Yazımızın başlığı “WordPress Kurulum Rehberi” olmasına karşın, biz bu yazımızda WordPress’i 360 derece ele alarak, kullanıcıların aklına takılan veya takılabilecek her başlığı incelemek istiyoruz. Öncelikle WordPress’in tanımı ile başlayalım.
WordPress Nedir?
WordPress, dünyanın en çok kullanılan kişisel yayın ve içerik yönetim sistemidir (CMS: Content Management System). Kökleri ve gelişimi 2001 yılına kadar uzanan WordPress, dünyadaki web sitelerin %32’sinin (75 milyon+) altyapısını oluşturuyor. Kullanımının kolay olması, sayısız tema ve eklenti seçenekleriyle her 3 siteden birinin WordPress kurulumu yapmasını sağlıyor.

WordPress Ne İşe Yarar?
WordPress, bir sistem ve çok fazla efor sarfetmeden, çok fazla teknik bilgi sahibi olmadan profesyonel internet siteleri, kurumsal siteler, kişisel bloglar ve hatta e-ticaret siteleri oluşturmanıza imkan sağlar. Ücretsiz ve hazır bir sistem olduğu için birçok geliştiricisi olan WordPress sizlere zamandan ve paradan tasarruf sağlar. Normal şartlarda teknik bilgi gerektiren ve aylar süren projeler, WordPress ile birkaç hafta içinde tamamlanabilir.
WordPress Kurulumu İçin Gereksinimler
WordPress bir sistem ve her sistem gibi sorunsuz ve stabil çalışabilmesi için bazı ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu gereksinimleri madde madde açıklayalım.

1. Alan Adı (Domain)
Alan adı, internet sitenizin dijital dünyadaki ismidir. İnsanlar bu isim ile internet sitenize bağlanır ve etkileşim kurar. Birçok uzantısı olan alan adında, en popüler olanları .com, .net ve .org uzantılarıdır. WordPress kurulumu yani site yayınlamak için olmazsa olmaz bir hizmettir.
2. Hosting
Hosting, en basit hali ile e-postalarınızın, internet sitenizin dosya ve görsellerinin bulunduğu alan olarak açıklanabilir, alan adı gibi hosting hizmeti de hem WordPress hem de site yayınlamak için olmazsa olmaz hizmetlerden biridir. Üstelik sahip olduğunuz hosting paketiniz özellikleri internet sitenizin hızına doğrudan etkisi bulunmaktadır. WordPress için genellikle Linux tabanlı hosting paketleri seçilmelidir. Ancak “WordPress Hosting” olarak adlandırılan hizmetlerde bulunmaktadır. Bunlar WordPress siteler için özel konfigüre edilmiş sistemlerdir. Firmamızın da “WordPress Hosting” paketleri bulunmaktadır.
3. WordPress Dosyaları
Yazımızın başında da belirttiğim gibi, WordPress bir sistem ve bu sistemi oluşturmak için standart WordPress dosyalarına ihtiyaç vardır. WordPress dosyaları için bağlantıyı tıklayarak, standart ve en güncel sürümü bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Unutmayın, bu dosyaları kişisel bilgisayarınıza değil hosting paketiniz içerisinde yüklemeniz gerekmektedir. Ek olarak nasıl yükleneceği konusunda yazımızın ilerleyen kısımlarında detaylı bilgi veriyor olacağız.
4. MySQL Veritabanı
WordPress sistemi bilgi ve verileri depolayabilmek için bir veritabanına ihtiyaç duymaktadır. Veritabanı içerisinde çeşitli tablolarda çeşitli veriler tutarak sistemin sorunsuz çalışmasına imkan sağlamaktadır. MySQL veritabanı hizmetine ekstra olarak sahip olmanıza gerek yoktur. Eğer bir Linux Hosting veya WordPress Hosting hizmeti sahibi iseniz sisteminizde bulunacaktır.
5. FTP İstemcisi
FTP, bir dosya transfer protokolüdür, WordPress kurulumda dosyalarınızı sahip olduğunuz hosting paketine yükleyerek FTP aracılığıyla yükleme yaparsanız daha sağlıklı olacaktır. Hosting paketinde “public_html
” klasörü sitenizin dosyalarının bulunduğu ana klasördür. Tüm WordPress klasör ve dosyaları buraya yüklenmelidir.
FTP bağlantısı yapabilmeniz için FileZilla gibi bir istemci program kullanabilirsiniz. Hosting sağlayıcınızın size sağladığı bilgiler ile bağlantı sağlayabilirsiniz.

6. cPanel
cPanel bir kontrol panelidir, hosting paketinizdeki tüm işlemleri kolayca yönetebileceğiniz bir web arayüzü bulunur. Ancak sahip olduğunuz pakette illa cPanel kontrol paneli olmayabilir. Bu durum WordPress kurulumu için engel değildir. Kontrol paneli sadece hosting paketindeki işlemler için kolaylaştırıcı bir arayüzdür.
https://www.hosting.com.tr/bilgi-bankasi/cpanel-nedir/
Adım Adım WordPress Kurulum Rehberi
1. Softaculous Aracılığıyla WordPress Kurulumu
Aşağıdaki video içeriğimizde, cPanel üzerinde Softaculous aracılığıyla WordPress kurulumunu izleyebilir ve sizler de adımları uygulayabilirsiniz.
2. cPanel Aracılığıyla WordPress Kurulumu
WordPress siteniz için ihtiyacınız olan hizmetlere sahip olarak işlemlere başlayabilirsiniz.
- Domain: benimsitem.com benzeri bir alan adı satın alın.
- Hosting: Alan adınız üzerinden içeriklerinizi yayınlamak ve 7/24 yayın yaparak web sitenizin her an ulaşılabilir olmasını sağlamak için bir barındırma hizmeti satın alın. İhtiyacınıza yönelik olarak small, medium ve large olmak üzere 3 farklı seçenekten birini satın alabilirsiniz.
WordPress hosting paketlerimizi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Hosting.com.tr WordPress siteniz için herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan tek tıkla otomatik kurulum hizmeti sunmaktadır.
En kolay yöntemlerden biri olan cPanel üzerinden WordPress kurulumu yapmak için aşağıdaki adımları izleyerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
1. Hosting şirketinizin web sitesini ziyaret edin ve Hesabım menüsünden Kullanıcı Girişi bilgilerinizi doldurarak müşteri paneline giriş yapın.

2. Müşteri panelinizdeki Hostinglerim menüsüne tıklayarak Ürün/Hizmet bölümündeki yönetmek istediğiniz alan adınızı bulun ve Yönet butonuna tıklayın.

3. Panel Giriş ve Şifre İşlemleri bölümünden cPanel’e Giriş Yap butonuna tıklayın.

4. Cpanel (kontrol paneli) üzerinden Etki Alanları bölümüne tıklayın. (Bu aşamada daha hızlı ilerlemek isterseniz cPanel üzerinden Dosyalar bölümündeki Dosya Yöneticisi‘ne tıklayarak public_html
dosyasını görüntüleyebilir ve direkt olarak 7. maddeden devam edebilirsiniz.)

5. Eylemler bölümünden Yönet’i seçin.

6. Etki Adı Bilgileri bölümünde yer alan Belge Kök Dizini’ndeki public_html
dosyasına tıklayın.

7. tr.wordpress.org/ adresinden WordPress’in son sürümünü indirin.
8. cP Dosya Yöneticisi panelinizin üst kısmında yer alan Yükle butonuna tıklayarak indirdiğiniz dosyayı zip formatında yükleyin.

9. “home/kullanıcıadınız/public_html
” kısmına Geri Dön seçeneğine tıklayın.
10. Yüklediğiniz WordPress dosyasına sağ tıklayarak Extract seçeneğine tıklayın.

11. Dosyaları çıkarmak istediğinize dizine /public_html yazarak Extract File(s) butonuna tıklayın.

12. Bu aşamada dilerseniz zip dosyasını silebilirsiniz.
13. wordpress klasörüne tıklayarak açın.

14. Üst sekmeden Tümünü Seç‘i işaretleyin ve panelin üst kısmındaki Taşı butonuna tıklayın.

