Dynamic Host Configuration Protocol (Dinamik Host Yapılandırma Protokolü), bir ağda bulunan bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlara, DNS adresi, ip adresi, ağ maskesi ve ağ geçidi tanımlanmasını otomatik olarak iletmek için kullanılan protokoldür. Bu sayede bu cihazlara ayrı ayrı ip parametrelerini manuel olarak girme gereğini ortadan kaldırıp zaman tasarrufu sağlar ve sistem yöneticisinin yükünü hafifletir.

dhcp nedir

DHCP Hangi Sistemlerde Bulunur?

Akıllı Switch, XDSL Modem, Firewall cihazlar, Linux İşletim Sistemi ve Windows İşletim Sistemi gibi pek çok cihaz ve sistemde DHCP sunucuları mevcuttur.

DHCP Nasıl Çalışır?

DHCP sunucusu birbirinden farklı IP’ler üretir ve bağlantı için gerekli olan yapılandırma ayarlarını da otomatik olarak doldurur.

Ev veya küçük işletmelerde routerler (yönlendiriciler) DHCP sunucusu gibi görev yaparken, daha büyük network sistemlerde bir bilgisayar direkt olarak DHCP sunucusu olarak çalışabilmektedir. Bu işlem için cihaz hosttan IP talep eder ve host buna göre kullanılabilir bir IP adresi gönderir.

Ağdaki bir cihaz ilk DHCP sunucusunu tarafından gönderilen mesajı, yine DHCP sunucusu tarafından tüm ağa broadcast edilerek tekrar tekrar iletir. DHCP sunucusu tarafından gönderilen mesajı alan cihazın, bu ağa bağlanabilmesi için bir IP adresi gerekmektedir. DHCP bu adresini istemciye iletir. İstemci IP’yi kabul ederek DHCP sunucusuna istek mesajı gönderir ve cihaz (istemci), DHCP’nin ilettiği bu ip adresiyle ağınıza bağlanacaktır.

DHCP’nin Görevleri Nelerdir?

DHCP’nin en bilinen özelliği bağlı oldukları ya da bağlanmak istedikleri ağ için dinamik adresi alması dışında mevcutsa proxy ayarı yada gateway gibi bağlantı uygulamaları veya protokollerini kullanmaya da olanak tanır. Böylelikle güvenilir ve sorunsuz bir network (ağ) yönetimi gerçekleştiği gibi, ağdaki IP çakışması ve benzeri problemlerin çoğununda önüne geçilecektir.

DHCP sunucularının sunduğu bir başka önemli özelliğe default gateway adındaki varsayılan ağ geçitleri örneğini verebiliriz. Bu özellik, bilgisayarların hangi cihaz ile internet bağlantısı sağlayabilecekleri veya iletişim kurabileceklerini gösterir. Bu sayede DHCP üzerinde herhangi bir ayar yapmaya gerek kalmadan bilgisayar veya cihazlarınızı otomatik yönlendirip yönetebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir