VMware Inc. 1998 yılında Amerika Kaliforniya ‘da BT uzmanları tarafından kurulan, sanallaştırma teknolojilerinin kapsamında yazılım ve uygulama geliştirme konusunda hizmet veren bir şirkettir. VMware Inc. geliştirmiş oldukları teknolojinin son versiyonu olarak belirtilen yazılımlar ile sanallaştırma alanında lider konumda olduğu belirtilmektedir.
VMware’in üretmiş olduğu sanallaştırma yazılım paketleri, hem bilgisayarlar için masaüstü versiyonları hem de sunucuların tarafında kullanılan yazılım versiyonları olarak iki kategoriye ayrılr. VMware, masaüstü yazılımları Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerinde çalışmakta ve tüm güncel platformlarda desteklenmektedir. VMware’in kurumsal ürünleri arasında ise ESX, ESXi yazılım paketleri de bulunmaktadır.
VMware’in piyasaya sürülmüş olan ilk ürünü VMware Workstation’dır. VMware Inc. günümüze kadar ulaşan en güncel sanallaştırma yazılımlarının AR-GE projelerinde ve sektöre kazandırılmasında öncü olarak hem kurumsal hem bireysel kullanıcılara hizmet vermeye devam etmektedir.

VMware Nedir? Nasıl Kullanılır?
VMware, günümüzde kullanımı en çok tercih edilen yazılımlardan biri olmaktadır. VMware tercih edilme nedenleri arasında, çapraz platform desteğini sunması ve tüm işletim sistemleri tarafından kullanılabilir olması gösterilmektedir.
VMware kullanım şekilleri VMware ürünlerine göre farklılık göstermektedir. Popüler VMware yazılımları ve kullanım alanları ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir.
VMware Workstation Nedir?
VMware Workstation, VMware’in geliştirmiş olduğu hipervizör yazılımı olarak ifade edilmektedir. Hipervizör yazılımlar, hiper yöneticinin ya da sanal makine monitörünün, sanal makinelerin oluşturulmasında ve çalıştırılmasında destek sunan bilgisayar yazılımı ya da donanımı olarak isimlendirilir ki “VMware Workstation Nedir?” sorusuna bu şekilde cevap vermiş olabiliriz. VMware Workstation sadece 64 bit işletim sistemlerinin desteklediği bir uygulama özelliği taşımaktadır. Linux ve Windows platformlarında güvenle kullanılır.
VMware Workstation yazılımı, Intel’e ait VT-x ve Amd ürünü Amd-V sanallaştırma teknolojilerini kullanarak, işlemlerini yürütmektedir. VMware Workstation uygulaması, bilgisayar içerisinde mevcut işletim sisteminin ya da farklı bir işletim sistemine ait kopyaların kurulması için kullanılmaktadır. Bilgisayarlarında Windows bulunan kullanıcılar, aynı zamanda Linux’u da kullanmayı istediklerinde VMware Workstation yazılımdan yararlanırlar.

VMware Fusion Nedir?
VMware Fusion, yine VMware tarafından geliştirilmiş olan, Apple ürünü bilgisayarlar ile uyumlu çalışan hipervizör yazılımı olmaktadır. VMware Fusion, yalnızca Mac ve Intel sistemleri tarafından desteklenmektedir. VMware Fusion ve VMware Workstation arasındaki en temel fark ise Mac’in BIOS özelliğini desteklememesi sonucunda Apple ile uyumlu hale getirilen sürümünü ortaya çıkarmasıdır. Özet olarak VMware Fusion, Mac işletim sistemlerini kullananlar için geliştirilmiş olan yazılım türünü ifade etmektedir.
VMware Player Nedir?
“VMware Player Nedir?” sorusunu soracak olursanız cevap; VMware Player, ücretsiz kullanım sunan, Windows yada Linux sistemlerini çalıştıran, 64 bit bilgisayarların sanallaştırma yazılımlarının yürütülmesini destekleyen uygulamadır şeklinde olacaktır. VMware Player, VMware Workstation yan ürünü olarak da gösterilmektedir. VMware Workstation Player, sadece kişisel kullanımlara uygun bir yazılım özelliği taşır.

VMware ESXi Nedir?
VMware ESXi, bilinen önceki adıyla ESX, sanal bilgisayar sunucularının dağıtımlarını ve sunumlarını gerçekleştiren, kurumsal özellikli, hiper yönetici olarak ifade edilmektedir. VMware ESXi, sanallaştırma işlemlerini bambaşka bir boyuta taşıyan uygulama olarak gösterilir. VMware ESXi, Unix AA alt yapısını içerisinde barındıran bir sistemdir. VMware ESXi kullanımı ile uygulamanın kurulduğu sunucular, minimum işlem akışı ile sanallaştırma yapılmak istenen diğer araçlarda RAM ve işlemci alanlarını genişletir.
VMware Horizon Nedir?
