Hyper-V, virtual machine – sanal makine (VM) ortamları oluşturmak ve yönetmek için Microsoft’un yerel veya tam donanımlı hipervizörüdür. Tek bir fiziksel sunucu üzerinde çalışan birden fazla işletim sistemine sahiptir. Hyper-V, her bir VM’yi aynı fiziksel makine içinde yalıtır ve bu, birden çok kullanıcının aynı donanım üzerinde bağımsız olarak farklı sistemlere erişmesine olanak tanır. Bu tür bir yalıtım, bir sanal makine çökse bile aynı fiziksel makinede çalışan diğer iş yüklerini etkilememesini sağlar.
Hyper-V’nin Özellikleri Nelerdir?
Hyper-V, Hyper-V yöneticileri ve kullanıcıları için her biri kendi avantajlarına sahip birçok özellik sunar.
Aşağıda en iyi Hyper-V özelliklerini ve işletmeniz için yapabilecekleri bulabilirsiniz:
1. Donanım ve Yazılım Sanallaştırma
Hyper-V sanal makineleri; işlemciler, bellek, depolama ve ağ iletişimi dahil olmak üzere fiziksel bir bilgisayarın tüm bileşenlerine sahiptir. Ancak, bilgi işlem kaynaklarının sağlanması için daha fazla esneklik sağlarlar. Her bileşen, benzersiz son kullanıcı gereksinimlerine göre çeşitli şekillerde yapılandırılabilir.
2. Hyper-V Replica
Bu özellik, olağanüstü durum kurtarma için daha yüksek kullanılabilirlik ve hızlı geri yükleme sağlamak amacıyla VM’leri farklı bir fiziksel siteye çoğaltmak için kullanılabilir. Hyper-V, Hyper-V bağımsız sunucularını ve farklı fiziksel sitelerde bulunan kümeleri senkronize ederek uygulamayla tutarlı yedeklemeler sağlar.
3. Entegrasyon Hizmetleri
Bunlar, bir Hyper-V sanal makinesinde desteklenen konuk işletim sistemlerinin kullanımını kolaylaştıran özelleştirilmiş bir dizi hizmet ve sürücüdür.
4. Geçiş Özellikleri
Hyper-V, çalışan uygulamaları askıya almadan bir sanal makineyi bir Hyper-V ana bilgisayarından diğerine taşımak için farklı geçiş türlerini destekleyen bir Live Migration – Canlı Geçiş özelliği sağlar. Depolama geçişi, yöneticilerin bir VM’nin dosya sistemini (sanal disk dosyaları, yapılandırma dosyaları, disk belleği dosyaları vb.) kesinti süresi olmadan ayrı depolama konumlarına geçirmesine veya dağıtmasına olanak tanır. Taşınabilirliği kolaylaştırmak için içe/dışa aktarma gibi başka özellikler de sunar.
5. Sanal Makine Bağlantısı
Bu, yöneticilerin bir Hyper-V ana bilgisayarında barındırılan bir sanal makineye konuk işletim sistemini başlatmadan uzaktan erişmesine olanak tanıyan Hyper-V’nin uzaktan bağlantı aracıdır. Bu özellik hem Windows hem de Linux için kullanılabilir.
6. Korumalı Sanal Makineler
Hyper-V’nin korumalı VM özelliği, sanal makineleri kötü amaçlı yazılım saldırılarından ve veri değiştirme girişimlerinden korumak için BitLocker teknolojisini kullanır. Secure Boot – Güvenli Önyükleme, sanal makineleri sistem yöneticilerinden bile yetkisiz erişime karşı koruyan başka bir güvenlik özelliğidir.
Microsoft Sunucu Sanallaştırma Nasıl Çalışır?
Hyper-V, konuk işletim sistemleri olarak sanal makinelerde çalışmak için Windows Server, Windows ve Linux dağıtımlarının çeşitli sürümlerini destekler. Mevcut Intel ve AMD işlemcilerde bulunan Second Level Address Translation (SLAT) içeren bir işlemci gerektirir. Ana makine, üç ila dört temel sanal makineyi çalıştırmak için en az 4 GB RAM’e sahip olmalıdır. Tek bir sunucuda daha fazla VM barındırmak için daha güçlü bir fiziksel sunucudan yararlanabilir veya daha yüksek işlem gücüne sahip VM’ler sağlayabilirsiniz.
Hyper-V hipervizörü, bir bölüm aracılığıyla aynı donanım platformunu paylaşan birden çok sanal makineye yalıtılmış bir alan sağlar. Hyper-V’yi çalıştırmak için en az bir üst veya kök bölümün bir Windows işletim sistemi çalıştırıyor olması gerekir. Hyper-V, ana bölümde çalışır ve fiziksel işlemci gibi donanım bileşenlerine erişebilir. Üst bölüm daha sonra hiper çağrı uygulama programlama arabirimini (API) kullanarak alt bölümler oluşturur. Konuk işletim sistemleri veya sanal makineler bu alt bölümlerde çalışır. Bu nedenle, alt bölümlerin fiziksel sunucunun donanım bileşenlerine doğrudan erişimi yoktur. Hiper yönetici, fiziksel işlemciye yapılan kesintileri yönetir ve kesmeleri ilgili alt bölüme iletmek için fiziksel bellek adreslerini alt bölümlerin sanal adreslerine eşlemek için Input Output Memory Management Unit’i (IOMMU) kullanır.
Benzer şekilde, alt bölümler donanım kaynaklarına doğrudan erişemez; bunun yerine, her kaynağın sanallaştırılmış bir görünümüne sahiptirler. Ana bölümdeki VSP, Virtualization Service Provider, alt bölümün donanım kaynakları talebini yakalar ve mantıksal bir bölümler arası iletişim kanalı olan VMBus üzerinden donanım desteği sağlar. Alt bölümler, VSP’ler tarafından sağlanan donanım desteğini kullanan Virtualization Service Client olan VSC’yi barındırır. Bu benzetilmiş cihaz desteği, konuk işletim sistemi tarafından tamamen görünmezdir. Alternatif olarak, alt bölümler, Hyper-V aydınlatılmış G/Ç için Hyper-V entegrasyon hizmetlerinden ve daha verimli ve hızlı iletişim için konuk işletim sisteminin donanım öykünmesine gerek kalmadan doğrudan VMBus’u kullanmasına olanak tanıyan hiper yönetici farkında bir çekirdekten yararlanabilir.
Hyper-V Entegrasyon Hizmetleri Nedir?
Hyper-V Entegrasyon Hizmetleri, yönetim kolaylığı, daha iyi işletim sistemi performansı ve Hyper-V ana bilgisayarları ile sanal makineler arasında gelişmiş entegrasyon için sağlanan bir hizmetler paketidir. Bu hizmetler aşağıdakileri içerir:
Hyper-V Entegrasyon Hizmetleri, yönetim kolaylığı, daha iyi işletim sistemi performansı ve Hyper-V ana bilgisayarları ile sanal makineler arasında gelişmiş entegrasyon için sağlanan bir hizmetler paketidir. Bu hizmetler şunlardır:
İşletim sistemi kapatma: Yöneticilerin, sanal makinede manuel olarak oturum açıp kapatma işlemini başlatmak yerine, yönetim konsolundan konuk işletim sistemini kapatmasına olanak tanır.
Zaman yapılandırması: Bir VM’nin saatini ana makineninkiyle senkronize eder.
Veri alışverişi: Hyper-V ana bilgisayarı ve VM’leri arasında meta veri alışverişini etkinleştirir.
Sinyal: Yöneticilerin bir sanal makinenin kalp atışını kontrol etmesine olanak tanır, bu da işletim sisteminin doğru şekilde başlatıldığından ve sanal makinenin gerektiği gibi çalıştığından emin olmak anlamına gelir. Hizmeti bir PowerShell komutu aracılığıyla manuel olarak çalıştırmanın yanı sıra, Hyper-V ana bilgisayarları ayrıca VM’nin durumunu belirli aralıklarla otomatik olarak kontrol eder.
Yedekleme: Hyper-V ana makinede çalışan yedekleme yazılımından bir sanal makinenin uygulama ve veri yedeklemesini sağlar. Yedekleme işlemi, VM’de çalışan hizmetleri kesintiye uğratmaz. Çalışan sanal makineyi kesintiye uğratmadan VM’nin işletim sisteminin ve tüm verilerinin bir görüntüsünü yakalayan ve kaydeden Volume Shadow Copy özelliğinden yararlanır.
Konuk Hizmetleri: Hyper-V konuk hizmetleri, Hyper-V ana bilgisayarının ve sanal makinelerinin, ağ bağlantısı olmadan ana makineyle iletişim kurmasına ve ana makineden dosya kopyalamasına olanak tanır. Bu, PowerShell’de Copy-VMFile komutunu çalıştırarak yapılabilir.
Konuk Hizmetleri dışındaki tüm Hyper-V Entegrasyon Hizmetleri varsayılan olarak etkindir. Her hizmet, PowerShell cmdlet’leri aracılığıyla ayrı ayrı devre dışı bırakılabilir.
İlgili İçerikler:
DevOps Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin DevOps
Load Balancer Nedir? Avantajları, Kullanım Alanları ve Örnekleri
Red Hat Kullanarak Güvenli Bir Şekilde Konteyner Yaratmak ve Mevkilendirmek
VDS (Virtual Dedicated Server) Server Nedir, Ne İşe Yarar?
VPS (Virtual Private Server) Nedir?
Bulut Teknolojisi Nedir? Popüler Bulut Depolama Servisleri
PaaS (Platform as a Service) Nedir? PaaS vs. IaaS Arasındaki Farklar
Siber Güvenlik Nedir? İnternet Ortamında Veri Güvenliğini Nasıl Sağlarız?
MS. Hyper-V Nedir, Ne İşe Yarar? Microsoft Sunucu Sanallaştırma Nasıl Çalışır?
Cloudflare Nedir, Ne İşe Yarar? Cloudflare CDN Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
DNS Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Değiştirilir?
Iaas (Infrastructure as a Service) Nedir? Iaas vs. Paas Arasındaki Farklar
HCI (Hyper Converged Infrastructure) Nedir? Hiper Bütünleşik Altyapı Mimarisi Hakkında Her Şey