WordPress, birbirinden bağımsız scriptlerin bir arada uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan bir içerik yönetim sistemidir. WordPress’te tema, wordpress altyapılı bir web sitesinin ön tarafta nasıl görünmesi gerektiğini belirten şablon ve stil grubudur. WordPress Admin sayfasından Görünüm > Temalar bölümünden yönetilir.

WordPress Tema Yükleme Nasıl Yapılır?

Aşağıdaki gibi üç farklı şekilde  wordpress tema yükleme yapılabilmektedir.

  • Birinci Yöntem: WordPress Admin arayüzü tema arama özelliğini kullanarak tema yükleme
  • İkinci Yöntem: WordPress Admin arayüzü tema dosyası aktarma özelliğini kullanarak tema yükleme
  • Üçüncü Yöntem: FTP ile wordpress tema yükleme

WordPress Admin arayüzü tema arama özelliğini kullanarak tema yükleme

WordPress.org’un kullanıcılarına sunduğu temaları, WordPress Admin arayüzü üzerinden arama yaparak yüklemek mümkün. Hemen hemen tüm temalar ücretsiz indirilebilmektedir. Bunun yanında ücretsiz olarak indirilen temaların bazı özellikleri ücretli ve lisanslı olarak sağlanıyor olabilir. Bu durumda tema geliştiricisinden bilgi alabilirsiniz.

  1. WordPress Admin > Görünüm > Temalar adımları takip edilir.
  1. Yeni Ekle butonuna tıklanır. Alternatif olarak kesik çizgili kare içerisinde Yeni tema ekle bağlantısına tıklanır.
  1. Sağ üst köşedeki Tema ara… satırına yüklemek istediğiniz tema ile ilişkili anahtar kelime yazılır.
  1. Yüklenmesi istenen temanın üzerine fare ile gelerek Kur butonuna tıklanır.
  1. WordPress tema yükleme tamamlandığında Yüklü yazısı görünecektir. Web sitesini yüklenen tema ile yayınlamak için Etkinleştir butonuna tıklanır.
  1. Düzenledikten sonra tema aktif edilmek isteniyorsa Canlı ön izleme butonuna tıklanır.  Düzenleme alanında işlemler tamamlandıktan sonra Etkinleştir ve yayımla butonu ile web sitesi yüklenen tema ile yayınlanmış olur.

WordPress Admin arayüzü tema dosyası aktarma özelliğini kullanarak tema yükleme

WordPress.org’un aramalarda sunmadığı özelleştirilmiş temaları zip haliyle yüklemek mümkün. Bunun için WordPress Admin arayüzü tema dosya aktarma özelliği kullanılabilmektedir. Bu şekilde tema yüklemek için aşağıdaki adımları takip edilir.

  1. WordPress Admin > Görünüm > Temalar > Yeni Ekle adımları takip edilir.
  1. Tema yükle butonuna tıklanır.
  1. Gözat… butonuna tıklanır.
  1. Bilgisayarda bulunan zip formatındaki tema dosyası seçilir ve butonuna tıklanır.
  1. Şimdi Kur botununa tıklanır.
  1. “Tema başarıyla yüklendi” yazısı ile wordpress tema yükleme işlemi tamamlanmış olur. Canlı ön izleme bağlantısına tıklayarak Özelleştir alanına geçiş yapılır. Etkinleştir bağlantısı ile web sitesi yüklenen tema ile yayınlanmaya başlar.

Takip ettiğiniz bağlantının süresi doldu” hatasının çözümü

WordPress tema yükleme yaparken “Takip ettiğiniz bağlantının süresi doldu” hatası veriyorsa PHP limitlerinin kontrol edilmesi gerekir. PHP Memory Limit değerinin artırılması ve PHP Upload Max Size ve PHP Post Max Size değerlerinin yükleme yaptığınız dosyanın üzerinde olmalıdır. Değerler artırıldığı halde aynı hata devam ediyorsa hosting hizmetiniz firmamızda ise Hosting.com.tr Destek Ekibi’nden destek alabilirsiniz.

“Paket yüklenemedi. Tema style.css stil dosyası içermiyor” hatasının çözümü

WordPress tema yükleme sırasında “Paket yüklenemedi. Tema style.css stil dosyası içermiyor” hatası veriyorsa yüklenen tema dosyaları eksik ya da wordpress ile uyumlu bir tema değildir. Tema sağlayıcısından destek alınabilir.

FTP ile wordpress tema yükleme

İkinci yönteme alternatif olarak tema dosyalarını FTP ile yüklemek mümkün. Bunun için FTP istemcisi ile web sitesi dosyalarının barındığı klasöre FTP erişimi yapmak yeterlidir.

  1. FTP istemcisi ile FTP erişimi sağlanır. Burada örnek olarak FileZilla FTP istemcisi kullanılmıştır.

FTP ile dosya yükleme hakkında hazırladığımız dokümanı inceleyebilirsiniz.

  1. Yüklenmek istenen temanın dosyaları Local site bölümünde açılır.
  1. Sunucudaki temanın yükleneceği web sitesine ait /wp-content/themes klasörü Remote site bölümünde açılır.
  1. Transfer edilmek istenen klasöre sağ tıklayarak Upload seçeneğine tıklanarak web sitesi barındırma alanına yüklenir.
  1. WordPress Admin > Görünüm > Temalar adımları takip edilerek yüklenen wordpress teması kontrol edilir.

BONUS: Softaculous ile wordpress tema yükleme

Hosting.com.tr müşterisi iseniz ve Linux Hosting, DirectAdmin Reseller veya Cpanel Reseller hizmetiniz varsa birkaç adımla kolayca wordpress tema yükleme işlemi yapabilirsiniz.

  1. Müşteri Paneli > Hostinglerim  sayfasına giriş yapılır. Yönet butonuna tıklanır.
  1. cPanel’e Giriş Yap butonuna tıklanır.
  1. Yazılım bölümündeki WordPress Manager by Softaculous sayfası açılır.

cPanel güncel Jupiter teması kullanıcıları solda cPanel logosu altındaki kısayoldan da giriş yapabilir.

  1. Web sitesine ait aşağı yön oka tıklayarak Manage Themes sayfası açılır.
  1. Add Themes sekmesinden yüklenmesi istenen temaya uygun arama sözcüğü yazılarak arama yapılır.
  1. Arama sonuçlarından tercih edilen tema Install butonu ile yüklenir. Link sütunundaki bağlantıdan tema hakkında bilgi alınabilmektedir.

Dikkat: Bu alandan yüklenen tema, yükleme tamamlanınca mevcut tema değişmektedir.

  1. Tema başarılı bir şekilde yüklenince “Theme installed successfully” yazısı görünecektir ve yüklenen temanın hizasında Installed yazacaktır.
  1. WordPress tema dosyası yüklemek için Upload Theme sekmesi kullanılabilmektedir. Yükleme alanına tıklayarak bilgisayardan dosya seçilir, ardından Upload butonuna tıklanır.

WordPress Tema Nasıl Düzenlenir?

Bir WordPress teması yükleme işleminde sonra temayı aktif ettikten sonra web sitesi tanıtımdaki gibi görünmüyor olabilir. Tema üzerinde birkaç düzenleme yapmanız gerekebilir. Bunun için temayı özelleştirmek gerekir. Ayrıca websitesine özel logo, font, menü sırası gibi düzenleme gerekebilir. Bu durumda WordPress tema düzenleme adımlarını uygulayabilirsiniz.

Neden WordPress temayı düzenlemeliyim?

WordPress tema, websitenin tasarımını oluşturan en önemli parçasıdır. Bir markanız varsa, kurumsal bir firma iseniz, bireysel bir tarz oluşturmak istiyorsanız bu görünüm size ait olmalıdır. Bu açıdan benzersiz bir görünüm oluşturmak için kullandığınız temayı kendi imajınıza göre düzenlemek en doğru seçenek olacaktır.

WordPress ilk kurulumda, o yıla ait sunduğu varsayılan tema ile gelir. Yayınlayacağınız web sitesine göre WordPress mağazasında ve internet üzerinde çok sayıda ücretsiz ve Premium tema bulunmaktadır. WordPress temayı az önce belirttiğimiz WordPress tema yükleme seçeneklerinden biri ile yükleyip aktif edebilirsiniz.

WordPress tema düzenleme için 4 farklı yöntemi inceleyebilirsiniz.

  1. WordPress Düzenleyici ile
  2. WordPress Özelleştir ile
  3. WordPress Tema Dosya Editörü ile
  4. WordPress alt tema oluşturma ile

WordPress Düzenleyici (Editor) ile tema düzenleme

WordPress Düzenleyici, blok uyumlu temalarda geçerli bir düzenleyicidir. Yüklediğiniz tema bu düzenleyici ile uyumlu ise WordPress > Görünüm > Düzenleyici adımları takip ederek temayı düzenleyebilirsiniz. Görünüm altında Düzenleyici bulunmuyorsa ikinci yönteme geçebilirsiniz.

Gelen sayfada Şablonlar ve Şablon parçaları bulunmaktadır.

Şablonlar bölümünde 404, Arşiv, Sayfa gibi web sitesinin düzeni içerisinde bulunan alt öğeler için var olan şablona tıklayarak düzenleyebilirsiniz.

Yeni bir şablon oluşturmak için artı simgesine tıklayarak ekleyebilirsiniz.

Bir şablonun parçası olan ögeleri düzenlemek için ilk sayfadaki Şablon parçaları bölümüne tıklanır.

Şablon parçaları bölümünde Yorumlar, Alt kısım gibi tema içerisinde ortak olarak kullanılan parçalardır. Bu parçalardan düzenlemek istenen seçeneğe tıklanır. Artı simgesi ile yeni şablon parçası eklenebilmektedir.

Düzenleme anında sol üsttteki artı simgesine tıklayınca açılan menüden tercihe göre seçenek tutulup sağdaki önizleme alanında uygun yere bırakılır. Düzenleme işlemi bitince sağ üst köşeden Kaydet butonuna tıklanır. Kaydet butonu ile web sitesi en son düzenleme ile yayınlanır.

Diğer şablonları düzenlemek için en üstteki aşağı yön oka tıklayarak Tüm şablon bölümlerini yönet butonuna tıklanır.

WordPress Özelleştir seçeneği ile tema düzenleme

WordPress panelinizde Düzenleyici seçeneği bulunmuyorsa endişelenmeyin. Blok yapısında olmayan ve kendisine göre özel ayarları olan temalarda WordPress > Görünüm menüsünde Özelleştir seçeneği bulunur. Bu seçenek ile temayı düzenleyebilirsiniz.

Gelen sayfada yüklediğiniz temaya özel ayarlar, websitenize göre düzenlemeler yapabileceğiniz seçenekler bulunmaktadır.

  • Etkin tema alanı aktif temayı belirtir, hangi temayı düzenledğinizi belirtir. Değiştir butonu ile yüklediğiniz veya wordpress.org’daki temaları canlı olarak önizleme yaparak düzenleyebilirsiniz.
  • Eğer yüklediğiniz temanın önerdiği bir eklenti varsa Önerilen eklenti alanında görebilirsiniz. Yükle ve etkinleştir butonu ile eklenti yüklenip aktif edilir.
  • Eğer “Pro sürüme yükselt” gibi bir seçenek görüyorsanız yüklediğiniz temanın bazı özelliklerinin aktif olması için Pro sürüme ihtiyacı olduğunu gösterir.
  • Diğer seçeneklerde ise her tema için Menüler, Bileşenler gibi standart özelliklerin yanında temaya özel düzenleme seçenekleri sunulur. 
  • En altta masaüstü, tablet ve telefon simgelerine tıklayarak web sitesini yayınlamadan önce sağdaki alandan ön izleme yaparak kontrol edebilirsiniz.

WordPress tema düzenleme bittikten sonra web sitesi yayınlanmaya hazır olunca Yayımla butonu ile web sitesi yayınlanır. Dişli işaretine tıklarsanız taslak olarak kaydedebilir, zamanlayıcı ayarlayarak ilerleyen bir zamanda yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Eğer tüm değişiklikleri geri almak istiyorsanız Değişiklikleri iptal et bağlantısına tıklayabilirsiniz.

WordPress Tema Dosya Editörü ile tema düzenleme

Bazı temalar Özelleştir alanında yeterli seçenek imkânı sunmayabiliyor. Bu durumda kod seviyesin bir düzenleme ile temayı düzenlemek mümkün. Bu alana ulaşmak için WordPress > Görünüm >  Tema dosya düzenleyicisi adımları takip edilir.

Buraya ilk defa giriyorsanız bir uyarı ile karşılaşırsınız. Dosyalara doğrudan müdahale edeceğiniz için bu durum hakkında sizi bilgilendiriyor. Yapacağınız düzenlemede geri dönülmeyecek sonuçlar olabileceği için yedek alarak çalışmanız tavsiye ediliyor. Bu şekilde uygunsa Anladım diyerek devam edebilirsiniz.

style.css dosyası temanın stil dosyasıdır, genellikle yazı tip, boyutu, rengi ve düzeni gibi bilgilere sahiptir. Bu dosyada yapılan değişiklik CSS yapısında değişikliğe neden olur.

functions.php dosyası temanın işlevsel yapısına ait bilgilere sahiptir. Temadaki işlevsel yapılar buradaki fonksiyonlara göre çalışır.

404, page, archive gibi temaya özel şablon sayfalarını düzenleyebilirsiniz.  Örneğin 404.php sayfasını kendi web sitenize göre daha farklı bir şablon olarak düzenleyerek sitenizin varsayılan tema sayfası dışında görünmesini sağlayabilirsiniz.

Düzenlediğiniz dosyadaki PHP tanımları hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki Belgeler bölümünden seçip Tanıma bak butonuna tıklayabilirsiniz.

Dosyayı düzenledikten sonra kaydetmek için Dosyayı güncelle butonuna tıklayabilirsiniz.

WordPress alt tema oluşturma ile tema düzenleme

Düzenlemek istediğiniz temanın koduyla rahat bir şekilde değişiklik yapabilmek ve özelleştirebilmek için tercih edilen kullanışlı bir yöntemdir. İleri düzey seviyede bir wordpress uzmanlığı isteyen bu yöntem ile mevcut temanın üzerine gelişmiş bir tema oluşturabiliyorsunuz. Alt tema oluşturmak için FTP üzerinden değişiklik yapmak istediğiniz temanın dosyalarını bilgisayara indirip düzenledikten sonra yeni bir isimle tekrar yükleyerek temayı aktif edebilirsiniz. Bunun yanında alt tema oluşturma eklentilerini de tercih edebilirsiniz.

WordPress Tema düzenlerken nelere dikkat edilmelidir?

  1. Mümkün oldukça kod değişikliğinden uzak durun.
  2. Temada değişiklik yapmadan önce mutlaka yedek alın.
  3. Canlı ortamdan farklı bir ortamda düzenleme yapın.
  4. Tüm cihazlara göre tasarım oluşturun.
  5. Koda ekleme yaparken wordpress kod standartlarına uyumlu olun.
  6. Sürüm kontrolü ve takibi yapın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir