Bir WordPress kullanıcısıysanız, Google Analytics 4’ü WordPress’e kurmanın 2 yolu vardır: Manuel kod entegrasyonu ve eklentiler.
Manuel Code Entegrasyonu ile Google Analytics 4 Kurma
1. Google Analytics Hesabınıza gidin
Google hesabınızla giriş yapın ve Google Analytics ana sayfasına giderek süreci başlatın. Bu adım kontrol panelinize erişmenizi sağlar.
2. Yeni bir Google Analytics 4 Mülkü Oluşturun
Analytics kontrol panelinize girdikten sonra yeni bir GA4 mülkü oluşturun. Yönetici > Hesap Oluştur’a tıklayabilir veya yeni mülkünüzü kurmak istediğiniz mevcut hesabı seçebilirsiniz. Zaten bir Google Analytics hesabınızın olduğunu varsayarsak, mevcut bir hesapta “Mülk Oluştur”u tıklayın.
3. Tüm Mülk Ayrıntılarını Ekleyin
“Mülk Oluştur” butonuna tıklamak sizi “Mülk Ayrıntıları” sayfasına götürecektir. Bu alanda, gereken tüm ilgili özellik bilgilerini eklemeniz gerekir.
Mülkünüze bir ad verin, bir saat dilimi seçin ve gerekli olan diğer ilgili ayrıntıları ekleyin. Bu bilgileri uygun gördüğünüz şekilde ayarlayabilirsiniz.
İşiniz bittiğinde, ilerlemek için “İleri” butonuna tıklayın. Bu sizi eklemek isteyebileceğiniz birkaç ayrıntıya daha götürür. Bu, işletme boyutu gibi birkaç başka soruyu daha içerir. Bunları da yine uygun gördüğünüz şekilde doldurabilirsiniz.
İşiniz bittiğinde, sayfanın altındaki “Oluştur” butonuna tıklayın.
4. Web Seçeneğini Seçin
Oluşturduğunuz sayfada, “Veri Akışları (Data Streams)” sayfasını seçin. Burada karşınıza üç farklı seçenek çıkacak: iOS Uygulaması, Android Uygulaması ve Web. Web’i seçin.
5. Web Akışını Kurun
Web seçeneğine tıkladığınızda, web akışınızı kurmanıza izin veren bir ekran açılır. Devam edin ve akışı oluşturmak için ilgili tüm bilgileri doldurun. Bu, URL’nizi eklemeyi, akışınıza bir ad vermeyi ve istediğiniz gelişmiş ölçümleri eklemeyi veya çıkarmayı içerir.
İşiniz bittiğinde “Yayın Oluştur (Create Stream)” butonuna tıklayın.
6. Mevcut Analytics Mülkünüzü GA4’e Bağlayın
Yönetici butonuna tıklayarak mevcut UA mülkünüze geri dönün ve ardından açılır menüden UA Mülkünüzü seçin.
Şimdi, “İzleme Bilgileri (Tracking Info)” seçeneğine tıklayın ve açılır menüden izleme kodunu seçin.
Karşınıza çıkan ekranda, takip kodunuzu kopyalayın.
Son olarak, açılır menüden yeni GA4 Mülkünü seçerek yeni GA4 Mülkünüze geri dönün. Ardından, yukarıda oluşturduğunuz akışa tıklayın, “Bağlı Site Etiketleri (Connected Site Tags)”ni arayın ve buna tıklayın.
Yukarıya kopyaladığınız izleme kimliğini girin veya yapıştırın, bir takma ad verin ve ardından “Bağlan”a tıklayın.
7. WordPress Web Sitenize İzleme Kodu Kurun
Son adım izleme kodunu WordPress sitenize yüklemektir. Bu sayede Google Analytics 4 ile birlikte gelen tüm veri ve analizleri almaya başlayabilirsiniz.
Web akışınızdan, “Yeni sayfa etiketi ekle (Add new on-page Tag)” seçeneğine tıklayın ve Global Etiket Seçin – Select Global Tag (gtag.js).
İzleme kodunu kopyalayın.
Şimdi web sitenize kodu ekleme zamanı…
Kodu web sitenizin “head” bölümüne girebilirsiniz. Yine doğrudan tema seçeneklerine girip kodu ekleyebilir ya da head kısmına kod eklemek için kolay erişim sağlayan bir eklenti kullanarak bunu yapabilirsiniz.
WordPress yönetici panonuza giriş yapın ve kodu yukarıda belirttiğimiz gibi sitenizin head kısmına yapıştırın. Kodunuzu kaydetmek için “Kaydet” butonuna tıklayın.
Bunu Insert Header and Footer gibi bir eklenti kullanarak da yapabilirsiniz. Bu, kodu doğrudan WordPress’in bu bölümlerine yerleştirmenize olanak tanır. Ayrıca kodu manuel olarak site dosyalarınıza yerleştirebilirsiniz.
Eklenti Yardımıyla Google Analytics 4 Kurma
GA Google Analytics, Google Analytics’i WordPress web sitenize kolayca entegre etmenize olanak tanıyan popüler Analytics eklentilerinden biridir.
Eklentiyi kullanarak Google Analytics 4’e girmek ve etkinleştirmek için izleme kimliğinizi kopyalayıp “GA Tracking ID” olarak adlandırılan eklenti ayarına yapıştırmanız yeterlidir. Ardından, “Global Site Tag” eklenti ayarı için “Global Site Tag”i seçin.
İlgili İçerikler:
Google Analytics 4 Nedir? Google Universal Analytics – GA4 Geçişi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Google Analytics Nedir, Nasıl Kurulur?
JavaScript Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Temelden İleriye Aksiyonel JS Rehberi