PHP ve ASP.NET Arasındaki Fark Nedir? Hangisi Daha Avantajlı?

PHP
PHP nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır? PHP kullanmanın avantajları nelerdir? ASP.NET nedir, ne işe yarar, kullanım alanları nelerdir? ASP.NET avantajları nelerdir? PHP ve ASP.NET arasındaki farklar nelerdir?
Hosting Fiyatları

PHP Nedir?

Üstünyazı Önişlemcisi anlamına gelen ve açılımı Hypertext Preprocessor olan PHP; sunucu bazlı, açık kaynak kodlu, dinamik web siteleri oluşturulmasını sağlayan, çok geniş bir kullanım alanı olan ve içerisine HTML kodların gömülebildiği web tabanlı bir programlama dilidir.

PHP Kullanım Alanları ve Avantajları Nelerdir?

PHP ile kendi kendini yöneten dinamik web siteleri kodlanabilir. Blog siteleri, online oyun siteleri ve arama motorları PHP ile geliştirilebilir. WordPress, Joomla!, Facebook ve Twitter gibi dünyaca ünlü projeler de PHP ile yazılmış sistemlerdir.

PHP

Tamamen özgür bir yazılım olan PHP, kullanıcılara birçok avantaj sunar.

  • Kullanım alanı geniştir, tüm sunucularda sorunsuz çalışır.
  • Linux işletim sisteminin kullanıldığı ortamlarda verimli çalışır.
  • Açık kaynak kodlu bir yazılım dili olması itibariyle sürekli geliştirilir.
  • Temel düzeyde yazılım bilgisi olanlar için öğrenimi diğer kodlama dillerine kıyasla daha kolaydır.
  • Script platformunda diğer kodlar ile karışmadan bağımsız çalışır.
  • Windows, Unix, Mac OS vb. her platformda kullanılabilir.
  • Notepad gibi kelime işleme programlarıyla dahi PHP web sitesi yapılabilir.
  • Sunucu taraflı PHP ile yazılmış kodlar, HTML kodları arasına kolaylıkla yerleştirilerek çalıştırılabilir.
  • MySQL gibi birçok veritabanı desteği ile web site sayfaları hazırlamak, düzenlemek ve hızlı bağlantı sağlamak mümkündür.
PHP

ASP.NET Nedir?

ASP.NET (Active Server Pages: Aktif Sunucu Sayfaları); dinamik web sayfaları, web uygulamaları ve XML tabanlı web hizmetleri oluşturulmasını sağlayan, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir kodlama dilidir.

ASP.NET, Microsoft’un uygulama geliştirme platformu olan .NET Framework kütüphanesini ve internet bilgi sunucusunu (IIS: Internet Information Services) kullanarak çalışır.

ASP.NET Kullanım Alanları ve Avantajları Nelerdir?

ASP.NET’de HTML kodları arasına sürükle bırak yöntemi ile hazır kontroller (buton, textbox vb.) kolaylıkla eklenebilir. ASP.NET ile e-ticaret siteleri ve uygulamalar geliştirilebilir. Web tasarım ve programlama alanında kullanılır. Ayrıca içerik yönetim sistemlerinde ve bloglarda da kullanılabilir. Microsoft’un Visual Studio adlı yazılım geliştirme programı sayesinde, ASP.NET ile saniyeler içerisinde site düzenlemeleri yapılabilir, hatalar düzeltilebilir ve projeler çok hızlı bir şekilde kodlanabilir.

PHP

MSSQL veritabanını kullanan ASP.NET, kullanıcılarına birçok avantaj sağlar.

  • Sunucu üzerinden güçlü web uygulamaları geliştirilebilir.
  • Early binding, just-in-time-compilation, native optimization ve caching services gibi gelişmiş performans iyileştirmelerine sahiptir.
  • Sürükle bırak tarzı sunucu denetimleri ve otomatik dağıtım gibi özelliklerin yer aldığı Visual Studio ile yazılımcılara oldukça zengin araçlar sunar.
  • Farklı dillerde kodlama yapıldığında, karma programlama özelliğiyle bunların birlikte işlemesini sağlar.
  • ASP.NET kodları tarayıcılar tarafından görüntülenmediği için güvenlidir.
  • Ücretsiz araç kitleri ile kod yazmadan uzman teknolojiler projeye eklenebilir.
  • Visual Studio’nun kod ya da mantık hatası olduğunda uyarması sayesinde, ASP.NET ile yazılan projelerde anında müdahale edilebilir.
  • Performans monitörleri sayesinde projeler değerlendirilerek düzenlemeler yapılabilir.
PHP

PHP mi ASP.NET mi? Hangisi Daha Avantajlı?

PHP mi ASP.NET mi sorusunun cevabı aslında, kullanıcıların tercihlerine göre değişkenlik gösterir. PHP, Genel Kamu Lisansı’na sahip açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Günümüzde web sitelerinin %79’u PHP ile kodlanmıştır. PHP kodlamada kullanılan Notepad++ gibi yazılımlar ve MySQL veritabanı ücretsizdir. Büyük projelerde kullanılan Adobe Dreamveawer ve Oracle gibi sistemler ise ücretlidir.

ASP.NET için Visual Studio’nun Community versiyonları ve veritabanı olarak MSSQL Server Express ücretsizdir. Fakat kapsamlı projeler için gerekli olan ileri düzey veritabanı sistemlerinin ücretleri oldukça yüksektir.(MSSQL Server Standart, Enterprise vb.)

PHP

ASP.NET’in geliştirme ortamı olan Visual Studio’daki sürükle bırak gibi özellikler sayesinde çok hızlı bir şekilde yazılım geliştirilebilir. Ücretsiz araç kitleri ile tek bir kod dahi yazmaya gerek kalmadan, projeye eklemeler yapılabilir. Aynı zamanda Visual Studio’nun hata uyarıları sayesinde müdahale etmek kolaydır.

PHP ile yazılım geliştirirken tüm kodları bizzat kendiniz tek tek yazmanız gerekir. Ücretli düzenleme programları ile proje geliştirme süresi azaltılabilir, yine de PHP ile proje geliştirmek zaman açısından maliyetlidir. Ücretli editörler, hatalı kodları bulmayı kolaylaştırsa da, kapsamlı projelerde PHP tarafında kodlama hatalarını bulmak oldukça zorlaşır.

php asp net farkı

PHP, HTML kodların içine gömülebilme özelliğiyle oldukça esnek bir dildir. Kodlamaya yeni başlayanlar, C ve C++ dillerini bilenler için öğrenmesi kolaydır. Fakat çok fazla özelleştirme için uygun değildir. Geniş kapsamlı uygulamalar ve masaüstü uygulamaları için de uygun değildir.

ASP.NET, web uygulaması geliştirmek için .NET dilinin kullanıldığı bir çatıdır (framework). C# dilini kullanır ve öğrenmek için ileri seviye kodlama bilgisi gerekir. Dinamik web sayfalarının oluşturulmasında Javascript.NET, Python, VisualBasic.NET vb. dilleri destekler. Yüksek güvenlik ve performans gerektiren web uygulama geliştirmeleri için uygundur. HTML kodları üzerinde kontrolü ise fazla yoktur.

PHP

ASP.NET de PHP de Windows ve Linux sistemlerinde çalışır. MySQL, MSSQL ve Oracle gibi veritabanlarıyla uyumludurlar. Günümüzde Facebook, Yahoo, Wikipedia gibi dünyaca ünlü web siteleri PHP kullanmaktadır. Her iki kodlama dili de kullanıcının ne istediğine göre avantaj sağlar. ASP.NET, PHP’ye kıyasla çok daha güvenlidir.

Projeniz için kodlama dili seçmeden önce neye ihtiyacınız olduğunu ve projenizin kapsamını belirleyerek en doğru tercihi yapabilirsiniz.

Domain Sorgulama