VMware Horizon, Windows, Linux ya da Mac işletim sistemlerinin desteklemiş olduğu, kurumsal kullanım için geliştirilmiş olan, masaüstü uygulamalarının sanallaştırma işlemlerini yürüten bir üründür. VMware Horizon ilk piyasaya sürüldüğünde VMware VDM adı verilmişti. 2008 yılında yeni sürümü olan 3.0.0’ın sektöre kazandırılması ile adı VMware View olarak değiştirilmiştir. VMware Horizon, masaüstü ve uygulamaların yönetimlerini kolaylaştırmak için kullanılmaktadır.
VMware vSphere Nedir?
VMware vSphere, VMware’in geliştirmiş olduğu, bulut bilişimleri sanallaştırma platformu olarak bilinmektedir. VMware vSphere kullanımı ile güncelleştirilmiş bir vCenter yapılandırma yöneticisi, vCenter uygulamanın bulunması yöneticisi ve vMotion ile entegre çalışarak, ana sunuculardan diğerlerine birden çok sanal makine taşınmasını sağlamaktadır.
VMware vSphere, sanal makine alt yapılarının yönetilmesinde eksiksiz bir platform görevini yerine getirmektedir. VMware vSphere aynı zamanda bulut işletim sistemleri ya da sanallaştırılmış veri merkezleri platformu şeklinde de tanımlanmaktadır.
VMware NSX® Nedir?
VMware NSX®, yazılımların tanımlanmasında destek sunan veri merkezleri için, ağların sanallaştırılması ve güvenliğinin sağlanması için oluşturulan platform olarak bilinir. VMware NSX®, tüm ağların kullanımına sunulmuş sanal makinelerin işletim modelini sunmaktadır.
VMware NSX® ile anahtarlamaların yapılması, yönlendirme işlemleri, güvenlik duvarlarının oluşturulması da dahil, tüm ağ işlevlerinin hiper yöneticiye eklenmesi sağlanarak, ortam içerisinde dağıtımı yapılmaktadır. Bu işlem akışı, sanal ağların ve güvenlik hizmetlerinin yürütüldüğü platform özelliği taşıyan, ağ hiper yöneticisinin etkin biçimde oluşturulmasını sağlamaktadır.
VMware NSX® kullanıcıları, çok daha güvenli ortamların oluşturulması için sunulmuş olan hizmetlerin kombinasyonlarından yararlanırlar ve farklı gereksinimlere hitap eden birden fazla sanal ağ yaratabilirler.
VMware Tanzu Nedir?
VMware Tanzu, kullanıcıların modern uygulamaları geliştirmeleri, Kubernet’lerini ortam içerisinde işlevsel olarak çalıştırmaları, aynı zamanda her birini tek kontrol merkezinden yönetmesini sağlayan araç olarak gösterilmektedir.
VMware Tanzu, Workload işlem süreçlerinin geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan özgürlük alanını kullanıcılarına sunmaktadır. VMware Tanzu ile kontrol Kubernet’ler kolay bir şekilde yönetilmektedir. Kubernetesler, bilgisayar uygulamalarının dağılımlarını, ölçeklendirmelerini ve yönetim biçimlerini otomatik hale getirmeyi amaçlayan, açık kaynak kodlu bir konteyner düzenleme sistemleridir.
VMware Tanzu kullanımı, Kubernetesler için, modern uygulamaların geliştirilmesinde, inşa et, çalıştırmaya başla, yönetmeyi sürdür politikası çerçevesinde hizmet sunmaktadır.
VMware Distributed Switch Nedir?
Günümüzde birçok kurumsal şirket yaygın olarak VMware yazılımlarından yararlanmaktadır. VMware için oluşan beklenti, yazılımların en verimli şekilde kullanılması yönünde olmaktadır.
VMware’in Distributed Switch ürünü, verimli kullanımı üst seviyeye çıkaran özellikler arasında gösterilmektedir. VMware sanallaştırma platformlarında iki farklı Switch türü yer almaktadır. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.
- VDS (VMware Distributed Switch)
- VSS (VMware Standard Switch)
Her iki Switch türü arasındaki farklılıklar, temel özellikleri ve değişik yapıda “config”leri içerisinde barındırmaları olarak ortaya çıkmaktadır. Distributed Switch, VMware ortamlarında yer alan tüm hostların, Virtual Switch, Port Group ve Network Interface Card bileşenlerinin merkezinde yönetilmesini sağlamaktadır.
VMware Distributed Switch özelliklerinden yararlanırken, tanımlı ayarların yalnızca vCenter ile etkinleştirilmesi ve uygulanması mümkün olmaktadır. Bu özellik, sanallaştırma çalışmalarında ortamlar için büyük bir avantaj sunmaktadır.
VMware Standart Switch özelliği ile gerçekleştirilen konfigürasyonlar, ESXi hostlar üzerinden ayrı ayrı yapılmak zorunda iken, VMware Distributed Switch özelliği tüm konfigürasyonları direk şekilde vCenter aracılığıyla tüm hostlara uygulanmasını sağlamaktadır.
VMware Özellikleri Nelerdir?
VMware, kişisel ve kurumsal bilgisayar kullanıcılarının ve sunucuların yöneticilerinin, birçok işlemin taklit (Simüle) edilmesine destek olan sanallaştırma yazılımlarını sunmaktadır.
VMware ürünleri ile kullanıcıların farklı ihtiyaçlarının yazılımlar üzerinden giderilmesi, sanallaştırma teknolojileri ile sağlanmaktadır. VMware yazılımları masaüstü (Desktop) ve sunucu (Server) alanlarında kullanılmaktadır. VMware özellikleri de bu iki alana göre değişmektedir.
Masaüstü Bilgisayarlarda VMware Özellikleri
VMware masaüstü yazılımları, kullanıcıların bilgisayarlarına birden çok işletim sistemi kurmasını sağlar. Bu özellik ile Dual Boot yönetim işlemlerine gerek duyulmadan, mevcut bilgisayarda çok sayıda işletim sistemi ile kullanılması desteklenmektedir. VMware masaüstü bilgisayarları için temel özellikleri ise aşağıda sıralanmaktadır.
- Bilgisayarların işletim sistemleri üzerinde deneme yapmanın risk taşıdığı tüm işlemler, VMware aracılığıyla oluşturulan sanal bilgisayarlardan kolayca ve güvenle gerçekleştirilebilmektedir.
- Linux işletim sistemine sahip olan bilgisayarlarda, Linux tarafından desteklenmeyen yazılımlar VMware ile çalıştırılmaktadır.
- Özel çalışmalarda, farklı işletim sistemlerinin yüklenmeden denemesi VMware ile mümkün olmaktadır.
- Boot özelliğinin otomatik tanımlı olduğu yazılımlarla çalışmak VMware kullanımı ile oldukça kolaydır.
Sunucu (Server) VMware Özellikleri
VMware yazılımları, sunucu alanlarında da kullanıcılarına birçok özellik sunmaktadır. Bunlar;
- Bir sunucun ortamı üzerinden, birden çok işletim sistemi oluşturulabilmektedir.
- Sistemlerin bölümlere ayrılması ile birbirinden farklı sunucu birimlerinin oluşturulması sağlanmaktadır.
- Kolay bir şekilde oluşturulan sunucuların yönetimi VMware ile yürütülmektedir.
- Mevcut sunucular VMware kullanımı ile tanımlı başka kişilerin kontrolüne verilebilmektedir.
- Hem uzaktan hem de yakından erişim özelliği bulunan VMware ile sunucuların kontrolü kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
- VMware yazılımları, sunucu üzerinde kurulan hakimiyeti yükseltmektedir.
- Mevcut fiziksel sunucu için erişim kısıtlaması tanımlayarak, farklı kullanıcıların giriş yapması VMware yazılımları ile engellenmektedir.
- Oluşturulmuş olan sanal sunucular, basit işlemlerle askıya alınabilmektedir.
- Oluşturulmuş olan sanal sunuculara sınırsız sayıda IP adres ataması yapılabilmektedir.
Yukarıda belirtilmiş olan VMware özellikleri, temel kullanım alanlarını göstermektedir. Geliştirilmiş ve üstün hizmet sunan VMware yazılımları ile çok daha fazlasını yapmak her zaman mümkündür.
İlgili İçerikler
Bulut Bilişim Nedir? Şirketler Dijital Dönüşüm Sürecinde Cloud Ortamına Nasıl Entegre Olmalıdır?
DevOps Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin DevOps
Kubernetes Nedir?, Docker Nedir, Ne İşe Yarar?
Load Balancer Nedir? Avantajları, Kullanım Alanları ve Örnekleri
Red Hat Kullanarak Güvenli Bir Şekilde Konteyner Yaratmak ve Mevkilendirmek
VDS (Virtual Dedicated Server) Server Nedir, Ne İşe Yarar?
VPS (Virtual Private Server) Nedir?
Bulut Teknolojisi Nedir? Popüler Bulut Depolama Servisleri
PaaS (Platform as a Service) Nedir? PaaS vs. IaaS Arasındaki Farklar
Siber Güvenlik Nedir? İnternet Ortamında Veri Güvenliğini Nasıl Sağlarız?
MS. Hyper-V Nedir, Ne İşe Yarar? Microsoft Sunucu Sanallaştırma Nasıl Çalışır?
Cloudflare Nedir, Ne İşe Yarar? Cloudflare CDN Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
DNS Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Değiştirilir?
Iaas (Infrastructure as a Service) Nedir? Iaas vs. Paas Arasındaki Farklar
Private Cloud Nedir? İşletmeler Neden Özel Bulut Veri Merkezinde Verilerini Barındırmalı?
HCI (Hyper Converged Infrastructure) Nedir? Hiper Bütünleşik Altyapı Mimarisi Hakkında Her Şey
mükemme hazırlanmış bir yazı çok faydalı oldu teşekkür ederim
Teşekkür ederiz.