Time-to-Live (TTL) yani yaşam süresi, internete gönderilen bir verinin geçerli kalacağı süreyi ifade eden bir değerdir. Bu süre genelde saniye cinsinden belirtilir. Çeşitli amaçlarla kullanılan TTL sayesinde internete yüklenen verilerin sonsuz süre geçerli olması önlenmiş olur. 

TTL sayesinde DNS ayarlarında kullanılan ayar verileri (CNAME, MX, A,TXT) veya Caching (Önbellekleme) gibi işlemlerde belirli sürelerde geçerli olması istenen veriler, süresi bittiği zaman geçerliliğini yitirerek silinir. TTL, bir zaman damgası veya bilginin içine gömülmüş bir sayaç olarak da ifade edilebilir.

TTL Nasıl Çalışır?

TTL kullanma mantığına göre kullanılacak verinin ne kadar süre boyunca geçerli olmasını, verinin değiştirilme sıklığı belirler. Uzun süre değişmeyecek bir değer için 30 sn gibi bir TTL ömrü belirlemek mantıklı olmayacağı gibi her 30 saniyede bir sorgu yapma ihtiyacını doğurduğu için başka sorunlara yol açacaktır. Burada kritik konu verinin ne sıklıkta değiştiği olacaktır.

DNS ve diğer sistemlerde TTL için belirlenen süreler genelde 3600 sn (60 Dakika) veya 14400 sn (4 Saat) gibi olacak şekilde otomatik işaretlidir. Siz buradaki değeri değiştirmediğiniz sürece, bu süre boyunca sistem ve oraya girilen verileri kullanmaya devam eder. 

Örneğin bir MX kaydı verisi için bir DNS sorgusu yapıldığı zaman;

  • Sistem istemciye bir MX verisi iletir. 
  • TTL süresi sorgu yapıldığı anda başlar.
  • Buraya girilen değer 14400 saniye ise istemci bu veriyi 14400 saniye boyunca kullanır. 
  • TTL süresi bittiği anda tekrar DNS sorgusu yaparak sistemden yeni MX verisini talep eder.
  • MX kaydı verisi TTL süresi bitmeden değiştirilirse değişim öncesi önbelleklenen istemciler eski kayda yönelirler, bu sırada yeni sorgu yapan bir istemci ise güncellenen yeni kaydı kullanmaya başlayacaktır.
  • Döngü bu şekilde sürekli olarak devam eder.

CDN (Content Delivery Network) kullanılan bir sistemde ise kaynak sunucu tarafından üretilen veri Cache olarak CDN sunucularında kaydedilir. Bu kaydın geçerlilik süresi TTL ile belirlenir. TTL ile belirlenen süre kadar CDN sunucuları istemcilere kaynak sunucudan aldığı son veriyi iletir. Bu süre dolduğu zaman yapılan bir sorguda CDN sunucusu tekrar kaynak sunucuya yönelerek verinin güncel halini alır ve istemciye iletir.  

İlgili İçerik: https://www.hosting.com.tr/blog/cdn/

CDN sisteminde dünya üzerindeki internet ağına dağıtılmış olan tüm sunucuların güncellenmesi de zaman alacağı için farklı bölgelerde farklı içerik sunulmasına neden olabilir.  

DNS kayıtlarınız için belirlenen TTL süresini cPanel veya diğer üzerinden siz de düzenleyebilirsiniz. Burada sistem tarafından otomatik olarak verilen değerler sistem yöneticiniz tarafından belirlenen en ideal değerlerdir. Özel bir ihtiyacınız yoksa bu değerleri değiştirmenize gerek yoktur.

Düşük TTL Süresi Önerilen Durumlar

Sık sık güncelleme gerektiren kritik veri kaynakları için düşük TTL süresi belirlemek daha akıllıca olabilir. Load Balancing (Yük Dengeleme) ve Failover (Yük Devretme) gibi hizmetler düşük TTL süresi gerektirir.

Bir siteye gelen trafikte ani bir artış yaşandığı zaman uzun bir TTL süresi verildiyse yeni IP adresine yönlendirme gerçekleşemeyeceği için yayında sorun yaşanacaktır. Yani bir sitenin yayınında kesinti olmaması için TTL sürelerinin optimum değerlerde tutulması uygun olacaktır.

Böyle kritik işlemler için verilecek en ideal TTL süreleri 30 saniye ile 300 saniye arasında olmalıdır.  En sık kullanılan TTL süreleri ise 3600 sn, 7200 sn veya 14400 saniyedir.

TTL Kullanılan Durumlar

TTL yani bir veriye ait yaşam süresi değeri genelde DNS Cache sistemlerinde kullanılıyor. Bu ve bunun gibi TTL kullanılan sistemleri listelersek; 

  • DNS Kayıtları
  • Ping 
  • CDN Önbellek süreleri
  • IP sistemleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir