React Nedir, Nasıl Çalışır? Kullanım Alanları, React Frameworkleri

React Nedir, Nasıl Çalışır? Kullanım Alanları, React Frameworkleri
Hosting Fiyatları

ReactJS, dünya çapında yaklaşık 10,2 milyon web sitesi tarafından kullanılan, geliştiriciler için popüler bir front end web geliştirme aracıdır. 

Peki yazılım geliştiriciler arasında bu kadar popüler olan React JS tam olarak nedir?

React JS Nedir?

Genellikle React olarak anılan React JS, Facebook ve açık kaynaklı bir geliştirici topluluğu tarafından yürütülen JavaScript tabanlı bir UI geliştirme kütüphanesidir.

Jordan Walke tarafından Facebook’ta çalışırken oluşturulmuştur ve tek sayfalık uygulama veya mobil uygulamaların geliştirilmesinde kullanılabilir.

Açık kaynaklı olması, kütüphanenin popüler olmasının en önemli nedenlerindendir.

Peki kütüphane nedir? 

Çerçevelerin aksine, kütüphaneler sadece yazılım geliştirmek için kullanılan araçlardır. Çerçevelerde olduğu gibi rehberlik durumu yoktur, bunun yerine hangi araçların kullanılacağına karar veren siz olursunuz ve ardından başarılı bir proje yaratırsınız.

React’in bir JavaScript kitaplığı olduğuna yukarıda değinmiştik.

Peki JavaScript tam olarak nedir? 

JavaScript, web geliştirmede kullanılan basit bir betik dilidir. Geliştiriciler, JavaScript kullanarak çok çeşitli dinamik içerik, grafik, animasyon vb. programlayabilir.

Daha fazla bilgi için tıklayın: JavaScript Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temelden İleriye Aksiyonel JS Rehberi

React’in Kısa Tarihi

Facebook, React.js’yi 2011’de kendi kullanımları için oluşturdu.

2012 yılında Facebook’un bir yan kuruluşu olan Instagram’da kullanılmaya başlandı.

2013’te Facebook, React.js’yi açık kaynaklı hale getirdi.

2014 yılında birçok büyük şirket, üretim ortamlarında React.js kullanmaya başladı.

2015’te Facebook, React Native’i de açık kaynaklı hale getirdi (React Native, React.js kullanarak Android ve iOS’ta yerel mobil uygulamalar oluşturmamızı sağlayan bir kütüphanedir).

2016 yılında, sürüm 15 ile React.js, Semantic Versioning’i kullanmaya başladı. Bu aynı zamanda geliştirici topluluğuna React’in daha kararlı olduğunu iletmeye yardımcı oldu.

Bugün React.js, birçok Fortune 500 şirketi tarafından kullanılmaktadır. Facebook’un tam zamanlı React geliştirme ekibi vardır. Düzenli olarak hata düzeltmeleri, geliştirmeler, blog gönderileri ve belgeler yayınlarlar.

React JS Nasıl Çalışır?

2013 yılında Facebook tarafından piyasaya sürülen React, modern uygulamalar oluşturmak için bir JavaScript kitaplığıdır. React, görüntüleme katmanını işlemek için kullanılabileceği gibi hem web hem de mobil uygulamaların geliştirilmesi için de kullanılabilir.

React Ne İçin Kullanılır?

Bir JavaScript kütüphanesi olan React, birçok farklı projede kullanılır, çünkü gerçekten çok yönlü bir araçtır. Ayrıca Material UI, Redux veya Create React App gibi farklı kütüphane ve araçlarla da kullanılabilir. 

React, farklı çerçevelerle daha büyük projeler oluştururken ek bir kütüphane olarak da kullanılabilir. Ayrıca bildirime dayalı bileşenlerin birkaç örneği olan React Router veya React Navigation gibi araçlarla ve kütüphane ile çalışan navigasyon çözümleriyle de çalışabilir.

React ile geliştiriciler dinamik tek sayfalı uygulamalar oluşturabilir. Ancak bu, React’in bu şekilde başarılı olması için yeterli olmaz. Başarılı olması için Sanal DOM (Document Object Model – Belge Nesne Modeli) ve JSX (JavaScript Söz dizimi Uzantısı – JavaScript Syntax Extension) içermesi gerekir.

JSX

JSX, HTML’ye benzer basit ama etkili kod kullanan JavaScript dili (bazen JavaScript XML olarak da bilinir) için bir söz dizimi uzantısıdır. Ayrıca uzantı, kullanıcıların bir tarayıcı ile her platformda JSX ile çalışmasına olanak tanıyan gerçekten çok yönlü bir araçtır.

JSX sayesinde kod daha okunabilir hale gelir ve bileşenlerin tek bir dosyada veya katalogda saklanmasına izin verir, bu da bileşenlerin yeniden kullanılabilirliğini olumlu yönde etkiler. 

Sanal DOM

Sanal DOM, React’in gerçek DOM’u manipüle etmesinin bir sonucudur. Bu tür bir eylem temel olarak DOM’un bir kopyasını oluşturur, dolayısıyla adı sanal DOM’dur. 

Peki neden kullanılır? 

Çünkü kütüphanenin, web sitesinin düzgün çalışması için DOM’un hangi bölümlerinin değiştirilmesi gerektiğini görmesini sağlar ve ardından onu değiştirir.

Dahası, sanal DOM’u güncellemek, normal Belge Nesne Modelinizi güncellemekten çok daha az zaman alır, bu da React’i daha da verimli hale getirir.

ReactJS Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

React JS front end geliştiricilere birçok avantaj sunar. Bu avantajlar aşağıdaki şekildedir:

1. Hız

React temel olarak geliştiricilerin uygulamalarının ayrı bölümlerini hem istemci tarafında hem de sunucu tarafında kullanmalarına izin verir, bu da geliştirme sürecinin hızını artırır.

2. Esneklik

Diğer front end çerçeveleriyle karşılaştırıldığında, React kodunun bakımı daha kolaydır ve modüler yapısı sayesinde esnektir. Bu esneklik, karşılığında işletmelere büyük miktarda zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.

3. Verim

React JS, yüksek performans sağlamak için tasarlanmıştır. Çerçevenin çekirdeği, karmaşık uygulamaların son derece hızlı çalışmasını sağlayan sanal bir DOM programı ve sunucu tarafı işleme sunar.

4. Kullanılabilirlik

Temel JavaScript bilginiz varsa, React’i dağıtmak oldukça kolaydır. Uzman bir JavaScript geliştiricisi, React çerçevesinin tüm ayrıntılarını bir veya iki gün içinde kolayca öğrenebilir.

5. Yeniden Kullanılabilir Bileşenler

React JS kullanmanın ana avantajlarından biri, bileşenleri yeniden kullanma potansiyelidir. Aynı özellikler için çeşitli kodlar yazmak zorunda kalmadıkları için geliştiricilere zaman kazandırır. Ayrıca herhangi bir kısımda değişiklik yapılması uygulamanın diğer kısımlarını etkilemez.

6. Mobil Uygulama Geliştirme

React’in sadece web geliştirme için olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Facebook, hem Android hem de iOS platformları için mobil yerel uygulamalar geliştirmeye yönelik çerçeveyi yükseltti.

React Native Nedir?

React Native, React kullanarak yerel uygulamalar oluşturmaya yönelik bir çerçevedir. Android ve iOS cihazlardan Windows sistemlerine kadar her şeyi hedefleyen uygulamalar geliştirmek için kullanılabilir.

React Native, React’e benzer şekilde çalışır ancak sanal DOM’u gerçek DOM’a kopyalayarak çalışmaz. Javascript kodunu yorumlayan ve yerel bileşenlerle iletişim kuran bir Javascript iş parçacığı kullanarak çalışır. Bazı işlevleri genişletmeniz gerekmesi durumunda, Android için Java’da ve iOS için Objective-C veya Swift’te yerel kod yazmanıza bile izin verir.

React Native’de kendi mobil uygulamalarınızı hemen oluşturabilirsiniz.

