Zimbra Webmail, mesajlaşma ve işbirliği için kullanılan açık kaynaklı bir sunucu ve istemci yazılımı ve şirketlerin müşterileriyle iletişim kurmak için kullandıkları bir tür özel mesajlaşma yazılımıdır.
Zimbra Webmail platformunda müşterinizle bağlantı kurmak için “E-posta, Kişiler, Takvim, Dosya paylaşımı, IM, video konferans ve Zimlets” vb. her bileşene çok kolay bir şekilde sahip olabilirsiniz.
Zimbra’nın özelliklerini kullanmak için genellikle herhangi bir sürümünü satın almanız gerekir. Rakiplerine göre piyasadaki en düşük fiyata sahip olan Zimbra, pazar lideri Microsoft Exchange ve piyasada bulunan diğer şirket içi sistemlerden daha düşük bir TCO (Total Cost of Ownership) sunar.
140’tan fazla ülke kullanılan Zimbra Webmail’in, dünya çapında 500’den fazla hizmet sağlayıcı mevcuttur, bugüne kadar 1.000’den fazla devlet ve finans kurumu Zimbra’ya güvenmiştir ve dünya çapında 200.000’den fazla işletme bulutta Zimbra kullanır.
Zimbra Webmail İstemcisi Türleri
Zimbra Webmail’in kullanıcıları için iki versiyonu mevcuttur:
Standart Web İstemcisi: Çok düşük internet bağlantılarında gezinebileceğiniz ve kullanabileceğiniz HTML tabanlı bir versiyondur. Bu sürüm, internet bağlantınız düşük olduğunda veya 2G-3G internet bağlantısını kullandığınızda çok kullanışlıdır.
Gelişmiş Web İstemcisi: Zimbra Webmail istemcisinin her özelliğine erişebileceğiniz eksiksiz bir Ajax tabanlı web işbirliği seti sunar. Bu sürüm, Google Chrome ve Mozilla Firefox gibi güçlü tarayıcılara, yüksek internet hızına ve iyi özelliklere sahip bir bilgisayar gerektirir.
Bu iki sürüm de Gmail Desktop’ta da kullanılmaktadır. Böylece Zimbra Webmail istemci türlerini Gmail Desktop sürümüyle ilişkilendirebilirsiniz. Zimbra Webmail yazılımındaki sürümler arasında geçiş yapmak, Gmail masaüstündeki sürümler arasında geçiş yapmak kadar kolaydır. Standart Web İstemcisinden Gelişmiş Web İstemcisine veya tam tersine geçişte zorluk yaşamazsınız.
Zimbra WebMail İstemcisine Genel Bakış ve Özellikler
Aşağıda liste sayesinde Zimbra Webmail Client’ın genel görünümü ve özellikleri hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz:
1. Sohbet
- Basit bir tıklama ile sohbet etmeye başlama.
- Emojilerle sohbet ederken ruh halinizi gösterme.
- Doğrudan Zimbra Web İstemcisi içinden diğer kullanıcılarla iletişim kurma.
- Kullanıcıları arkadaş listesinden davet etme, kaldırma ve takma adlar atama.
- Uygun, Uzakta, Rahatsız Etmeyin veya Görünmez gibi dört durum mesajı arasında geçiş yapabilme.
- Zimbra Chat Zimlet’i etkinleştirerek kullanıcılarınızla sohbet edebilme.
2. Takvim
- Çok Sekmeli Etkinlik Oluşturma (takvim ve e-posta arasında geçiş yapmayı gereksiz kılar)
- Genel Adres Listesinden (GAL) katılımcıları davet etme, serbest/meşgul durumunu görüntüleme ve isteğe bağlı/zorunlu olarak ayarlama yapma.
- Diğer saat dilimlerindeki kullanıcılar için otomatik olarak ayarlanan başlama-durma ve süre zamanlarını ayarlama.
- Tarihi, saati veya süreyi değiştirmek için olayları sürükleyip bırakma.
- Görünürlüğü ve renk kodunu birden çok program ve etkinlik arasında değiştirme.
- Etkinlikleri herkese açık, özel, meşgul olarak işaretleme.
- Daha hızlı organizasyon için etkinlikleri etiketleme, e-posta, kişilerini paylaşma.