15. Taşımak istediğiniz dosya yolunu /public_html
şeklinde olduğundan emin olduktan sonra Move File(s) butonuna tıklayın.

16. Bu aşamadan sonra WordPress kurulumuna başlayabilirsiniz.
17. Cpanel’e geri dönerek Veritabanları menüsünden MySQL Veritabanı Sihirbazı’na tıklayın.

18. Yeni veritabanı isminizi girerek Bir Sonraki Adım‘a tıklayın.

19. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi belirledikten sonra Kullanıcı Oluştur butonuna tıklayın.

20. Veritabanı ekleme işlemini tamamlamak için karşınıza gelen ekrandan Tüm Ayrıcalıklar‘ı işaretleyerek Bir Sonraki Adım‘a tıklayın.

21. Tarayıcınızın adres çubuğuna web site adresinizi yazın. (Örnek: www.hosting.com.tr)
22. Karşınıza çıkan WordPress kurulum ekranından Başlayalım butonuna tıklayın.

23. Veritabanınızın bağlantı bilgilerini yazın ve Gönder butonuna tıklayın. Veritabanı sunucusu localhost ve tablo ön eki wp_ olarak kalsın. Bilgileriniz hata verirse hosting firmanız ile iletişime geçin.
24. Karşınıza gelen ekrandan Kurulum yap butonuna tıklayın.

25. Hoşgeldiniz ekranından gerekli bilgilerinizi girin ve WordPress’i Kur seçeneğine tıklayarak işlemi tamamlayın.
26. Başarılı! WordPress kuruldu ekranını görüyorsanız WordPress kurulumunu hatasız bir şekilde tamamlamışsınızdır demektir.

27. Yönetici panelinize giderek sitenizi düzenlemeye başlayabilirsiniz. (WordPress admin/yönetim paneline giriş için link: siteadınız.com/wp-admin)

3. FTP ile WordPress Kurulumu
Hosting paketine sahip olduğunuzda, sağlayıcınız sizlere hosting paketinizin kontrol paneline giriş yapabilmeniz için bir kullanıcı adı şifre bilgisi vermektedir. Bu bilgiler ile FileZilla gibi bir program aracılığıyla FTP bağlantısı sağladıktan sonra “cPanel Aracılığıyla WordPress Kurulumu” alt başlığındaki 7. adımdan itibaren aynı işlemleri sırayla yaparak FTP ile WordPress kurulumunu sağlayabilirsiniz.
FTP Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin: FTP Nedir ve Nasıl Kullanılır?
4. Çok Dilli WordPress Kurulumu
Aslında WordPress kurulumu yaparken bir dil seçimi yapıyorsunuz ancak sitenizin içeriğini çoklu dil yapmak istiyorsanız, WordPress’in çoklu dil eklentilerinden birini kullanmanız gerekmektedir. Normal bir eklenti gibi yüklenmekte ve dilediğiniz dilleri eklemenize olanak sağlamaktadır. Böylelikle siteniz birden çok dile sahip olmaktadır.
5. Plesk Panel ile WordPress Kurulumu
Plesk panel ile WordPress kurulumu, cPanel ile kurulumdaki adımlara benzer adımlara sahiptir. Plesk kontrol paneli ile de WordPress kurulumu kolay ve sorunsuz şekilde kurulabilmektedir. Detayları ve adımları görmek için aşağıdaki bağlantıdaki içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Plesk Panel ile WordPress Kurulumu
6. Hosting.com.tr Paneli ile WordPress Kurulumu
Hosting.com.tr, kendi kontrol paneli yerine sunucularında genellikle cPanel ve Plesk kontrol panellerini kullanmaktadır. Bu yüzden kurulum yaparken ilgili başlıklar altındaki adımları takip ederek WordPress kurulumunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
WordPress Kurulumundan Sonra Neler Yapılabilir?
Tema Kurulumu
WordPress temaları ile internet sitenizin görünümünü ve tasarımını değiştirebilirsiniz. Birçok ücretli ve ücretsiz tema üreticisi bulunan WordPress sistemi, kullanıcılara binlerce seçenek sunmaktadır.
Web Site Kurulumu
WordPress kurulumu tamamlandıktan sonra internet siteniz hazır hale gelmiş olmamaktadır. WordPress kurulumu ile kuracağınız internet sitesinin altyapısını hazırlamış oldunuz. Bundan sonra WordPress sistemini kullanarak sitenizi kolay bir şekilde tasarlamaya başlayabilirsiniz.
Uygun Eklentilerin Kurulumu
Eklentiler, tıp ki temalar gibi WordPress ekosisteminin bir parçasıdır. Ücretli ve ücretsiz olarak binlerce eklenti vardır ve bu eklentiler WordPress kullanıcılarının işini oldukça kolaylaştırmaktadır. Örneğin bir iletişim formu oluştururken kullandığınız eklentiler, sizleri yazılımsal olarak ciddi bir işlem yükünden kurtarmaktadır.
Web Site SEO Optimizasyonunu
SEO bildiğiniz gibi arama motorlarında üst sıralarda olmak için internet sitesi üzerinde yapılan iyileştirmelerin tümüne verilen isimdir. Herhangi bir kelimede üst sıralarda olan internet siteniz kullanıcılar tarafından daha çok trafik alacaktır. WordPress içinde SEO ile ilgili eklentiler bulunmaktadır ve kullanıcılara sitelerini iyileştirme konusunda çok yardımcı olmaktadır.
İlgili İçerik: WordPress SEO: WordPress SEO Ayarları Nasıl Yapılır?
WordPress Web Sitesi Güvenliğini Sağlamak
WordPress sitenizin güvenliğini sağlamanız verileriniz için oldukça önemli bir konudur. Kolay şifre kullanımı gibi nedenlerle siteleriniz kötü niyetli kişiler tarafından erişilebilir hale gelebilir. Tüm bunlardan kaçınmak için güçlü şifre kullanımı yapmalı, WordPress’i ve eklentileri düzenli olarak güncellemeli ve hatta gerekirse admin sayfası giriş ekranını sadece sizin bildiğiniz bir bağlantı adresi ile değiştirebilirsiniz.
$0,99’dan başlayan fiyatlarla domain ve yüksek performanslı wordpress hosting hizmeti sunan Türkiye’nin hosting ve domain sağlayıcısı hosting.com.tr adresini ziyaret edin ve tek tıkla WordPress sitenizi dünyaya açın.
WordPress kurulum ve kullanım hakkında kendinizi geliştirmek ve profesyonel düzeyde WordPress eğitimi almak için tıklayın.
İlgili İçerikler:
En İyi WordPress E-Ticaret Temaları
Yemek Bloggerları İçin En İyi WordPress Temaları
En İyi Ücretsiz WordPress Temaları
En Kullanışlı WordPress Blog Temaları
En İyi WordPress Page Builder Sayfa Yapma Eklentileri
WordPress E-ticaret Sitesi Kurmak
WordPress Site Hızlandırma, WordPress Web Sitesi Nasıl Hızlandırılır?
ThemeForest Nedir? ThemeForest Üzerinden WordPress Teması Nasıl Alınır?
Woocommerce Nedir? WordPress ile E-Ticaret Yapmanın En Elverişli Yolu
En İyi Çoklu Dil WordPress Eklentileri
Mobile Uyumlu Web Site Nasıl Yapılır?
En İyi WordPress Yorum Eklentileri
Pagespeed Performansı İçin Kullanabileceğiniz En İyi WordPress Hız Eklentileri
En İyi WordPress Newsletter Bülten Eklentileri
En İyi WordPress Site İçi Arama Eklentileri
En İyi WordPress İletişim Eklentileri
En İyi WordPress Sosyal Medya Paylaşım Eklentileri
En Kullanışlı WordPress Popup Eklentileri
WordPress Domain Değiştirme, Canlıda Olan Sitenin Alan Adı Nasıl Değiştirilir?
WordPress’te Zararlı Kod, Virüs Taraması Nasıl Yapılır?
WordPress Site Taşıma Nasıl Yapılır?
WordPress SEO: WordPress SEO Ayarları Nasıl Yapılır?
Adım Adım Resimli WordPress Kurulum Rehberi