Blog » WordPress » WordPress Site Taşıma Nasıl Yapılır?

WordPress Site Taşıma Nasıl Yapılır?

Hosting Fiyatları

Dünyanın en çok tercih edilen CMS sistemi olan WordPress sitenizi, herhangi bir sebeple farklı bir hosting hesabına taşımanızın birden çok yolu bulunmaktadır. Eğer hosting.com.tr müşterisi iseniz bu yazımızı okumakla vakit kaybetmeden müşteri hizmetlerimize ulaşarak, WordPress sitenizin ücretsiz olarak taşınmasını talep edebilirsiniz.

Eğer farklı bir hosting firması bünyesinde barınan WordPress sitenizi taşımak istiyorsanız; aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

WordPress Eklentisi İle Site Taşıma

WordPress tabanlı bir siteyi taşımanın en kolay yolu, WordPress eklentisi kullanmaktır. Aşağıdaki “WordPress site taşıma eklentileri” ile sitenizi kolay bir şekilde taşımanız mümkündür.

All-In-One WordPress Migration

Dünyanın en popüler WordPress site taşıma eklentisi olan All-In-One WordPress Migration, üç milyona yakın kullanıcı tarafından site taşımak için tercih edildi. Türkçe dil desteği bulunan eklentinin, ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunuyor.

Eklenti; yazılarınızı, yorumlarınızı, sayfalarınızı, aktif/pasif tüm eklentilerinizi ve temalarınızı tek tıkla yedekleyebiliyor. Bilgisayarınıza indirdiğiniz yedeği de yine tek tıkla yeni hosting hesabınıza kurabiliyorsunuz.

Ayrıca kusursuz tasarlanmış mobil arayüzü sayesinde, tüm işlemleri akıllı telefonunuz aracılığı ile de gerçekleştirebilirsiniz.

Buraya kadar anlattığımız her şey ücretsiz sürümle gerçekleştirilebiliyor. Ücretli sürümün farkı ise yedeğinizin bir kopyasını tek tıklama ile popüler bulut sunuculara aktarabilmeniz.

WordPress resmi sitesinden All-In-One WordPress Migration eklentisini indirebilirsiniz.

wordpress site taşıma

VaultPress

WordPress’in ortağı olarak tanımlayabileceğimiz Automattic isimli şirket tarafından geliştirilen bu WordPress site taşıma eklentisi, ücretli ve ücretsiz sürüm seçenekleri sunuyor.

Eklentinin en büyük dezavantajı; çalışması için aynı şirketin kodladığı Jetpack isimli güvenlik eklentisine ihtiyaç duyması diyebiliriz. Üstelik VaultPress için WordPress site taşıması konusunda, All-In-One WordPress Migration kadar başarılı demek de mümkün değil. Üstelik Türkçe dil desteği bulunmuyor ve sürekli güncellenmiyor. Jetpack ile birlikte çalıştığı için güncelleme almamasının herhangi bir güvenlik açığı oluşturacağını düşünmesek de, tavsiye etmiyoruz. Yine de herhangi bir sebeple bu eklentiyi indirmek isterseniz, aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

WordPress resmi sitesinden VaultPress eklentisini indirebilirsiniz.

WP Migrate DB – WordPress Migration Made Easy

Delicious Brains (Lezzetli Beyinler) isimli şirket tarafından kodlanan, kullanımı çok da lezzetli olmayan bir eklenti ile karşınızdayız J Yaklaşık 9 aydır güncelleme almayan bu eklenti, nihayet bu yazının kaleme alındığı tarihlerde yeni bir güncelleme yayınladı.

Türkçe dil desteği olmayan eklentinin, ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunuyor. Ücretsiz versiyonu yaklaşık 350.000 kişi tarafından kullanılıyor. Bunun en büyük nedenin ise yazılımcı şirketin Affilate Marketing programı uygulaması olduğunu düşünüyoruz. Zira internet üzerinde en çok tanıtımı yapılan WordPress site taşıma eklentisinin WP Migrate DB – WordPress Migration Made Easy olduğunu söyleyebiliriz.

Eklentinin görünen tek ekstra özelliği ise yedeklerinizi SQL olarak kaydetmenize imkan sağlayabilmesi. Bu özellik işinize yaramıyorsa, WP Migrate DB – WordPress Migration Made Easy indirmek için herhangi bir sebebiniz bulunmuyor. Zira WordPress admin paneli üzerinden işlem yapabilmek için bile 90 USD bedel ödeyerek bir lisans almanız gerekiyor. Eğer sadece SQL formatında WordPress yedek almak için bu eklentiye sahip olmak istiyorsanız, Aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

WordPress resmi sitesinden WP Migrate DB – WordPress Migration Made Easy eklentisini indirebilirsiniz.

Super Backup and Clone

An itibarı ile sadece Envato üzerinden satılan ve tartışmasız en iyi arayüze sahip olan Super Backup and Clone WordPress site taşıma eklentisi, görünüşünün dışında herhangi bir ekstra özellik sunmuyor.

Ücretli bir site taşıma eklentisinde olması gereken, tek tıkla “bulut sunucuya site yedeği alma” özelliği bulunan ve ücretsiz versiyonu olmayan eklentinin fiyatı ise 35 USD. Ayrıca eklenti Türkçe dil desteği vermiyor.

Envato Market’ten Super Backup and Clone eklentisini indirebilirsiniz.

UpdraftPlus

Eğer yedeklemek ve tek tıkla kurmak istediğiniz sistem, bir “WordPress Multi Site” (WordPress Mu) ise, bu eklenti tam size göre. Yıllık ödemeli lisans ile 70 USD karşılığında kullanabileceğiniz UpdraftPlus WordPress site taşıma eklentisini, iki alan adınıza lisanslayabilirsiniz. Ancak hemen belirtelim ki, yedek aldığınız site ve taşıma yapacağınız site toplamda iki site yapıyor J Yani aslında, bu lisansla sadece bir defa taşıma işlemi yapabiliyorsunuz. Ayrıca bu lisans türünde sunmuş oldukları bulut depolama alanı sadece 1 GB. Eğer alanı 50 GB’a çıkartmak isterseniz, yılda 399 USD bedeli de gözen çıkarmalısınız. 399 USD değerindeki lisansla, sınırsız sitede kullanım hakkı elde ediyorsunuz.

Açıkçası WordPress Mu desteği dışında, bu eklentiyi ücretinden dolayı tavsiye etmiyoruz. Türkçe dil desteği olmayan bu eklentiye ihtiyacınız olması halinde, aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

WordPress resmi sitesinden UpdraftPlus eklentiyi indirebilirsiniz.

wordpress eklentileriyle site taşıma

BackupBuddy

WordPress resmi sitesi üzerinde yayınlanmayan site taşıma eklentisi BackupBuddy; biz Türk insanının alışveriş alışkanlıklarına pek de hitap etmiyor. Öncelikle eklentinin deneme sürümü ya da ücretsiz sürümü bulunmuyor. En düşük yıllık lisans ücreti ise 48 USD. Üstelik eklentiyi beğenmezseniz, kesinlikle ücret iadesi yapılmayacağı da sayfası üzerinden ilan edilmiş J Bu arada Türkçe dil desteği de sunmuyor.

Eklentinin en önemli özelliği ise WordPress site taşıma işi dışında, belirlediğiniz periyotlarla sitenizin yedeğini otomatik olarak alıp, bulut sunucuya yedeklemesi olarak gözüküyor. Açıkçası WordPress forum sitesi ya da WordPress e-ticaret sitesi gibi sürekli veri girişi olan siteler için ideal olan bu eklentin bulut yedekleme alanı ise sadece 1 GB. Fakat yıllık 120 USD karşılığında eklenti sınırsız alan adı üzerinde çalışabiliyor ve bulut depolama alanı da 5 GB oluyor. Bu iki paket dışında; 77 USD yıllık bedelle verilen, 10 sitede kullanma imkanı sunan bir lisans seçeneği daha bulunuyor. Bu seçenekte de bulut depolama alanı sadece 1 GB.

