İsrail menşeili bir online site tasarım aracı olan Wix ile ücretsiz bir CMS (içerik yönetim sistemi) sistemi olan WordPress’i karşılaştırmak, aynı kulvarda olmayan iki ürün arasındaki bir versus olsa da; web site sahibi olmak isteyen fakat kodlama bilgisi olmayan kişilerdeki kafa karışıklığını gidermek için bu içeriği kaleme almak istedik. Yazımızı okumayı bitirdikten sonra, kurmayı planladığınız siteniz için en doğru kararı vereceğinizi umuyoruz.

Wix Nedir?
Yazımıza başlarken Wix için; “İsrail asıllı hazır site platformu” tanımlamasını yapmıştık. Daha teknik bir tanımlama yapmak gerekirse; teknik bilgi ihtiyacınız olmadan web sitesi hazırlayabileceğiniz platform olduğunu söyleyebiliriz.
Wix üzerinde sitenizle alakalı her türlü işlemi, “sürükle bırak” şeklinde gerçekleştirmeniz mümkündür. Ancak elde edebileceğiniz görünüm ve işlevsellik; kullandığınız Wix paketi sınırları ile doğru orantılıdır. Kalın karakterlerle yazdığımız cümleyi “Wix Kullanım Ücretleri” başlığında ayrıntı şekilde inceleyeceğiz.
Wix Neden Her Yerde Karşıma Çıkıyor?
Zaman zaman televizyonda, her zaman internet üzerinde karşınıza Wix reklamları kafanızda “iyi de Wix neden bu kadar çok reklam veriyor?” sorusunu oluşturabilir. Coca Cola ne amaçla her yerde karşınıza çıkıyor ise Wix’de aynı sebeplerle her yerde karşınıza çıkmaktadır. Yan müşteri edinmek amacı ile…
Yukarıdaki paragrafı okuduktan sonra “tamam da Wix ücretsiz değil mi?” sorusunun zihninizde oluşması muhtemeldir. Zira Wix her yerde “ücretsiz web sitenize bugün sahip olun” sloganı ile reklam vermektedir. Fakat bir pazarlama oyunu olan ve sadece algı yaratmaya çalışan bu slogan, tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Zira Wix %100 ücretsiz bir servis değildir. Üstelik bir web sitesinin temel ihtiyaçları edinmek istediğinizde bile, karşınıza kabul edilmesi akla mantığa uymayan tekliflerle gelmektedir. Şimdi Wix kullanım ücretlerini detaylı şekilde anlatalım.
Wix Kullanım Ücretleri
Bir web sitesinin marka olması ve kullanıcıları tarafından tekrar tekrar ziyaret edilebilmesi için olmazsa olmazı domain adresi, yani alan adıdır. Wix servislerini ücretsiz kullanmak isterseniz, kendi seçeceğiniz bir alan adını kullanma ihtimaliniz bulunmamaktadır. Ücretsiz servislerin tamamında “wix.com/sectiğinizisim” şeklindeki bir url üzerinde siteniz yayınlanmaktadır. Örneğin; benim için ücretsiz bir Wix sitesi oluşturmak istememiz halinde, wix.com/osmancanolgun gibi bir adres ile yayın yapabiliriz.
Wix ücretsiz planların bir diğer dezavantajı ise sitenizde reklam yayınlamak zorunda oluşunuzdur. Diyelim ki bir araç kiralama sitesi kurmak istediniz ve bunun içinde ücretsiz wix paketi tercih ettiniz, sitenizde rakiplerinize ait reklamların yayınlanmasını engelleyemezsiniz. Kendi araç kiralama firmanız içinde, hemen girişte rakip firmanızı öven bir reklam çıkarmak ister miydiniz? İşte ücret ödemediğiniz Wix sitelerinde yapılan tam olarak budur. Bu durumu aklı başında olan hiçbir site sahibi kabul etmeyeceğinden dolayı, Wix için %100 ücretsiz demek gerçeği yansıtmamaktadır.

İster bir blog sitesi kurun, isterseniz kurumsal bir web sayfası; isteminiz dışındaki reklamların yayınlanması hoş olmayacağından dolayı mecburen ücretli paketlere yönelmeniz gerekecektir. O halde “wix site fiyatları” konusuna göz atmak gerekir.
Wix servislerini kullanmak için seçeceğiniz her keseye uygun (!) paketler bulunmaktadır. En iyisi biz hangi paket için ne kadar ödemeniz gerektiğini ve bu ödeme karşılığında tam olarak neye sahip olduğunuzu anlatalım, gerisine siz karar verin.
Yılda 120 Lira ödemeye “ok” demeniz halinde, kendinize ait bir domain ile Wix sitesi kurabilmeniz mümkündür. Ancak küçük bir sorunu kabul etmeniz gerekir. Sitenizde zira Wix platformlarına ait reklamları yayınlamayı kabul etmek zorundasınız. Eğer bir firma sitesi kurmayı amaçlıyorsanız, prestijinizi yerle bir edecek bir hareket olduğunu söyleyebiliriz. Aslına bakarsanız blog siteleri için de bu paketi kullanmak pek akılcı bir çözüm değildir. Yılda 120 ödemenize ve gelecek yıl ne kadar ödemek zorunda olduğunuzu bilmemenize rağmen; hiç para kazanmadığınız Wix reklamlarını sitenizin her yerinde yayınlamak zorundasınız.
Elbette sitenizde reklam yayınlamak zorunda değilsiniz. Mesela yılda 210 Lira öderseniz, sitenizde reklam gösteriminin önüne geçebilirsiniz. Gelecek sene kaç para ödeyeceğinizi biz de bilmiyoruz ama an itibarı ile Wix tarafından talep edilen ücret bu tutarda. Ama bu seferde 2 GB gibi komik bir bandwith alanı ve 3 GB gibi küçük bir depolama alanı problemi ile baş başasınız. Her gün 2 ya da 3 fotoğraflı bir yazı paylaşmanız durumunda, çok kısa sürede bu alanı tüketeceğinizden emin olabilirsiniz.
“Ben paraya kıyarım” diyenlerdenseniz, yıllık 600 Lira bedelle 20 GB barındırma alanı sahip olmanız da mümkün. Bu arada gelecek sene “Wix ne kadar para talep eder?” inanın bu sorunun cevabını bilmiyoruz.
E-ticaret sitesi kurmak isteyen kişiler için de Wix’in birbirinden güzel paketleri bulunmaktadır. Mesela an itibarı ile yıllık 900 Lira ödemeniz gereken paket, Wix’in en iyi özelliklere sahip e-ticaret paketidir. Bu serviste 50 GB web alanı sunulmaktadır. E-ticaret sitelerinin bir ürün başına eklemek zorunda olduğu fotoğraf sayısını düşündüğünüzde, bu alana çok fazla ürün eklemenin çok da imkanlı olmadığını söyleyebiliriz. İşin daha kötü tarafı ise satışlarınızı ya kapıda ödeme seçeneği ya da havale/eft yöntemi ile kabul etmeniz gerekmektedir. Çünkü Wix; ülkemizde kabul gören herhangi bir ödeme sisteminin entegrasyonuna şuan da olanak sağlamamaktadır. Üstelik ihtiyacınıza yönelik herhangi bir modifikasyon yapmanız da mümkün değildir.
“Wix’in gelecek sene talep edeceği yenileme ücretleri neden bu kadar önemli?” diye sorabilirsiniz. Zira Wix ile oluşturduğunuz sitenizi başka bir platforma taşıyamayacağınız için, sitenin yayın hayatı boyunca Wix’e servis bedeli ödemek zorundasınız. Bir anlamda paranızla kendinizi esir etmek de diyebilirsiniz.
WordPress Nedir?
Dünyanın en popüler CMS sistemi WordPress, milyondan fazla sayıdaki geliştiricisi ile hizmet veren bir web sitesi yayınlama yazılımıdır. Hemen hemen her ay çekirdek yazılımında ücretsiz güncellemeler yayınlayan, dolayısı ile sürekli günümüzün teknolojisine uyum sağlayan bir sistemdir.
Temel WordPress kullanımı, Wix kullanmak kadar basittir. Ayrıca kendinizi geliştirdikçe, sitenizdeki WordPress yazılımını da geliştirmeniz mümkündür. Hatta web yazılımı geliştirme alanında hiçbir ilerleme kaydetmeseniz dahi, küçük bedeller ödeyerek sitenizde istediğiniz yenilikleri yapabilirsiniz.

WordPress ile blog sitesi, e-ticaret sitesi, haber sitesi, forum sitesi hatta video sitesi bile kurabilirsiniz. Kullanabileceğiniz tema ve eklentiler sayesinde, yaratacağınız web siteleri için bir kısıtlama söz konusu değildir.
WordPress Ücretsiz mi?
Kendinize ait bir alan adınız ve basit bir web hosting paketiniz olması halinde, WordPress çekirdek yazılımı için herhangi bir bedel ödemezsiniz. Başka bir söylemle, bir domain ve bir hosting için yapacağınız ödeme ile basit ve profesyonel görünen bir web sitesi yayınlamak mümkündür. Üstelik bu sitenize ait alan adı ve web barındırma hizmeti yenilemeleri için istediğiniz zaman farklı bir firmayı seçme özgürlüğüne de sahip olursunuz. Ayrıca WordPress ile yapılmış siteleri farklı bir hosting hesabına taşımak BURADA anlatıldığı kadar basittir.
WordPress kullanırken özel eklenti ve tema kullanmak isterseniz, ekstra ücret ödemek durumunda kalabilirsiniz. Ancak bunlar tamamen sizin ekstrem ihtiyaçlarınız doğrultusunda ortaya çıkabilecek ödemelerdir. Zira WordPress için ücretsiz yayınlanan tema ve eklenti sayısı o kadar çoktur ki, çok uç bir isteğiniz olmaması halinde para harcamanızı gerektiren bir durum ortaya çıkmayacaktır. Popüler ödeme sistemleri, kargo takip modülleri, SEO araçları gibi spesifik isteklerinize bile ücretsiz çözümler bulabilirsiniz. WordPress resmi sitesi üzerinde an itibarı ile 3.966 ücretsiz WordPress teması ve 55.773 adet ücretsiz WordPress eklentisi yayınlanmaktadır. Bu yazılımlara her geçen gün yenisi eklenmektedir.
Spesifik ihtiyaçlarınızda, ihtiyacınıza özel kodlama yaptırabileceğiniz en hesaplı yazılım yine WordPress’tir. Zira WordPress alanında yazılım geliştiren kişilerin bir hayli fazla sayıda olması, rekabeti arttırmakta ve dolayısı ile fiyatları düşürmektedir.
WordPress’in Neden Hiç Reklam Vermiyor?
WordPress tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım olduğundan dolayı reklam bütçesi bulunmamaktadır. Ayrıca dünya üzerindeki web sitelerinin nerede ise %50’sinden daha fazlası tarafından tercih edilen ücretsiz bir yazılımın, reklam vermeye pek de ihtiyacı yoktur.
Öte yandan WordPress ile ilgili tema ve eklenti geliştiren firmalar, ciddi bütçelerle reklam vermektedir. Google’a “Wordpress temaları” ya da “WordPress eklentileri” yazdığınız zaman çıkan reklamları gördüğünüzde bu söylemimize siz de hak vereceksiniz.
WordPress Kullanan Siteler Profesyonel Olabilir mi?
Eğer çok ürün yayınlayacak bir e-ticaret sitesi kurmayacaksanız, bu başlıktaki soruya “WordPress kullanmadan profesyonel olma şansınız neredeyse yok” şeklinde cevap verebiliriz. Dilerseniz bu cevabımızın nedeni anlatmaya başlayalım. Bu yazıyı okuduğunuz bilgisayar, tablet, akıllı telefon bile en fazla iki yıl sonra çağın teknolojik gereksinimlerine cevap veremeyecek hale gelecek iken; bugün kodlanan bir web sitesinin iki yıl sonraki teknolojik gelişimlerinin karşısında güncelliğini koruyacak olabilmesini düşünmek imkansızdır. Tıpkı Android ya da IOS işletim sistemli telefonunuzdaki yazılımın sürümü gibi, web sayfanızın da güncellenmesi gerekmektedir. Dolayısı ile herhangi bir kodlama dili ile kendinize özel yazdırdığınız yazılım, bir müddet sonra o anki teknolojiye cevap vermeyecektir. Bu da periyodik olarak güncelleme ihtiyacı anlamına gelmektedir. Lakin her yazılımcının kodlama yaparken kullandığı yöntem farklı olacağından, olası geliştirmeler için ömür boyu aynı kişiye ulaşmak zorunda kalmanız kaçınılmazdır. Eğer söz konusu iyileştirmeleri zamanında gerçekleştiremezseniz, profesyonel bir web sitesi sahibi olmanız imkansızdır.
WordPress’te ise çağın teknolojik gerekliliklerine uygun bir web sitesi sahibi olmak ücretsizdir. Zira sadece hemen hemen her ay yayınlanan ve tek tıklama ile yapılan ücretsiz güncellemeleri almanız bile, mevcut teknolojiye ayak uydurmanız için yeterlidir. Üstelik küçük bir bütçe ayırmak isterseniz, mevcut teknolojinin bir adım önüne bile geçebilirsiniz.
WordPress site yayınlarken dikkat etmeniz gereken tek unsur hosting seçimidir. Zira bu CMS sistemi yapısı bakımından sunucu kaynaklarını fazla tüketmektedir. Fakat WordPress sitelerinizi yayına alırken, bu yazılım için özel olarak optimize edilmiş WordPress Hosting paketlerini tercih etmeniz halinde; sunucu performansı kaynaklı herhangi bir sorun yaşamayacağınızı söyleyebiliriz.
Yazımızı burada noktalıyoruz. Wix ve WordPress arasında yapacağınız tercihte, yararlı bir kaynak kaleme aldığımızı umuyoruz. Aklınıza gelen her türlü soruyu sormak için yorum bölümünü kullanabilirsiniz.
İlgili İçerikler:
En İyi WordPress E-Ticaret Temaları
Yemek Bloggerları İçin En İyi WordPress Temaları
En İyi Ücretsiz WordPress Temaları
En Kullanışlı WordPress Blog Temaları
En İyi WordPress Page Builder Sayfa Yapma Eklentileri
WordPress E-ticaret Sitesi Kurmak
WordPress Site Hızlandırma, WordPress Web Sitesi Nasıl Hızlandırılır?
ThemeForest Nedir? ThemeForest Üzerinden WordPress Teması Nasıl Alınır?
Woocommerce Nedir? WordPress ile E-Ticaret Yapmanın En Elverişli Yolu
En İyi Çoklu Dil WordPress Eklentileri
Mobile Uyumlu Web Site Nasıl Yapılır?
En İyi WordPress Yorum Eklentileri
Pagespeed Performansı İçin Kullanabileceğiniz En İyi WordPress Hız Eklentileri
En İyi WordPress Newsletter Bülten Eklentileri
En İyi WordPress Site İçi Arama Eklentileri
En İyi WordPress İletişim Eklentileri
En İyi WordPress Sosyal Medya Paylaşım Eklentileri
En Kullanışlı WordPress Popup Eklentileri
WordPress Domain Değiştirme, Canlıda Olan Sitenin Alan Adı Nasıl Değiştirilir?
WordPress’te Zararlı Kod, Virüs Taraması Nasıl Yapılır?
WordPress Site Taşıma Nasıl Yapılır?
WordPress SEO: WordPress SEO Ayarları Nasıl Yapılır?
Adım Adım Resimli WordPress Kurulum Rehberi