WordPress Nedir?
WordPress kullanıcının içerik üretip yayınlayabildiği bir içerik yönetim sistemidir. Önceliği blog olsa da sonradan birçok konuda hizmet vermeye başlamıştır. Böylece kullanım alanı genişleyen WordPress ile teorik olarak her türlü sitenin konsepti hazırlanabilir.
Esas dili İngilizce olan WordPress’in diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yerel dilde kullanılması mümkündür. En önemli özelliği ise Google tarafından sevilen bir yapıya sahip olmasıdır.

Kullanımı ve kurulumu oldukça basit olan WordPress, kullanıcılarına yüzlerce ücretsiz tema desteği sunmaktadır. Kendinize özgü bir site tasarımı yapabileceğiniz gibi hazır temalar arasından seçim de yapabilirsiniz.
E-Ticaret Nedir?
E-ticaret insanların belirli sistemler üzerinden ürün veya hizmet alması ve bunun için bir ödeme işleminin gerçekleştirilmesidir.
E-Ticaret anlam bakımından çoğunlukla internet ağı üzerinden ürün veya hizmet satın alımı olarak adlandırılsa da bu ürün veya hizmet dışında müşteriye aktarılan bilgi, ürün veya hizmet için istek yaratmak, satış sonrasında kullanıcıya çeşitli konularda destek vermek ve ticari kuruluşlar ile kullanıcıları arasındaki ticari ve lojistik ilişkiyi bilgisayar kanalları ile sağlamaktır.
Neden WordPress E-Ticaret?
Kurumsal sitelerde olduğu gibi WordPress de e-ticaret konusunda kullanıcılarına performans olarak daha kaliteli, daha az maliyetli ve SEO uyumlu e-ticaret altyapısı sunmaktadır. Hazır e-ticaret sistemlerinde ihtiyaç halleri dışında güncelleme yapılmamaktadır, ancak WordPress sürekli güncellenen bir sisteme sahip olduğundan sitenizin yeni teknolojilere hızlıca uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.
WordPress üzerinden bir e-ticaret sitesi oluşturabilmek için WooCommerce eklentisine ihtiyacınız vardır. WooCommerce, WordPress sitenizi bir e-ticaret sitesine dönüştüren ücretsiz bir eklentidir. WooCommerce ile ürünleri ekleme, fiyatlarını girme, kargolama, ödeme alma gibi tüm sistemler karşınıza hazır olarak gelmektedir. Ayrıca kupon, indirimli satış ve birbiri ile ilişkili ürünlerin seçimleri için ekstra bir kodlamaya gerek kalmamaktadır.
WordPress ile Bir E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Neler Gerekir?
WordPress üzerinden kuracağınız e-ticaret sitesi için de belirli bir masraf gerekiyor ancak diğer e-ticaret sitesi oluşturma seçenekleri ile kıyaslandığında WordPress üzerinden bir e-ticaret sitesi yapmak çok daha uyguna gelmektedir.
WordPress üzerinden kuracağınız e-ticaret sitesi için sahip olmanız gerekenler aşağıda sıralanmıştır.
1. Web Hosting
Web hosting, bir web sitesinin barınabilmesi için gerekli olan alanı kiralama ya da satın alma işlemidir. Web sitesinin içeriğini oluşturan dosyaları çevrimiçi görüntülenebilmesi için kullanılır hale getirir.
WordPress Hosting paketlerimiz için tıklayın!
2. Alan Adı
Alan adı bir web sitesinin internet üzerindeki adı ve adresidir. Ziyaretçileriniz sitenize ulaşmak için bu adresi kullanır. Alan adları IP adresi adı verilen bilgisayarların birbirini tanıyabilmesi için kullanılan numara sisteminin basit ve akılda kalıcı kelimeler ile ifade edilmesidir. Alan adınız www ile başlar .com, .net, .org gibi uzantılar ile sonlanır. Her alan adı bir tane olduğundan alan adınız sizin için özel olmalıdır.
https://www.hosting.com.tr/domain/domain-sorgulama/
3. E-Ticaret Teması (Tasarım)
E-ticaret teması, sitenizin tasarımını ve tasarımda kullandığınız öğelerin tamamını ifade etmektedir. Sitenizin tasarımında hangi konsepti kullanacağınız, öğeleri nasıl konumlandıracağınız, renk ve yazı seçimleriniz, yazılarınızın punto seçimleri sepet ikonları, ürün ve kategori sayfalarınız web sitenizin temasını belirlemektedir. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere birçok tema mevcuttur. Dilerseniz internet üzerindeki temaları inceleyerek siteniz için kendi temanızı oluşturabilir dilerseniz de hazır temaları kullanabilirsiniz.

4. SSL Sertifikası
E-ticaret faaliyeti yürüten tüm sitelerde olması zorunlu olan SSL sertifikası, sitelerin adreslerinin doğruluğunu kontrol edebilen veri iletişimini şifreli kanallar üzerinden yaparak veri akışlarının güvenli olmasını sağlayan üründür. SSL sertifikası sayesinde sitenizin linki http yerine HTTPS ile başlayacak ve arama motorunda alan adınız yeniş anahtar sembolü ile gözükecektir.
5. PageSpeed
Web sitelerinin açılma hızı doğrudan ziyaretçilerin sitede gezinme sürelerini etkilemektedir. Web sitesinin içerisine giren ziyaretçi hiçbir sorun yaşamadan hızlı ve uzun süreli biçimde sitede kalıyorsa bu o web sitesi için yükseliş sürecine geçme anlamına gelmektedir.
Bu nedenle Google tarafından geliştirilen PageSpeed Insights (PSI), web sitelerinin hızlarının ölçülebilmesi ve elde edilen değerler sonucu optimizasyon işleminin gerçekleştirilmesi amacı ile kullanılan ücretsiz bir analiz aracıdır. Bu araç sayesinde artık site sahipleri web sitelerinin hızlarını kendileri ölçebilecek, bu yönlendirmeler sayesinde daha verimli sonuçlar alacaktır.
WordPress E-Ticaret Temalarında Olması Gerekenler Nelerdir?
1. Tasarım
Online siteniz için ilk izlenim çok önemlidir. Tasarımınız ziyaretçilerinizin eylemlerini belirler. Eğer ziyaretçiniz sitenizin kötü bir görünüme sahip olduğunu görürse muhtemelen başka bir siteye yönlenecektir. Bu sebeple ziyaretçilerinizi ilk görüşte etkileyecek güzel görünümü bir tema seçiminde bulunmalısınız.
2. Kolay Navigasyon
Bazı durumlarda siteniz tıpkı normal mağazalar gibi olabilir. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar tam olarak ne istediğini bilmediklerinde sitenizde kısa bir tur atabilir. Ayrıca indirim teklifleri, en çok satan ürünler ve diğer kategori türlerini görebilirler. Bu yüzden temanız müşterilerinizi desteklemeli ve istedikleri şeyi bulabilmeleri konusunda onlara yardımcı olabilmelidir.
3. Hız
Sitenizin hızı oldukça önemlidir. Forrester Research’a göre ziyaretçiler sitelerin iki saniyede tam olarak açılmasını ister. Bu sebeple seçeceğiniz tema ziyaretçileri fazla bekletmeyecek türde olmalıdır.
4. Desteklenen Eklentiler
WooCommerce bir WordPress bazlı e-ticaret sitesi kurmak için yeterli olsa da online mağazanızı yönetmek için ekstra eklentilere gerek duyabilirsiniz. İletişim formu eklemek, SEO konusunda yardım almak veya kargo ücretini kontrol edebilmek için çeşitli eklentilere ihtiyacınız olacaktır. Bu yüzden temanız ihtiyacınız olan tüm eklentileri desteklemelidir.
5. Mobil Kullanım
Günümüzde mobil kullanıcıların sayısı günden güne arttığından mobil duyarlı bir web sitesine sahip olmak neredeyse bir zorunluluk haline gelmiştir.


Statista’nın araştırmalarına göre yıllar geçtikçe dünyada telefon kullanımı ve internet üzerinden alışveriş doğru orantılı bir biçimde artmaktadır. Yine Statista verilerine göre müşterilerin %86’sı online alışveriş işlemini telefonları üzerinden yapmaktadır. Bu nedenle seçeceğiniz tema mobil kullanıma uygun olmalıdır. Bu sayede müşterilerinizi sitenize sadık hale getirebilirsiniz.
En iyi WordPress E-Ticaret Temaları
ShopIsle
Eğer konumuz en iyi WordPress E-ticaret temaları ise ShopIsle listenin başında olmalıdır. Sade ama modern ve zarif bir görünüşü olan bu temada ana sayfanızda tam genişlikte bir slider bulunur. Bu slider öne çıkan veya yeni gelen ürünlerinizi göstermek için kullanılabilir.

30.000’den fazla web sitesinin tercih ettiği ShopIsle açık kaynaklı ve kaynak kodlu yapısı sayesinde her türlü düzenlemeye imkan tanımaktadır. Ücretsiz olan bu tema ayrıca sosyal medya dostu olduğundan müşterileriniz ile kolayca etkileşime geçebilirsiniz.
ShopKeeper
Shopkeeper, 10 farklı ana sayfa düzeni, tam ekran slider ve çok sayıda başlık stili ve ürün katologları ile portfolyolar için özel hazırlanmış sayfalar sunan bir WordPress temasıdır. Kodlama bilmeden de göz alıcı tasarımlara sahip web siteleri yaratmak için hazır şablonlar içeren Shopkeeper, kendi tasarımlarınızı da oluşturmanıza olanak sağlamaktadır.

Ürün sayfalarında Youtube video desteği bulunması, ürün fotoğraflarını yakınlaştırma veya küçük pencerelerde açma özelliği sunması, ürün sayfalarında aydınlık ve karanlık mod seçeneği olması, başlık alanının özelleştirilebilmesi ve sitenizin istediğiniz dile çevrilebilmesi gibi birçok özelliğe sahiptir.
Divi
Göz alıcı tasarımının yanı sıra kullanıcı deneyimini yükselten bir çok özelliği bulunan Divi, aynı zamanda sürükle bırak arayüzüne sahip kendi web sitesi tasarlama aracı sayesinde hem ana hem de alt sayfalarında CSS’yi değiştirmeye gerek kalmadan kolayca özelleştirmeler yapılabilmesini sağlamaktadır.

Standart fiyat olarak diğer WordPress e-ticaret temalarından biraz daha pahalı olan Divi’nin başlangıç paket fiyatı 89$.
Alpha Store
Alpha Store, WooCommerce destekli, mobil duyarlı, hızlı ve hafif bir WordPress e-ticaret temasıdır. Açık kaynak kodlu yapısı ile her türlü düzenlemeye olanak sağlayan Alpha Store’un tek dezavantajı 2018 yılından bu yana güncelleme almamış olmasıdır.

Tyche
Tyche, canlı renklere sahip sofistike bir tasarıma sahip olan ücretsiz bir WooCommerce WordPress temasıdır. Tyche’nin ürünlerinizi çok akıcı ve canlı bir biçimde görüntülemesine gördükten sonra bayılmamanız mümkün değil. Her sayfada şık ve modern dokunuşlara şahit olarak en iyi ürünlerinizi ana sayfada görüntüleyebileceksiniz. Ayrıca Tyche her ürün kategorisi için farklı renkte etiketler oluşturmanıza olanak sunar.

Hestia
Bir başka çok amaçlı ve harika bir WordPress teması olan Hestia, öne çıkarabileceğiniz bir online mağaza kurmanıza yardımcı olacaktır. Gösterişli tasarımları ve WooCommerce entegrasyonu sayesinde müşterilerinizin tekrar tekrar gelmek istemesini sağlayacak profesyonel online mağazalar kurabilirsiniz.

Fagri
Eğer esnek sayfa kurmayı destekleyen bir WordPress e-ticaret teması arıyorsanız Fagri sizin için uygun bir seçenek olabilir. Fagri, Elementor eklentisi ile birlikte gelmektedir. Ancak diğer sayfa kurucusu eklentileriyle de tam olarak uyumludur. Bu sebeple Fagri tamamıyla özelleştirilebilir. Fagri ile istediğiniz resmi ya da videoyu arkaplanınız olarak belirleyebilirsiniz.

Sonuç olarak WordPress için birçok e-ticaret teması bulunmaktadır ve siteniz için en iyi olanı seçmeye çalışmak sizi zorlayarak başınızı ağrıtabilir. Ancak bu konuda acele etmeden mümkün olduğunca çok vakit ayırıp araştırma yapmak size yardımcı olacaktır. Çünkü zaman kazanmak için önceden bildiğiniz temayı kullanmaya eğilimli olacaksınız. Bu sebeple yapabileceğiniz en iyi şey işinize en çok yarayan bir tema bulmaktır. Tabi ki istediğiniz kadar temayı indirerek denemekte özgür olduğunuzu unutmayın.
İlgili İçerikler:
En İyi WordPress E-Ticaret Temaları
Yemek Bloggerları İçin En İyi WordPress Temaları
En İyi Ücretsiz WordPress Temaları
En Kullanışlı WordPress Blog Temaları
En İyi WordPress Page Builder Sayfa Yapma Eklentileri
WordPress E-ticaret Sitesi Kurmak
WordPress Site Hızlandırma, WordPress Web Sitesi Nasıl Hızlandırılır?
ThemeForest Nedir? ThemeForest Üzerinden WordPress Teması Nasıl Alınır?
Woocommerce Nedir? WordPress ile E-Ticaret Yapmanın En Elverişli Yolu
En İyi Çoklu Dil WordPress Eklentileri
Mobile Uyumlu Web Site Nasıl Yapılır?
En İyi WordPress Yorum Eklentileri
Pagespeed Performansı İçin Kullanabileceğiniz En İyi WordPress Hız Eklentileri
En İyi WordPress Newsletter Bülten Eklentileri
En İyi WordPress Site İçi Arama Eklentileri
En İyi WordPress İletişim Eklentileri
En İyi WordPress Sosyal Medya Paylaşım Eklentileri
En Kullanışlı WordPress Popup Eklentileri
WordPress Domain Değiştirme, Canlıda Olan Sitenin Alan Adı Nasıl Değiştirilir?
WordPress’te Zararlı Kod, Virüs Taraması Nasıl Yapılır?
WordPress Site Taşıma Nasıl Yapılır?
WordPress SEO: WordPress SEO Ayarları Nasıl Yapılır?
Adım Adım Resimli WordPress Kurulum Rehberi