Migrate Guru: Migrate & Clone WordPress Free

Yayıncısı Migrate Guru ekibi tarafından düzenli güncelleme yapılabilse, tavsiye edeceğimiz tek WordPress site taşıma eklentisi “Migrate Guru: Migrate & Clone WordPress Free”  olurdu. Eklentinin tek sorunu geç aldığı güncellemelerden dolayı sitede çalışan diğer eklentilerle zaman zaman çakışması ve güvenlik açığı oluşturması. Bu sorun dışında harika bir arayüze ve hıza sahip.

Hız demişken, bu konuyu biraz açmak gerekiyor. Zira saatte 2 GB veri yedekleme sürati ile listedeki en hızlı sit taşıma eklentisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu hızın yanına yaklaşabilen başka bir eklentiye test sonuçlarımızda rastlamadığımızı da itiraf etmeliyiz.

Bu eklentinin bir başka özelliği ise site taşıma işlemlerinizde, veriyi önce kendi sunucularına çekmesi ve orada yedekledikten sonra hedef siteye göndermesidir. Bu sayede olası veri kayıplarının da önüne geçilmektedir. Ancak eklentinin ücretsiz olmasından dolayı, 200 GB’tan daha büyük veriye sahip olan siteleri taşıyabilmeniz mümkün değil. Eklenti maalesef henüz Türkçe dil desteği sunmuyor.

WordPress resmi sitesinden Migrate Guru: Migrate & Clone WordPress Free eklentisini indirebilirsiniz.

Duplicator – WordPress Migration Plugin

Ücretli WordPress site taşıma eklentisi olmasına rağmen, temaları sağlıklı yedeklemesi gelecek güncellemelerde sağlanabilir ise en iyi WordPress site taşıma eklentisi unvanını alacağını düşündüğümüz Duplicator – WordPress Migration Plugin; yıllık 59 USD’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Ücretsiz versiyon ile ücretli versiyon arasındaki en büyük farkı WordPress Mu desteği ve bulut sunucuya yedekleme imkanı olan eklenti, ücretsiz sürümde tek site için çalıştırılabiliyor. Ancak WordPress Mu üzerinde UpdraftPlus kadar stabil çalıştığını söylememiz yanlış olur.

Türkçe dil desteği olmayan eklentinin ücretsiz versiyonunu indirmek ve kendi sitenizde denemek için aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

WordPress resmi sitesinden Duplicator – WordPress Migration Plugin eklentisini indirebilirsiniz.

Clone

Listemizdeki son WordPress site taşıma eklentisi ise Clone. Üç yıl boyunca güncellenmeyen, bu yazı yazılmadan 2 ay önce “sizi ihmal ettiğimiz için özür dileriz, yeniden karşınızdayız” mesajı ile tekrar ortaya çıkan, ardından iki aydır kendilerine ulaşılamayan WP Academy ekibi; eklenti için 30.000 USD fon toplamaya çalışıyor.

Halihazırda ücretsiz yayınlanan eklentinin WordPress sayfasında; 5 USD, 10 USD, 15 USD ve 50 USD değerinde lisanslardan bahsedilmekte. Bu lisansları aldığınızda zannettiğiniz gibi ekstra bir özellik elde etmiyorsunuz. Eğer 30.000 USD fon toplanır ve bu eklentinin premium sürümü kodlanırsa; 5 USD ya da 10 USD ödeme yaptıysanız 1 premium lisans, 15 USD ödeme yaptıysanız 2 premium lisans, 50 USD ödeme yaptıysanız sınırsız Premium lisans elde etme şansı yakalıyorsunuz. Evet, yanlış okumadınız. Resmen, “siz parayı ödeyin, kodlarsak eklentiyi alırsınız”  denmiş. Gerçi yazlım ekibinin hakkını teslim etmek gerekir. Zira “olur da eklentiyi yazamazsak; 15 USD ve 50 USD tutarında aldığımız ödemeleri iade edeceğiz” demişler. Fakat 5 USD ve 10 USD tutarında ödeme yapanlara iade yok. Onların lisans ücretlerini teşekkür mahiyetinde kabul edeceklerini ifade etmişler.

Bu eklentiyi bu kadar ayrıntılı anlatmamızın nedeni, olur ya bir yerde denk gelirseniz, yanlışlıkla para ödememeniz içindir. Zira an itibarı ile eklenti 200.000 defadan daha fazla indirilmiş. Elbette hayali lisanslar için para ödeyen olup olmadığını bilmiyoruz. Yine de eklentiyi merak edip denemek isteyenler, aşağıdaki bağlantıdan edinebilir.

WordPress resmi sitesinden Clone eklentisini indirebilirsiniz.

FTP İle WordPress Taşıma

Aslına bakarsanız All-In-One WordPress Migration gibi ücretsiz ve işlevsel bir eklenti varken, FTP üzerinden ya da başka bir metotla WordPress taşımanın hiçbir anlamı bulunmamaktadır. Ancak bazı durumlarda (özel düzenlemeler yapılmış tema ve eklentilerin taşınması gibi) eklentilerin sitedeki tüm dosyaları tam anlamı ile taşıyamaması söz konusudur. Eğer böyle bir durum söz konusu ise FileZilla gibi bir FTP programı aracılığı ile hem WordPress sitenizin yedeğini alabilir, hem de yedeklerinizi istediğiniz bir hosting hesabına kurabilirsiniz.

FTP Nedir? içeriğimize tıklayarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Aşağıdaki işlemleri sırasıyla gerçekleştirmeniz halinde, FTP ile WordPress sitenizi yedekleme ve taşıma işlemlerini yapabilirsiniz:

  • Sitenizin hosting panelinden WordPress’in çalıştığı veritabanını indirin. Eğer sitenizi başka bir alan adı üzerinde çalıştıracaksanız aşağıdaki maddeyi uygulayın.
  • İndirdiğiniz veritabanını Notepad++ ile açın ve dosyada eski alan adınızın yazdığı bölümleri, yeni alan adınızla değiştirin. (Eğer sitenizin domain adresini değiştirmeyecekseniz bu adımı uygulamanız gerekmez. Veritabanınızı aynen kullanabilirsiniz.)
  • Yeni hosting hesabınıza gidin ve “VERİTABANLARI” bölümünden yeni bir MySQL kullanıcısı oluşturun. Ardından “MySQL Veritabanları” seçeneğinden yeni bir veri tabanı oluşturup, bilgisayarınıza indirdiğiniz veritabanını içe aktarın.
  • İçe aktardığınız veritabanını ve veritabanı kullanıcısını tüm yetkileri vererek eşleştirin.
  • FileZilla ile sitenizin FTP adresine bağlanın
  • Linux işletim sistemli hostinglerde “www” ya da “public_htm” klasörüne, Windows işletim sistemli hostinglerde “httpdocs” klasörüne gidin ve tüm dosyaları seçerek bilgisayarınıza inmesini sağlayın.
  • İndirdiğiniz dosyalarda ““wp-config.php” dosyasını bulun ve “DB_NAME”, “DB_USERNAME”, “DB_PASSWORD” kısımlarını, yeni hosting hesabınızda tanımladığınız şekilde düzenleyin.
  • Yeni hosting hesabınıza FTP bağlantısı yaparak indirdiğiniz dosyaları Linux işletim sistemli hostinglerde “www” ya da “public_htm” klasörüne, Windows işletim sistemli hostinglerde “httpdocs” klasörüne atın.
  • Alan adınızın kayıtlı olduğu panelden NS adreslerini güncelleyin. Yeni NS adresleriniz aktif olduğunda, siteniz çalışmaya başlayacaktır. NS adreslerinizin yönlenip yönlenmediğini; intoDNS üzerinden sorgulayabilirsiniz.
ftp ile site taşıma

cPanel ile WordPress Taşıma

FTP erişiminin mümkün olmadığı durumlarda, cPanel ile WordPress taşıma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki adımları izleyerek sitenizi cPanel üzerinden başka bir hosting hesabına taşıyabilirsiniz.

  • FTP ile WordPress Taşıma başlığının ilk dört maddesinde anlatılan veritabanı indirme ve kurma işlemlerini aynen uyguladıktan sonra aşağıdaki adımlarla devam edin.
  • cPanel hesabınızdaki DOSYALAR > Dosya Yöneticisi menüsüne gidin ve “www” ya da “public_htm” klasörünü bulun. Bu dosya içindeki tüm klasörleri seçin ve sağ tıklayarak “Compress” (sıkıştır) deyin.
  • Açılan ekranda “Zip Arşivi” tikini işaretleyin ve “Compress File(s)” butonuna tıklayın.
  • Sıkıştırma işlemi bittikten sonra oluşacak olan “wp-admin.zip” isimli dosyayı bilgisayarınıza indirin.
  • Yeni hosting hesabınızdaki cPanel’de DOSYALAR > Dosya Yöneticisi menüsüne erişin ve “www” ya da “public_htm” klasörüne gidin. Ekranın sol kısmında bulunan “Yükle” veya “Upload” butonuna tıklayarak, “wp-admin.zip” dosyasını yükleyin.
  • Yüklenen dosyaya sağ tıklayıp “Extract” deyin.
  • Yükleme işleminiz bitti. Name Server adresleriniz yönlendiğinde, siteniz yeni hosting hesabınızda çalışmaya başlayacaktır.

WordPress Site Taşındıktan Sonra Fotoğrafların Görünmeme Sorunu

Çok sık rastlanmasa da sitenizde kullandığınız bazı eklentilerin, site veritabanında yaptığı değişikliklerden mütevellit, taşıma sonrasında fotoğraflarınız görünmeyebilir. Genelde FTP ve cPanel ile yapılan site taşımalarında karşılaşan bu sorunu aşağıdaki adımları uygulayarak çözebilirsiniz.

  • Search Replace DB eklentisini “public_htm” ya da “www” klasörüne atın ve eklentiyi WordPress admin panelinden aktif hale getirin.
  • Web tarayıcınızı açın ve “alanadiniz.com/Search-Replace-DB” adresine gidin.
  • Karşınıza gelen sayfada “Scan All Database” butonuna tıklayın ve çıkan sonuçlarda eski alan adınızın geçtiği bir dosya olup olmadığını kontrol edin.
  • Eski alan adınızın geçtiği dosyaları FTP programı ya da cPanel üzerinden ulaşarak düzenleyin.

WordPress Hosting paketlerimizi incelemek ve satın almak için tıklayın.


İlgili İçerikler:

En İyi WordPress E-Ticaret Temaları

Yemek Bloggerları İçin En İyi WordPress Temaları

En İyi Ücretsiz WordPress Temaları

En Kullanışlı WordPress Blog Temaları

En İyi WordPress Page Builder Sayfa Yapma Eklentileri

WordPress E-ticaret Sitesi Kurmak

WordPress Site Hızlandırma, WordPress Web Sitesi Nasıl Hızlandırılır?

ThemeForest Nedir? ThemeForest Üzerinden WordPress Teması Nasıl Alınır?

Woocommerce Nedir? WordPress ile E-Ticaret Yapmanın En Elverişli Yolu

En İyi Çoklu Dil WordPress Eklentileri

Mobile Uyumlu Web Site Nasıl Yapılır?

En İyi WordPress Yorum Eklentileri

Pagespeed Performansı İçin Kullanabileceğiniz En İyi WordPress Hız Eklentileri

WordPress Tema Türkçeleştirme

En İyi WordPress Newsletter Bülten Eklentileri

En İyi WordPress Site İçi Arama Eklentileri

En İyi WordPress İletişim Eklentileri

En İyi WordPress Sosyal Medya Paylaşım Eklentileri

En Kullanışlı WordPress Popup Eklentileri

WordPress Domain Değiştirme, Canlıda Olan Sitenin Alan Adı Nasıl Değiştirilir?

WordPress’te Zararlı Kod, Virüs Taraması Nasıl Yapılır?

WordPress Site Taşıma Nasıl Yapılır?

WordPress Site Güvenliği

WordPress SEO: WordPress SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

WordPress Blog Açma Rehberi

Adım Adım Resimli WordPress Kurulum Rehberi

WordPress Nedir? WordPress’in Avantajları Nelerdir?

En İyi WordPress Temaları (Güncel Temalar)

Domain Sorgulama