Blog » Yazılım & Programlama » Scrum Nedir? Scrum Metodu Nasıl Uygulanır?

Scrum Nedir? Scrum Metodu Nasıl Uygulanır?

Hosting Fiyatları

Yazılım geliştirmenin hızlı dünyasında işletmeler, sürekli gelişen müşteri taleplerini karşılayan yüksek kaliteli ürünler sunmak için çabalar. Bu noktada modern yazılım geliştirme projelerinin karmaşıklığını aşmak için iyi tanımlanmış ve işbirliğine dayalı bir yaklaşım çok önemlidir. Scrum metodolojisinin devreye girdiği yer burasıdır. 

Peki Scrum nedir?

Scrum Nedir?

Scrum Nedir?

Yazılım geliştirmede Scrum, karmaşık gereksinimleri ve sıkı teslim tarihleri olan yazılımlara uygulanabilen bir proje yönetim çerçevesidir.

Birçok BT sektörü işletmesi, verimliliği ve ürün kalitesini artırmak için geliştirme projelerinde yinelemeli ve artımlı süreçlere dayanan çevik geliştirme metodolojisini benimsemiştir. CA Technologies tarafından hazırlanan bir rapora göre, Scrum’ı süreçlerine adapte eden ekipler ürün kalitesini %250 oranında artırmaktadır.

Scrum’ın yazılım geliştirmedeki avantajlar aşağıdaki şekildedir:

  • Değer Bazlı Önceliklendirme
  • Daha İyi Ekip Çalışması
  • İşbirliğine Dayalı Öğrenme
  • Artan İşletme Değeri
  • Daha İyi Kalite ve Şeffaflık

Digital.ai tarafından yapılan bir anket, agile yazılım teslimatı uzmanlarının %66’sının scrum çerçevesinin önemini kabul ettiğini göstermiştir. Scrum’ın bir ekibin her süreci kendi kendine organize etmesini, öngörülemeyen sonuçlarla başa çıkmasını ve karmaşık sorunları çözmesini kolaylaştırması, onu BT sektöründe en çok tercih edilen çevik yaklaşım haline getirir. 

Scrum Nasıl Çalışır?

Scrum Nasıl Çalışır?
Kaynak: scruminc

Scrum’da proje, sprint adı verilen ve genellikle bir ila dört hafta arasında süren zaman kutulu iterasyonlara bölünür. Her sprint, ekibin hedefleri belirlediği ve üzerinde çalışılacak birikim öğelerini seçtiği bir planlama oturumuyla başlar. Özelliklerin ve gereksinimlerin önceliklendirilmiş bir listesi olan ürün birikimi, seçim sürecine rehberlik eder.

Sprint sırasında, geliştirme ekibi yakın işbirliği yaparak ve çapraz fonksiyonel becerilerinden yararlanarak seçilen birikim öğeleri üzerinde çalışır. Günlük Scrum adı verilen kısa süreli bir toplantı için her gün bir araya gelirler ve burada ilerlemeyi tartışır, günü planlar ve herhangi bir engel veya zorluğu ele alırlar.

Her sprintin sonunda ekip, tamamlanan çalışmayı paydaşlara gösterdikleri ve geri bildirim topladıkları bir Sprint Review düzenler. Bu geri bildirim, ürün birikiminin rafine edilmesine ve gerekli ayarlamaların belirlenmesine yardımcı olur. Ekip ayrıca sprint üzerinde düşünmek, iyileştirme alanlarını belirlemek ve süreçlerinde veya uygulamalarında değişiklikler yapmak için bir Sprint Retrospektifi gerçekleştirir.

Scrum Yapıtları

Scrum yapıtları, bir sprint’in performansını artırmaya yardımcı olabilecek içgörüler ve karar verme sürecinde tüm kritik bilgilerin şeffaf olmasını sağlar.

1. Ürün İş Listesi (PB)

İş listesi, bir ürünün potansiyel tüketicileri memnun etmek için ihtiyaç duyduğu her şeyi listeler. Temel olarak, ürün sahipleri ürün birikiminin tasarlanmasından sorumludur.

Ürün birikimlerini iş için önemlerine göre önceliklendirirler ve “Ne yapılmalı?” sorununa bir çözüm sunar.

2. Sprint Backlog (SB)

Ekibin sprint sırasında tamamlaması gereken iş öğelerini içeren ürün biriktirme listesinin bir alt kümesidir. Her takım her sprintin süresini belirler. Geliştirme süreci, sprint birikiminin ”Scrum Panolarında” gösterilmesiyle herkes tarafından kolayca görülebilir ve erişilebilir hale getirilir.