- Yapılandırılabilir açılır pencere, e-posta ve SMS hatırlatıcıları sağlama.
- Tamamen özelleştirilebilir yinelenen etkinlik ayarları yapma.
3. İşbirliği
- Gelen Kutusu posta klasörlerini, Adres Defteri kişilerini, Takvimleri, Görevleri, Evrak Çantası klasörlerini ve dosyaları paylaşma.
- Dahili olarak (okuma, yönetme veya yönetim erişimi) veya harici yayınlamayı (yalnızca bir parola veya genel URL ile görüntüleme) seçme.
- Genel Adres Listesi ile entegre bir standart paylaşım kullanıcı arayüzü sağlama.
- Kullanıcılar için mevcut ayarların tümünün Yönetici tarafından yapılandırılması.
4. Zimlets
- Zimlets, 3. taraf veri kaynaklarını (WebEx) veya dahili arka ofis sistemlerini arayabilir.
- Yeni işlevsellik, basit gezinmelerden (haritaları, takvim programlarını görüntüleyin) veya tamamen yeni uygulama sekmelerinden (Zimbra Social) oluşabilir.
- Yöneticiler, hangi Zimlet’lerin kullanıcılara sunulacağını yapılandırır ve dağıtılan set içinde kullanım tercihlerini daha da hassaslaştırabilir.
5. E-posta
- Doğrudan mesajları, dağıtım listelerini, beslemeleri ve bildirimleri anında filtreleme.
- Gelen kutusunu mesaja veya konuşmaya göre görüntüleme.
- Mesajları klasörlere veya Etiketlere sürükleyip bırakma.
- Etiketleri uygulamalar ve posta kutuları arasında paylaştırma.
- Toplu veya önemsiz e-posta’ları Gelen Kutusu’ndan Etkinlik akışlarına taşıma.
- Mesajların birden fazla Etiketi olabilir ve “sanal klasörler” olarak işlev görebilir.
6. Arama
- Ortak öznitelikleri hızla filtrelemek veya karmaşık mantıksal operatörler eklemek için basit arayüz sağlama.
- Çevrimdışı yetenekleri, Zimbra Desktop veya benzeri standartlara dayalı istemci ile kolayca sağlama.
- E-posta gövdelerinde ve 200’den fazla farklı ek türünde arama yapma.
- E-posta, kişiler, olaylar, görev ve belgelerde arama yapöa.
Zimbra Webmail paketini satın alıp kullandıktan sonra göreceğiniz çok daha fazla özellik vardır. Fakat sorunsuz bir kullanım için iyi özelliklere sahip bir bilgisayara sahip olmanız gerekir. Ayrıca erişim için iyi bir internet bağlantısına ve güçlü bir tarayıcıya da ihtiyacınız olacaktır. Eğer bilgisayarınızda 4-8 GB RAM yüklüyse, Google Chrome’un iyi bir seçim olacağı önerilir.
Bilgisayarınız ne kadar güçlü olursa, Zimbra Webmail istemcisine o kadar kolay erişebilirsiniz. Standart sürüm sayesinde 2GB RAM’e sahip bir bilgisayar gibi düşük özellikli cihazlardan bile erişmeniz mümkündür.
Zimbra’nın Avantajları Nelerdir?
1. Güvenli E-posta Sunucusu
Zimbra, e-posta, paylaşılan takvim, çevrimiçi belge paylaşımı, görüntülü arama, gerçek zamanlı sohbet işbirliği, çevrimiçi güvenli sürücü depolama, gelişmiş arama yetenekleri, uçtan uca şifreleme, istenmeyen posta önleme ve e-posta arşivleme ile entegrasyon dahil olmak üzere kapsamlı postalama çözümünü kolaylaştırır. Uzak sunucularda veya şirket içi sunucularda dağıtıma hazır birleşik bir arabirim sağlar.
2. Çalışanlar Her Yerden Çalışabilir
Zimbra, aktif bir internet bağlantısına sahip kullanıcıların dünyanın herhangi bir yerinden cihazları arasında Zimbra posta kutusuna erişmesini mümkün kılar.
Bulut sunucusunda barındırılan kişi, hareket halindeyken e-posta’larını, takvimlerini ve kişilerini görüntüleyebilir. Zimbra’yı internet bağlantınız olduğu sürece Mac/Linux/Windows cihazlarda kullanabilirsiniz. Bu, uzaktan çalışanlar ve esnekliğe ihtiyaç duyanlar için oldukça iyi bir seçenektir.
3. Senkronizasyon
Zimbra, veri senkronizasyonu özelliği sağlar. Posta kutusu verilerini, kişileri ve takvim bilgilerini Thunderbird / Evolution gibi açık kaynaklı posta istemcileriyle, Mac Mail ve Microsoft Outlook gibi popüler özel yazılımlarla ya da ActiveSync protokolü yardımıyla kolayca senkronize edebilirsiniz. Ayrıca, birçok mobil cihazla iki yönlü senkronizasyon da alabilirsiniz.
4. Yönetime Fayda
Yönetime neredeyse sınırsız sayıda faydası vardır. Aşağıda bu faydalardan bazılarını sizin için listeledik:
- Daha düşük toplam sahip olma maliyeti
- Sorunsuz erişim için Kapsamlı Hiyerarşik Depolama Yönetimi
- Birden çok alan için desteği kolaylaştırma
- Herhangi bir zamanda tek bir posta kutusunu geri yükleme
- Yedekleme ve Anti-spam tesisi
- Zengin özelliklere sahip, Ajax odaklı arayüz
- Gezinilebilir panoda gerçek zamanlı sistem etkinliğini alma
- Birleşik komut satırı araçları tesisi
- Yönetim eyleminin yürütülmesi için SOAP API’lerinin kullanılabilirliği
- Konsolide sunucu ve depolama
- Mevcut donanım altyapısı ile uyumluluk
- Açık formatlar
- Depoda önemli ölçüde eliminasyon
- Kurumsal düzeyde uygulamalarla çift yönlü entegrasyon
- Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird vb. ile bağlantı kurabilme
- Tek Oturum Açma, TLS / SSL
- HTML oluşturma
- Güvenli posta eki açma
- Çok seviyeli önbelleğe alma
- Active Directory ve LDAP entegrasyonu
- Dahili SpamAssassin ve Clam AV
- Postfix aracılığıyla mevcut anti-spam ile uyumluluk sunma
- Açık kaynaklı Zimbra kullanılabilirliği
5. Kendi Kendini Düzenleyen Posta Kutusu ve Paylaşılan Takvim
Zimbra, güçlü ve hızlı arama özelliklerine sahip temiz ve gezilebilir bir posta kutusu sunar. Ayrıca, klasörler arasında kaydedilmiş arama seçeneği sağlar ve posta klasörlerindeki konuşmaları da görüntülemenize izin verir.
Her toplantının zamanında sıralanması için her işletme tarafından sorunsuz ve güçlü bir takvim gerekir. Zimbra, grup planlaması ve takvim paylaşımı da sunar. Ayrıca takvimi ICS formatında dışa veya .ics uyumlu başka bir istemciye aktarabilirsiniz.
6. Zimbra Bulutu Gerçek Zamanlı İşbirliğine İzin Verir
Veriler yerel makineler yerine bulutta depolandığından, aynı proje üzerinde farklı çalışanlar gerçek zamanlı işbirliği yapabilir.
7. Müşteriler Daha Yüksek Çalışma Süresi ve Güvenilirlik Elde Eder
Zimbra’nız bulutta barındırılıyorsa ve herhangi bir nedenle sunucu kullanılamıyorsa, sistem size kesintisiz mail hizmeti sunmak için hemen ikincil kaynaklara geçer.
Özetle, Zimbra, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin iletişim amaçları için ihtiyaç duyduğu tüm temel özellikleri size sağlayabilir.
Benzer kurumsal çözümler, Zimbra ile karşılaştırıldığında, maliyet etkinliği de büyük bir fayda sağlar. Büyük markaların son yıllarda tereddüt etmeden Zimbra sunucuları kurmasının nedeni budur.
Zimbra posta sunucusunun tüm avantajları sizi heyecanlandırıyorsa, Zimbra’yı deneyin ve e-posta iletişimi iş akışındaki muazzam etkiyi görün.