sunucusuna web tabanlı Rancher UI, Rancher API ve Rancher CLI aracılığıyla erişilebilir.

Rancher Özellikleri

Rancher’ın bazı önemli özellikleri aşağıdaki şekildedir:

  • Çapraz ana bilgisayar ağına izin verir. Rancher, her ortam için özel bir yazılım tanımlı ağ oluşturarak, ana bilgisayar ve bulutlar arasında kapsayıcılar arasında güvenli iletişime olanak tanır.
  • Rancher, trafiği konteyner veya hizmetler arasında dağıtmak için entegre ve esnek bir yük dengeleme hizmeti sağlar. Yük dengeleme hizmeti, birden çok bulutta çalışır.
  • Rancher, Docker için Kalıcı Depolama Hizmetlerinin düzenlenmesini destekleyerek, geliştiricilerin depolamayı kapsayıcılı uygulamalarla birlikte güvenilir bir şekilde dağıtmasını mümkün kılar.
  • Rancher, kapsayıcıların kendilerini otomatik olarak hizmet olarak kaydettirmesine izin veren entegre durum denetimiyle birlikte dağıtılmış DNS tabanlı bir hizmet bulma işlevi uygular.
  • Rancher, hizmet klonlamasına ve hizmet isteklerinin yeniden yönlendirilmesine izin vererek kullanıcıların mevcut konteyner hizmetlerini yükseltmesini kolaylaştırır.
  • Rancher, kullanıcıların ortam oluştururken konteyner düzenleme motoru olarak varsayılan Cattle, Kubernetes veya Docker Swarm’ı seçme olanağını destekler.
  • Rancher, ana bilgisayarları doğrudan bulut sağlayıcılarından sağlamak için güçlü bir araç olan Docker Machine’i destekler.
  • Rancher, birden çok kullanıcı için tasarlanmıştır ve işletmelerin uygulama yaşam döngüsü boyunca işbirliği yapmasına olanak tanır.

Rancher vs. Kubernetes Arasındaki Farklar

Rancher vs. Kubernetes Arasındaki Farklar
Kaynak: techtarget

Kubernetes ile Rancher karşılaştırmasında ana ve tek fark, tamamen farklı amaçlara hizmet etmeleridir. Rancher’ı gerçekten Kubernetes yerine kullanamazsınız. Aslında Rancher, Kubernetes ve kümeleriyle büyük ölçekte çalışmayı kolaylaştıran bir çözümdür. Kubernet’ler ise, kullanıcıların sanal veya fiziksel makineler kümesi altında düzenlenen kapsayıcıları yönetmelerini sağlar. İşlevlerini anladığınızda, verimliliğinizi artırmak için ikisini birlikte kullanabileceğinizi anlayabilirsiniz. 

Rancher vs. Docker Swarm Arasındaki Farklar

Aşağıdaki tabloda Rancher ve Docker Swarm arasındaki temel farkları bulabilirsiniz:

RancherDocker Swarm 
Kubernetes tabanlı orkestrasyona odaklanır.Docker tarafından geliştirilmiş kendi orkestrasyon motorunu kullanır. 
Kubernetes’i doğrudan destekler.Kubernetes’i desteklemez.
Büyük ölçekte uygulamaları yönetmek için güçlü bir çözümdür.Küçük ve orta ölçekli uygulamalar için iyi performans sunar.
Gelişmiş bir web arayüzü sunar ve birçok entegrasyon seçeneği ile gelir.Docker CLI ile doğrudan entegre olduğu için Docker’a aşina olan kullanıcılar için daha kullanıcı dostudur ve kolay bir kurulum sağlar.
Güçlü bir topluluğa sahiptir, fakat Kubernetes ekosistemi içinde sadece bir araçtır.Docker topluluğu ve ekosistemi tarafından desteklenir.

İşletmeler Web Uygulamaları İçin Rancher Kullanmalı mı?

Rancher, kümeler genelinde birden çok projede yer alan kullanıcılarla yönetilecek çok sayıda kümeniz varsa kullanmak için iyi bir araçtır. Bu, kullanıcıları tek bir konumda yönetmenizi ve tüm projelere uygulamanızı sağlar. Ayrıca, kümelere ve konfigürasyonlara bakmak için “tek bir pencere” sağlar.

Rancher Ne Zaman Kullanılmamalıdır?

Yalnızca birkaç kullanıcılı tek bir kümeniz varsa veya yalnızca CLI araçlarıyla yönetiliyorsa, Rancher uygun bir araç olmayabilir. Rancher kümesi için en az bir düğümün yanı sıra yük dengeleyiciler, DNS girişleri, yedeklemeler ve diğerleri gibi altyapısına ek olarak biraz karmaşıklık ekler.

Rancher Destekleyen Platformlar

Rancher’ı destekleyen platformlar iki ana kategoriye ayrılır: Kubernetes dağıtım platformları ve altyapı hizmetleri sağlayıcıları.

1. Kubernetes Dağıtım Platformları

Rancher, Kubernetes’in çeşitli dağıtımlarını yönetmeyi ve entegre etmeyi destekler. En popüler örnekleri aşağıdaki şekildedir:

  • RKE (Rancher Kubernetes Engine)
  • EKS (Amazon Elastic Kubernetes Service)
  • AKS (Azure Kubernetes Service)
  • GKE (Google Kubernetes Engine)
  • OpenShift (Red Hat tarafından desteklenen Kubernetes platformu)
  • K3s (Rancher tarafından geliştirilen Kubernetes dağıtımı)

2. Altyapı Hizmetleri Sağlayıcıları

Rancher, Kubernetes küme oluşturma ve yönetimi için çeşitli bulut ve on-premises altyapı sağlayıcılarıyla entegrasyon sağlar. En popüler örnekleri aşağıdaki şekildedir:

  • Amazon Web Services (AWS)
  • Microsoft Azure
  • Google Cloud Platform (GCP)
  • VMware vSphere
  • OpenStack
  • DigitalOcean
  • Linode
  • IBM Cloud
  • Alibaba Cloud
  • Oracle Cloud Infrastructure

RancherOS Nedir?

Geliştirme, test ve üretimde kapsayıcıları uygun ölçekte çalıştırmayı kolaylaştırır. İşletim sistemi, sistem hizmetlerini kapsayıcı hale getirerek ve yönetim için Docker’dan yararlanarak, çok güvenilir ve yönetimi kolay bir kapsayıcılar sağlar.

Rancher Avantajları Nelerdir?

Rancher kullanmanın avantajları aşağıdaki şekildedir:

  • Yeni kümeler oluşturmak ve mevcut olanları yeni kümelere eklemek için Rancher’dan yararlanabilirsiniz.
  • Bu platform, proje kavramını sunar – bu, ad alanlarının (tek bir Kubernetes kümesini birden çok sanal kümeye bölen nesnelerdir) daha kolay yönetilmesine olanak tanır.
  • Ayrıca, projelerinizin güvenliğini artıran kullanıcı izinlerinin yapılandırılması üzerinde daha iyi kontrole sahip olursunuz (bunları kümeler genelinde proje başına yapılandırabilirsiniz).
  • İş yüklerini dağıtmak için bir YAML dosyasını güncellemeye gerek yoktur. Bu amaçla Rancher UI’yi kullanabilirsiniz.
  • Kullanıcılar, en iyisi olduğunu düşünürlerse bildirimler oluşturabilir ve küme günlüklerini farklı arka uçlara taşıyabilir.

Rancher Kullanım Örnekleri

Rancher’ın Kubernetes ile çalışmamıza nasıl yardımcı olabileceğini vurgulayan bazı kullanım örneklerini aşağıda bulabilirsiniz:

1. Kubernetes’i benimsemek

Rancher için harika bir kullanım durumu, Kubernetes’i benimseme sürecindeki DevOps ekipleri içindedir. Rancher, birkaç karmaşık parçayı özetleyen ve Kubernetes’in öğrenme eğrisini DevOps ekibindeki mühendislere indirgeyen kullanıcı merkezli yönetim arabirimi dahil olmak üzere çeşitli entegre araç ve özellikler sağlar.

2. Birden Çok Küme Kullanma

Rancher, birden fazla Kubernetes kümesi çalıştıran DevOps ekipleri için de faydalıdır. Rancher, bu kümeleri birleştirmek için özellikler sağlar ve tek bir Rancher sunucusu, bunların bir ila bir milyonu arasında bağlantı kurabilir. Operatörler, Rancher UI veya grubundaki açılır listeleri kullanarak kümeler arasında geçiş yapabilir ve daha kolay tanımlama için kümeyi yeniden adlandırabilir.

3. Uç Bilişim

Rancher ayrıca bir uç ağ düğümlerinde Kubernet’lerin çalıştırılmasını desteklemek için K3 sağlar ve uç bilgi işlemden yararlanır. K3, daha düşük bellek gereksinimiyle ARM ve IoT cihazlarını destekleyen, hafif ve üretime hazır bir Kubernetes dağıtımıdır.


İlgili İçerikler:

Bulut Bilişim Nedir? Şirketler Dijital Dönüşüm Sürecinde Cloud Ortamına Nasıl Entegre Olmalıdır?

DevOps Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin DevOps

Docker Nedir, Ne İşe Yarar?

Load Balancer Nedir? Avantajları, Kullanım Alanları ve Örnekleri

Red Hat Kullanarak Güvenli Bir Şekilde Konteyner Yaratmak ve Mevkilendirmek

VMware Nedir, Ne İşe Yarar?

VDS (Virtual Dedicated Server) Server Nedir, Ne İşe Yarar?, VPS (Virtual Private Server) Nedir?

Microsoft Azure Nedir?

Bulut Teknolojisi Nedir? Popüler Bulut Depolama Servisleri

PaaS (Platform as a Service) Nedir? PaaS vs. IaaS Arasındaki Farklar

Saas (Software as a Service) Nedir? İşletmeler Neden Hizmet olarak Yazılım Modelini Tercih Etmelidir?

Siber Güvenlik Nedir? İnternet Ortamında Veri Güvenliğini Nasıl Sağlarız?

MS. Hyper-V Nedir, Ne İşe Yarar? Microsoft Sunucu Sanallaştırma Nasıl Çalışır?

Cloudflare Nedir, Ne İşe Yarar? Cloudflare CDN Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

DNS Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Değiştirilir?

Iaas (Infrastructure as a Service) Nedir? Iaas vs. Paas Arasındaki Farklar

Serverless Nedir? Serverless Teknolojisi, Serverless Mimarisi, Serverless Computing (Sunucusuz Bilişim)

Private Cloud Nedir? İşletmeler Neden Özel Bulut Veri Merkezinde Verilerini Barındırmalı?

HCI (Hyper Converged Infrastructure) Nedir? Hiper Bütünleşik Altyapı Mimarisi Hakkında Her Şey

Domain Sorgulama
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments