IP Adresi Nedir? IP Çeşitleri Nelerdir?

ip-adresi-nedir
Hosting Fiyatları

Merhabalar değerli hosting.com.tr takipçileri, başlıkta da belirtmiş olduğumuz gibi IP Adresi Nedir? ve IP Çeşitleri Nelerdir? sorularının cevabını verip ve detaylarını inceleyeceğiz.

IP Adresi Nedir?

İnternet ortamına bağlı olan yani network erişimine sahip, bağlı olduğu internet servis sağlayıcısı (ISS) tarafından tanımlanmış olan her bir cihazın bir kimlik kodu veya bir adı var diyebiliriz. Kısaltılmış hali ile görmüş olduğumuz IP kelimesinin açılımı ise internet protokol olarak anılmaktadır.

Her bir cihaz için 0-255 Aralığındaki numaralar ile oluşan 4 haneli rakamlardan meydana gelen bir yapıdır. Örnek vermek gerekirse 77.245.159.2 ip adresi hosting.com.tr sitemizin bulunmuş olduğu sunucunun statik ip adresidir. Bu nedenle de bahsetmiş olduğum ip adresini tarayıcının URL kısmına direk yazmanız halinde, hosting.com.tr yazmadan da girebileceğinizi görebilirsiniz. Cihazınıza tanımlanmış bir statik ip, farklı bir ikinci cihaz üzerinde aynı ip adresi ile çalışamamaktadır. Bu işlemi yapmaya kalkıştığınızda göreceğiniz hata, ip çakışması yaşandı hatası olacaktır.

ip-adresi-nedir

Yazımızın geri kalan kısmında ip adresinin çeşitleri ve temel başlıklarını, karşılaşabileceğiniz teknik terimleri açıklayacağız.

İp adresleri temelde ikiye ayrılmaktadır. Bir tanesi statik IP diğer ise dinamik ip olarak adlandırılmaktadır.


Statik IP Nedir?

Statik ip, kelime anlamından yola çıktığımız da sabit, değişken olmayan ve durağan şeklinde yorumlayabiliriz. Kullanım amaçları ise sunucuya RDP erişimi yapmak, güvenlik kamera sistemine dışarıdan erişmek, FTP sunucusu oluşturarak dosyalarınızı barındırmak için hangi ağda ya da hangi cihazda olursanız olun bilgisayarınıza veya sunucunuza tanımlanmış olan statik IP ile her zaman istediğiniz cihaza belirli güvenlik adımlarından sonra ulaştıracaktır.

Statik ip edinmek için yazımızın girişinde de bahsettiğim gibi internet servis sağlayıcınız üzerinden talep de bulunmanız gerekmektedir. Tabi ki statik ip edinmenin ekstra bir ihtiyaç olduğunu ve ücretli olabileceğini belirtmek gerekmektedir.

Dinamik IP Nedir?

Dinamik ip, statik ip adreslerinin aksine değişkenlik gösteren, en çok kullanım alanına sahip, genel olarak evlerimizde ve günlük işlerimizde kullandığımız ip adresleridir. Güvenlik açısından riski az, maddi anlamda da ucuz olan dinamik ip, internet servis sağlayıcılarının kullanıcılara öncelikli olarak verdiği hizmette yer almaktadır.

Lokal IP Nedir?

Lokal ip, aslında çoğu zaman denk geldiğimiz 127.0.0.x ve 192.168.x.x ip adresleri ile anılmaktadır. Amaçları kendi bilgisayarımız üzerinde statik ip gibi işlev görmektedir. İnternete açık olmayan, kendi içimizde kurduğumuz yapıdan yanıt alacak şekilde kullanılan ip adresidir. Kullanım alanının başında evlerimizde bulunan modemlerimizin ara yüzüne erişmek, kodlamasını yaptığımız uygulamalarımızı test edeceğimiz ve internet ortamında nasıl çalışacağını görmek için kullanılmaktadır.

IP Kaynakları Tükeniyor!

İp adresi, 4 oktet’den oluşan her bir okteti 8 bit olan sayılardır. Örnek olarak 77.245.159.2 ip adresi 4 oktetli ve 32 bit bir ip adresidir. Fakat ip adreslerinin günümüzde beş milyara yakın kullanım olması nedeni ile kaynaklar neredeyse tükenmiş durumdadır. Dolayısıyla yakın zaman içerisinde ipv6 teknolojisi kullanımına geçilecek olup bu sürümün altyapı hazırlığı yapılmaktadır. İp adresleri 0.0.0.0 ile 255.255.255.255 numaraları arasında ki numaralar ile erişilebilmektedir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) İçin IP Adresi

Her ip adresinin bir sınıfı (class) bulunmaktadır. Bu sınıflar, A Class, B Class, C Class, D Class ve E Class olarak sınıflanmaktadır.

A Class bir ip 0-127 arasında bir değere sahip olmaktadır.
B Class IP ise 128-191 ip numarası aralığında olmaktadır.
C Class IP ise 192-223 ip aralığında olmaktadır.
D Class IP ise 224-239 ip adresi aralığındadır.
E Class IP ise 240-255 ip adresi aralığında olmaktadır.

ip-adresi-seo

Kullanıcılar ve web site tasarımcıları, web sitelerinin seo değerlerini yükseltmek için C Class IP tercih etmektedir. Bir örnek daha vermek gerekirse, B Class IP adresleri ise çoğunlukla hastane ve okul ağlarında tercih edilmektedir.

IP adresleri, aynı zamanda yasal olmayan işlemlerin log kaydı ile takip edilme durumlarında kullanılmakta ve kolaylık sağlamaktadır. Aynı zamanda internet siteleri için ortaya veri çıkarmaktadır. Bu veriler ise sitenin trafiği, istatistiği, ülkelerden erişim, gösterimi, dolandırıcılık takibi gibi özellikleri bulunmaktadır.

https://www.whatismyip.com/

IP Adresini Windows Bilgisayarda Nasıl Görebilirim?

IP adreslerimizi nasıl görebileceğimiz ile ilgili birkaç araç göstermek istiyorum. Bunlardan birincisi dilerseniz internet üzerinde ki yardımcı web sitelerden görebilirsiniz. Şu şekilde Google arama motoruna IP adresim nedir? diye sorgulama yaptıdığınız da çıkan linkler üzerinden giriş yaparak cihazın ip adresini görebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki link üzerinden direkt olarak erişebilirsiniz.

Windows işletim sistemine ait cihazlarımızda ise sağ alt köşede internet bağlantımızı gösteren ikona sağ tuş yapıp ardından ‘’Ağ ve Paylaşım Merkezini Aç‘’ ibaresine tıklayıp daha sonra ethernet durumunu gösteren butona basıp çıkan pop up ekranından ayrıntılara basıp ipv4 adresi yazan kısmın yanında yer alan ip adresini görebilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise bilgisayarımızdan CTRL+R kombinasyonu ile cmd yazarak konsol ekranını açıyoruz. Açılan ekrana ise direk ipconfig  yazıp klavyeden enter tuşuna basıyoruz. Karşınıza detaylar çıkacaktır.  Detayların arasında ip adres veya ip/4 yazan yerde bilgisayarınızın IP adresini görebilirsiniz.

IP Adresiyle İlgili Teknik Terimler

IANA: Internet Assigned Numbers Authority, internet için bilgisayarlara ip adresi tanımlamakla sorumlu kuruluş. ICANN organizasyonunun alt kuruluşudur.

Nat: Network Address Translation, TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.

IpV4: Internet Protokol Versiyon 4, internet protokolü gelişiminde dördüncü gözden geçirilmiş ve geniş bir alana yayılan ilk sürümüdür. IPv6 ile birlikte, internetin standart-tabanlı çalışma metotlarının çekirdeği olmuştur.

İpV6: Internet Protocol Version 6, kısaca IPv6 ve 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4 protokolünün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine IETF tarafından geliştirilmiştir. IPv4 oluşturulmaya başlandığında internet’in bu kadar ilerleyeceği hesap edilmemişti.
 
DHCP: Dynamic Host Configuration Protocool, basit olarak sistemdeki bilgisayarlara IP adreslerini ve buna ek olarak değişik parametreleri atamak için kullanılan servistir.

Domain Sorgulama