Geliştiriciler İçin En İyi React Frameworkleri

Aşağıda geliştiriciler için en iyi React framework’lerini bulabilirsiniz:

1. Next.js

Next.js, React’in sınırlı olduğu görüntüleme katmanının ötesine geçen işlevler ekleyerek React’in yeteneklerini genişleten açık kaynaklı bir JavaScript çerçevesidir. Hem sunucu tarafından oluşturulmuş hem de statik olarak oluşturulmuş sayfaları içeren hibrit uygulamalar oluşturmak için idealdir. Ayrıca büyük e-ticaret siteleri, web portalları ve geniş bir kullanıcı tabanına sahip web siteleri için mükemmel bir çözümdür.

2. React Redux

Redux, JavaScript uygulamaları için öngörülebilir bir durum yönetimi araç takımıdır. Bir uygulamanın tüm durumu için tek bir doğruluk kaynağı oluşturur ve tüm iç içe geçmiş bileşenler aracılığıyla veri aktarma ihtiyacını ortadan kaldırır.

3. Chakra UI

Chakra UI, React ile Chakra UI kullanarak kullanıcı arayüzlerini hızlı bir şekilde geliştirmenize olanak tanıyan, size zaman kazandıran ve üretkenliği artıran, basit ama güçlü, bileşen tabanlı bir React çerçevesidir.

Ayrıca kendi bileşenlerinizi kolayca ve sezgisel olarak tasarlamanıza ve mevcut bileşenleri değiştirmenize olanak tanır. Modern bir geliştiricinin ihtiyaç duyabileceği her şeyi içerir. 

Semantik HTML yapısı, klavye navigasyonu ve WAI-ARIA gereksinimlerinin tümü Chakra UI tarafından halledilir.

4. Gatsby

Gatsby, hem bir derleyici hem de bir ETL aracı olan hem çevrimiçi hem de mobil uygulamalar için tam özellikli bir çerçevedir.

Gatsby, çalıştırılacak sunucu olmadan bir İçerik Dağıtım Ağı’nda teslim edilebilecek statik dosyaların çıktısını alır, ancak işlem burada bitmez.

Gatsby, diğer tüm popüler çerçeveler gibi dinamik ve ölçeklenebilir React web siteleri ve uygulamaları oluşturma yeteneğinden daha fazlasına sahiptir.

Mükemmel performansa, üst düzey güvenliğe, SEO uyumluluğuna ve çok sayıda eklentiyi yönetme yeteneğine ihtiyacınız varsa, Gatsby sizin için uygun bir çözümdür.

5. Semantic UI

Semantic UI, anlambilim üzerine inşa edilmiş bir kullanıcı arabirimi mimarisidir. Hafif bir kullanıcı deneyimi için hızla yanıt veren düzenler oluşturmanıza olanak tanır. Aynı zamanda kullanıcı dostu ve sezgiseldir. Bunun nedeni, HTML’nin sözdiziminin ve JavaScript’in eşit derecede basit semantiğinin olmasıdır.

Tasarımlarınızı ve kodunuzu çeşitli uygulamalarda yeniden kullanabilirsiniz. Bu, daha hızlı gelişmenize de yardımcı olabilir.

İlgili İçerikler:
Web Tasarımı: Harika Web Uygulaması Tasarlamanın 5 Yolu

Visual Studio Code Editörü Kullanım Rehberi

MongoDB Nedir? MongoDB Veri Tabanı Avantajları, Kullanım Alanları ve Örnekleri

Kotlin Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Kotlin İle Mobil Uygulama Geliştirme

Micro Front-End Nedir? İşletmeler Micro Front-End Dönüşümü Neden Yapmalıdır?

İnternet Sitesi Nasıl Kurulur? Yeni Başlayanlar İçin Web Sitesi Açma Rehberi

PHP Nedir? En Çok Kullanılan 12 PHP Kütüphanesi

Web Site Hızı (Pagespeed) Optimizasyonu Rehberi

PHP ve ASP.NET Arasındaki Fark Nedir? Hangisi Daha Avantajlı?

Front-End Developer Nedir? Nasıl Olunur? Front-End Yazılımcısı Olmak İçin Bilmeniz Gerekenler, Ne Kadar Sürede Front-End Developer Olunur?

Domain Sorgulama