3. Artış

Artış, sprint sırasında oluşturulan kullanıcı hikayeleri, kullanım senaryoları ve ürün birikimleri gibi tüm görevleri içerir. Son kullanıcıya sunulan her ürün/hizmet çözümünü gösterir. Artışlar, iyileştirmeler için erken geri bildirim alınmasına yardımcı olur.

Scrum Rolleri

Çevik Scrum yöntemi 3 rol tanımlar. Hepsi birbirini tamamlayıcı niteliktedir ve her birinin sorumluluklarını anlamak önemlidir.

1. Scrum Master

Scrum Master’ın birincil sorumluluğu, ekibin ilerlemesini engelleyebilecek her türlü engeli ortadan kaldırmaktır. Ekibin işbirliği yapması, yenilik yapması ve yüksek kaliteli yazılım ürünleri sunması için elverişli bir ortam yaratmak için proaktif olarak çalışırlar. Scrum Master, ekibin günlük Scrum, sprint planlama, sprint gözden geçirme ve sprint retrospektifi gibi etkileşimlerini ve toplantılarını kolaylaştırır.

Scrum Master, ekibin Scrum çerçevesini anlamasına ve uygulamasına yardımcı olur ve Scrum ilkelerini, uygulamalarını ve kurallarını nasıl uygulayacakları konusunda onlara rehberlik eder. Ekibin, zaman kutulu iterasyonlar, tamamlandı tanımı ve sürekli iyileştirme dahil olmak üzere Scrum sürecine bağlı kalmasını sağlar.

2. Ürün Sahibi

Scrum metodolojisinde ürün sahibinin rolü yazılım geliştirme projelerinde çok önemlidir. Ürün sahibi, müşteriler, kullanıcılar ve iş dahil olmak üzere paydaşları temsil eder ve onlarla geliştirme ekibi arasında köprü görevi görür. Birincil sorumlulukları, ekip tarafından sağlanan değeri en üst düzeye çıkarmak ve ürünün paydaşların ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamaktır.

Ürün sahibi Scrum’da kritik bir rol oynar ve ekibin doğru öncelikler üzerinde çalışmasını ve paydaşlara değer sunmasını sağlar. Gereksinimlerin toplanmasına, ürün birikiminin korunmasına ve ekiple işbirliği yapılmasına aktif olarak katılmaları, yazılım geliştirme projesinin başarısını sağlamaya yardımcı olur.

3. Geliştirme Ekibi

Geliştirme ekibi, her sprint sırasında ürün artışının tasarlanması, geliştirilmesi, test edilmesi ve teslim edilmesinden sorumludur. Hedeflere ulaşmak ve ürün sahibi tarafından belirlenen gereksinimleri karşılamak için yakın işbirliği yapar ve kendi kendilerini organize eder.

Geliştirme ekibi, ürünü teslim etmek için gereken farklı becerilere ve uzmanlığa sahip profesyonellerden oluşur. Bunlar yazılım geliştiricileri, tasarımcılar, test uzmanları, mimarlar ve proje için gerekli diğer rolleri içerebilir. Ekip çapraz işlevlidir, yani sprint içindeki işi tamamlamak için gereken tüm becerilere sahiptir.

Scrum Nerelerde Uygulanır?

Ekip çalışması ve işbirliği, scrum çerçevesinin çalışması ve çevik yazılım geliştiricilerin kaliteli ürünler yaratmasına yardımcı olması için gereklidir.

Bu tür sonuçları sağlamak için aklınızda tutabileceğiniz bazı scrum uygulamaları aşağıdaki şekildedir:

  • Scrum çerçevesini başından sonuna kadar geliştirme sürecine entegre edin. Scrum çerçevesi her geliştirme aşamasına rehberlik ederse istenen sonuçları elde edebilirsiniz.
  • Çerçeveyi etkili bir şekilde kullanmak için bir scrum uzmanından yardım alın.
  • Karışıklığı ve iletişimsizliği önlemek için çok fazla scrum ekibi oluşturmaktan kaçının.
  • Her ekip üyesinin ürün hedefini bildiğinden ve anladığından emin olun.
  • Her gün değişen proje gereksinimlerine göre ekibi yeni gereksinimler için hazırlayın.
  • Ürünü her gün test edin ve ürün sahibi geri bildirimlerini uygulayın.
  • Tüm ekibi ve yatırımcıları/paydaşları projenin yönü hakkında aynı sayfada tutun.
  • İletişimsizliği önlemek için toplantıların ve geri bildirimlerin yüz yüze olduğundan emin olun.
  • Her scrum ekibinde mikro yönetimin olmadığını teyit edin.
  • Sprintler arasında küçük bir mola vererek ekip üyelerinde tükenmişliği önleyin.

Proje Başarısı İçin Scrum İlkeleri

Scrum çerçevesi, tüm proje boyunca uyulması gereken altı temel ilke ve yönergeye dayanmaktadır. Scrum takipçileri, ekibin odağını kaybetmemesini veya projenin herhangi bir başarısızlık yaşamamasını sağlamak için her ilkenin sağlam ve bağlı kalmasında ısrar ettiğinden, bu bağlamda anahtar kelime zorunluluktur.

Bu altı ilke aşağıdakileri içerir:

1. Ampirik süreç üzerinde kontrol

Scrum’da ampirik kontrol yöntemi, teori yerine ampirik kanıtların gözlemlenmesine ve deneylere dayanır. Süreçleri deneysel olarak kontrol etmek için üç ana kavram temeldir: şeffaflık, denetim ve uyarlama.

2. Öz-organizasyon

Scrum yöntemi birden fazla kişiye dayandığı için kendi kendini organize etme çok önemlidir. Her katılımcı bir takımda çalışabilir ve kendi kendini organize etme, tüm tarafların katılımını artırmaya ve herkesin katkısını değerlendirmesini çok daha kolay hale getirmeye yardımcı olur.

3. İşbirliği

Scrum, süreçteki rollerin çeşitliliği ile ortaya konan işbirliğine dayalı bir prosedürdür. İlke aynı zamanda işbirliği için gerekli olan iki hususa odaklanır: iletişimi anlama ve sahiplenme.

4. Değer temelli önceliklendirme

Bu yöntem, görevlerin önemlerine ve nasıl yerine getirilmeleri gerektiğine göre planlanmasını ve önceliklendirilmesini içerir.

5. Zaman kutulama

Scrum’da görevler, her biri için belirli süreler ayrılan “sprintler” içinde gerçekleştirilir. “Sprint planlama” ve günlük toplantılar gibi diğer bileşenler de zamana özgü başlangıç ve bitiş tarihleri sağlar. Bu zaman kutulaması, tüm katılımcıların gecikmeleri ve zaman kaybını önlemek için her aşamaya ne kadar zaman ayrıldığını kesin olarak bilmelerini sağlar.

6. Yinelemeli geliştirme

Bu son ilke, bir projenin geliştirme boyunca birkaç kez rafine edilmesi gerekebileceği fikrini yansıtır. Yinelemeli geliştirme, ekibe değişiklik yapma ve değişiklikleri daha kolay yönetme olanağı verir.

Scrum Etkinlikleri

Çevik scrum aşamaları, bir ekibin sürece, ürüne ve bir scrum’daki ilerlemeye uyum sağlamasını kolaylaştırır.

Sprint: Sprint, belirli bir iş için son teslim tarihi olan önceden belirlenmiş bir zaman dilimidir. Scrum ekibi, işi bu son tarihe kadar tamamlamalı ve incelemeye sunmalıdır. Bir scrum ekibi için temel çalışma birimini tanımlar ve scrum mimarisini diğer çevik geliştirme metodolojilerinden ayıran şeydir.

Sprint Planlama: Sprint planlama, sprintler için görevleri belirleyen ve kategorize eden bir süreçtir. Buradaki amaç, çıktıları ve gerekli yöntemleri belirlemektir.

Günlük Scrum: Günlük Scrum, sprint aşaması boyunca her gün yapılan kısa bir toplantıdır. Bir sonraki gün için bir strateji oluşturmak üzere sprintlerin sonuna kadar ilerlemeyi ve eğilimleri değerlendirmeyi amaçlar.

Aşağıdaki gibi soruları içerir ve yanıtlar:

  • Dün hangi görevleri yerine getirdiniz?
  • Bugün için hedefleriniz nelerdir?
  • Herhangi bir desteğe ihtiyacınız var mı?
  • Proje ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşıyor musunuz?

Bu sorunlar scrum master tarafından gözden geçirilir ve çözülür.

Sprint Gözden Geçirme: Sprint gözden geçirme, ekibin tamamlanan işi gözden geçirdiği, hataları/zayıf noktaları belirlediği ve bir sonraki sprintte iyileştirmek için yeni bir strateji belirlediği bir toplantıdır.

Sprint Retrospektifi: Sprint retrospektifi, sprint sürecinin, ekibin, araçların ve çıktıların izlenmesini içerir. Amacı, sprint sürecindeki yeni veya potansiyel iyileştirmeleri belirlemek ve bunları bir sonraki sprintte uygulamaktır.

Ekip, bir sprintin başarılan hedeflerini gözden geçirir, güçlü ve zayıf noktaları belirler ve gelecekte bunları önlemek için bunların kaydını tutar.

Scrum vs. Çevik (Agile) Yaklaşım Arasındaki Farklar

Scrum ile Çevik (Agile) Yaklaşım Arasındaki Farklar

Agile, ekiplerin organize edilme ve projelerin yönetilme biçimine atıfta bulunan daha genel bir terimdir. İlgili terimler olsa da, tüm çevik geliştirme çalışmalarının bir scrum çerçevesini takip etmesi gerekmez. Kanban, bazı projelerin benimsediği bir başka popüler proje yönetimi çerçevesidir, diğerleri ise çeşitli agile metodolojilerden projelerinin ve ekiplerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan parçaları seçer.

Bu ikisinin kesiştiği nokta, değişen koşullara hızlı adaptasyon sağlayan hızlı geliştirmeye odaklanma, hızlı geri bildirim ve test için bir altyapı, ekip paydaşları arasında yakın işbirliği ve ürünleri hızlı bir şekilde sevk etme arzusudur.

Çevik Çerçeveler

Scrum, Kanban, Scrumban ve Extreme Programming (XP) ürün geliştirme için en sık takip edilen çevik çerçevelerdir.

Bununla birlikte, her projede birinci sınıf kalite ve zamanında teslimat garantisi, scrum çerçevesini diğerlerine kıyasla yaygın olarak kullanılan bir çevik yaklaşım haline getirmiştir. İletişim şeffaflığı, paylaşılan hesap verebilirlik ve sürekli gelişim ortamı aracılığıyla müşteri taleplerini yerine getirme temel hedefiyle desteklenmektedir.

Scrum Avantajları 

Scrum, diğer çevik geliştirme metodolojilerinden çeşitli şekillerde daha iyi performans gösterir. Aşağıdaki nedenlerden dolayı şu anda yazılım endüstrisinde en yaygın kullanılan ve kabul gören çerçevedir: 

1. Değişime Uyumluluk

Scrum özellikleri, yeni tüketici ihtiyaçları veya pazardaki gelişmelerden kaynaklanan gereksinim değişikliklerine uyarlanabilir. Bu yaklaşım, karmaşık projelerin değişen gereksinimlerine yalın bir şekilde uyum sağlayabilir. Scrum, haftalık teslimatlar, gözden geçirme toplantıları, geri bildirim ve değişiklik uygulamasını içerir; bu da nihai ürünün pazar gereksinimlerini karşılamasını sağlamak için herhangi bir aşamada yeni bir unsur veya geliştirme yaklaşımının dahil edilmesini mümkün kılar.

2. Azaltılmış Pazara Sunma Süresi

Ürünün temel işlevleri, geliştirme projesi tamamlanmadan önce müşteri tarafından kullanılabilir. Scrum yaklaşımı aynı zamanda erken geri bildirim içerir ve rekabetçi pazarda başarılı olmaya ve hayatta kalmaya hazır bir nihai ürün oluşturulmasına yardımcı olur.

3. Geliştirilmiş Yazılım Kalitesi

Scrum süreci, her etkileşimden sonra ürünün kullanılabilir bir versiyonunu sağlar. Üstün ürün kalitesini sağlamak için erken ürün testine, kullanıcı geri bildirimine ve iyileştirmeye yol açar.

4. Müşteri Gereksinimlerine Uygunluk

Ürün sahibi, her sprint demosunda müşteri gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığını doğrulayabilir. Gerekirse daha fazla iyileştirme için geri bildirim paylaşabilir, böylece müşterinin beklentilerini odak noktasında tutabilir.

5. Teslim Edilecekler İçin Zamanında Tahmin

Her ekip için sprint süresi, hala birikmiş iş listesinde bulunan çeşitli işlevlerin kullanılabilirliğini tahmin etmeye yardımcı olur.

6. Esnek Ölçeklenebilirlik

Scrum süreci, belirli bir iş için planlanmış bir zaman dilimini içerir. Ekip bu süre zarfında tek bir işlevsellik veya tasarıma odaklanmak zorundadır. Bu süreç, ekibin işlevsellik veya tasarımda gereken herhangi bir genişlemeye uyum sağlamasını kolaylaştırır.

7. Risk Önleme

Scrum süreci, başlangıç durumundaki temel işlevselliğin geliştirilmesini, ekip yeteneklerinin ortaya çıkarılmasını ve sprint süresinin belirlenmesini içerir. Tüm bunlar, ürünün son sürümüyle ilgili potansiyel risklerin önlenmesine yardımcı olur.

8. Hızlı ve Uygun Fiyatlı

Scrum çerçevesi, herhangi bir yazılım geliştirme projesinin hızını artırırken geliştirme bütçesini de azaltır.

9. Onaylanmış Strateji

Birçok yazılım sektörü profesyoneli scrum çerçevesinin etkinliğinin farkındadır. Ekibinizin bunları birbiri ardına gerçekleştirmesine yardımcı olmak için projenizin her yönünü böler. Süreç, kendi uygulamanızı sıfırdan inşa etmeye benzer.

10. Müşteri Memnuniyeti Sağlar

Scrum çerçevesinin öncelikli hedefi müşteri memnuniyetini sağlamaktır. Bir yazılım geliştirme scrum ekibi, sprintler nedeniyle değişen müşteri ihtiyaçlarını analiz edebilir ve mevcut ve gelecekteki hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nihai bir ürün oluşturabilir.

Scrum Dezavantajları 

Scrum çerçevesini bir uzmanın rehberliği olmadan kullanmak, proje için beklenmedik ve pahalı sonuçlara yol açabilir.

1. Yanlış Yorumlama

Ekip, bir scrum uzmanı yoksa projeleri için scrum gerekliliklerini yanlış yorumlayabilir.

2. Yanlış Uygulama

Her uygulama veya yazılım geliştirme scrum projesinin farklı veya özel gereksinimleri olabilir. Bu gereksinimler için scrum çerçevesini özelleştirmemek istenen sonuçları vermeyecektir.

3. Ekip İşbirliği Olmadan Etkisiz

Scrum çerçevesi, ekip yaklaşıma aktif bir ilgi göstermezse veya sık sık işbirliği yapmazsa işe yaramaz.

4. Kapsam Genişletme Şansı

Scrum sürecinde ekip üyeleri, paydaşlar ve müşteriler arasındaki zayıf iletişim, kapsam kaymasına yol açar. Zaman çerçevesi ve bütçe aynı kalırken iş yükünü artırabilir.

5. Değişken Süreç

Haftalık teslimatlar ve geri bildirimler, her ekip üyesinin güvertede olmasını gerektirir. Herhangi bir ekip üyesinin yokluğu veya ayrılması ve iletişimsizlik, scrum çerçevesinin istikrarına ve verimliliğine zarar verebilir.

6. Kaynakların Aşırı Kullanımı

Günlük scrum toplantıları, sık incelemeler ve geri bildirim uygulaması, esnek bir bütçeyle çok sayıda kaynak gerektirebilir ve bu da kalkınma ajansı için ters etki yaratabilir.

Scrum Metodolojisinde Planlama

Scrum, öngörülebilirlik ve risk yönetimi için yinelemeli ve artımlı bir yaklaşım benimser.

Şeffaflık: Belirlenen süreç ve çalışma, hem işi yapan hem de işi alan ekipler için açık olmalıdır. Önemli scrum seçimleri, çerçeveyi oluşturan üç resmi eserin (ürün biriktirme listesi, sprint biriktirme listesi ve artış) algılanan durumuna bağlıdır.

Denetim: Belirlenen hedeflere doğru ilerlemeyi izlemek ve olası sapmaları veya sorunları tespit etmek için düzenli denetim gereklidir. Scrum, beş etkinlik şeklinde ritim sağlar. Bunlar; Sprint, Sprint Planlama, Günlük Scrum, Sprint Gözden Geçirme ve Sprint Retrospektifi denetime yardımcı olur.

Adaptasyon: Süreçteki değişikliklere hızla adapte olmak ve sürecin herhangi bir bölümünün kabul edilebilir zaman çizelgelerinin ötesinde sapması veya nihai ürünün tatmin edici olmaması durumunda gerekli düzeltmeleri yapmak gerekir.


İlgili İçerikler:

Kanban Nedir? Kanban Metodu ile Nasıl Daha Verimli Olunur?

DevOps Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin DevOps

SWOT Analizi Nedir? Başarılı Stratejiler Kurmak İçin SWOT Analizi Yapın

İş Planı Nedir? Başarılı Bir İş Planlaması Nasıl Hazırlanır? 

DevSecOps Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Geliştirici Güvenlik Operasyonları

Serverless Nedir? Serverless Teknolojisi, Serverless Mimarisi, Serverless Computing (Sunucusuz Bilişim)

Domain Sorgulama
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments