Domain Seçiminde ve Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hosting Fiyatları

Yeni bir web sitesi mi kuruyorsunuz yoksa mevcut bir işletmeyi veya blogu yeniden mi markalaştırmak istiyorsunuz? Amacınız ne olursa olsun, yine de bir domaine ihtiyacınız olacak. 

Peki domain nedir?

Basit bir şekilde anlatmak gerekirse, domain yani alan adı, bir web sitesine ulaşmak için bir web sitesi tarayıcısı adres çubuğuna yazdığınız adrestir.

Örneğin, Google için domain https://www.google.com’dur.

Bu web sitesinin domaini https://www.hosting.com.tr’dir.

Domain web sitenize özeldir (tıpkı parmak izi gibi) ve farklı web siteleri arasında paylaşılamaz.

Ücretsiz ve Ücretli Domain Nedir?

Ücretsiz ve Ücretli Domain Nedir?

WordPress.com, Wix, Squarespace, Weebly gibi kullandığınız çeşitli hazır web sitesi kurma araçlarından alabileceğiniz ücretsiz domainler vardır.

Daha spesifik olmak gerekirse, bu web sitesi kurma araçları size bir “alt alan” verir. Alt alan aşağıdakilere benzer:

  • sirketadiniz.wordpress.com
  • sirketadiniz.wix.com
  • sirketadiniz.weebly.com

Ücretsiz bir alt alan adı her zaman kullanışlı değildir. Özellikle kendi markanızla uzun vadeli bir iş kurmayı planlıyorsanız… Çünkü alt alanın sahibi siz değilsiniz. Kullanımı ücretsiz olduğu için cazip gelse de, bu domain asla sizin olmayacak. Başka bir hizmet sağlayıcıya geçmeye karar verirseniz, domaininiz taşınabilir değildir.

Alt alan, servis sağlayıcının kendi domaininin bir uzantısıdır. Alan adının sonunda servis sağlayıcının adı bulunur. Örneğin Weebly kullandıysanız, web adresimiz sirketadiniz.com yerine sirketadiniz.weebly.com olacaktır. Bu nedenle, tamamen sahip olduğunuz uygun bir domain almak için biraz bütçe ayırmanızda fayda var.

Ücretli Domainlerin Avantajları

Ücretli Domainlerin Avantajları

Web sitelerinden para kazanmak ve web sitelerini markalaştırmak istemeyen kişiler ücretsiz bir domain kullanabilir. Ancak amacınız tam tersiyse, ücretli bir domain satın almanız gerekir. Çünkü ücretsiz bir domain birçok sınırlamaya sahiptir. Bu yüzden ücretli bir domain, uzun vadede bir web sitesi için daha iyi bir seçenektir.

Ücretli domainlerin birçok avantajı vardır. İşte bunlardan birkaçı:

1. Domaininiz size ait olur

Bir domain satın aldığınızda, o artık sizindir. Domaini satın aldığınız kayıt şirketinden sözleşme yenilediğiniz sürece mülkiyet sizde kalacaktır.

Bir domain kaydetmek için minimum süre bir yıldır, ardından domaininizi yenilemeniz gerekir.

2. Benzersiz bir kimlik ve marka oluşturabilirsiniz

Ücretli bir domain, özel bir marka adına sahip olmanızı sağlar. Ücretsiz domainlerden farklı olarak, alan adınızın kimliği üzerinde tam kontrole sahip olursunuz. Web sitenizi diğerlerinden ayırmak istiyorsanız bu çok önemlidir. Örneğin, adınız.wordpress.com kullanmak yerine adınız.com alan adına sahip olabilirsiniz.

3. Güvenilirlik sağlarsınız

Ücretli bir domain kullanarak daha fazla güven kazanabilirsiniz. Ücretli bir domain yalnızca geçici bir projede olmadığınızı, aynı zamanda web siteniz için ne kadar çaba harcadığınızı gösterir. Ayrıca, isim nişinize uygunsa, belirli bir uzmanlık alanını kapsadığınızı da gösterebilirsiniz.

Domain Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domain Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir domaini kaydetmeden önce, uzun vadede ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olmanız gerekir. Yeni bir domain almaya karar verdiyseniz, lütfen hayal ettiğiniz domainin aşağıdaki özelliklere sahip olup olmadığını kontrol edin:

1. Rekabeti kontrol edin

Sektörünüzdeki rakiplerin domain’lerine bakın, anahtar kelimeleri ve uzantılarını not edin. Beğendiğiniz bir şey bulduğunuzda, hosting.com.tr domain sorgulama aracıyla kullanılabilirliğini kontrol edin.

2. Yazmayı ve hatırlamayı kolaylaştırın

Hatırlaması kolay olan bir web adresine sahip olmak çok önemlidir. Tuhaf kelimeler, kısa çizgi gibi diğer karakterler, sayılar vb. içeren alan adlarını hatırlamak çok zor olduğundan, insanların domaininizi duyar duymaz nasıl yazacaklarını bileceği bir seçim yapmanız gerekir.

3. Popüler kültürden kaçının

Bugün domaninizde Y kuşağının çok kullandığı bir terimi kullandığınızı düşünün. Hitap ettiğiniz kuşak için bu terim anlamını yitirdiğinde, domainizin de anlamı kalmayacaktır. 

Uzun vadeli başarı için birkaç yıl içinde popülerliği kaybolan bir şey değil, klasik çekiciliği olan bir domain seçmeniz gerekir.

4. Daha kısa, daha iyidir

Yukarıda söylediğimiz gibi iyi bir domaini hatırlamak kolaydır. Bu yüzden belirlediğiniz kelimeyi kısaltmak size çok yardımcı olur. Domaninizde birden fazla kelime varsa, insanların hepsini ve içinde bulundukları sırayı hatırlaması gerekir.

Daha kısa daha iyidir, dedik ama 3 ila 4 harften oluşan olası her domainin zaten kayıt edildiğini ve hatta 5 harfli olanların yok olmanın eşiğinde olduğunu bilmek, sizi herhalde şaşırtmaz.

Bu tür isimlere olan talep sadece tesadüf değil. Bir domain 10 harfin altında tutulursa en iyi sonucu verir ve hiçbir durumda uzunluğu 20’yi aşmamalıdır.

5. .COM etkisi

Sitenizin adının “mobile.com” olmasını istiyorsanız, ancak domaini mevcut değilse, “mobile.info”, “mobile.co” yerine kesinlikle “mobiles.com” gibi bir ad seçmelisiniz.

Neden mi?

Çünkü “.info” gibi birkaç diğer uzantı, çoğu çevrimiçi kullanıcı tarafından spam bağlantı olarak kabul edilir. Seçenekleriniz olduğu sürece, en iyi sonuçlar için bir “.com” domain seçmeniz önerilir.

6. Sosyal medya hesaplarını kontrol edin

Domaininizi kaydetmeden önce, aynı ismin sosyal medya platformlarında kullanımda olup olmadığını kontrol edin. Daha güçlü bir marka oluşturmak için domaninizle sosyal medya hesaplarınızı eşleştirin. Ziyaretçiler, sizi sosyal medya platformlarında da aynı isimle bulduklarında, markanıza daha çok güveneceklerdir.

  • https://www.facebook.com/@username
  • https://www.twitter.com/@username
  • https://www.instagram.com/@username
  • https://www.youtube.com/@username
  • https://www.tictok.com/@username
  • https://www.linkedin.com/in/@username

7. Markanızı koruyun

Domain fikrinizi korusanız bile, birileri sizi yasal yansımalar olmadan taklit edebilir. Korumak istediğiniz domainin birden çok çeşidini kaydettirerek (.com, .net, .tr, vb.) taklitçilerinizin önüne geçebilirsiniz. 

8. Site nişiyle uyumlu olmalıdır

“abcxyz123.com” gibi bir domain, akıllı telefon incelemeleri sağlayan bir web sitesi için bir işe yaramaz. Bu yüzden domain seçiminizi yaparken yeterince akıllı olmalısınız, böylece bir kullanıcı sitenizi açtığında neye göz atacağını bilir.

9. Kısa çizgi kullanmayın

Bir domain’de iki kelime kullanıyorsanız, okunabilirlik için kısa çizgi eklemeniz daha cazip gelebilir. Sorun şu ki, insanlar kısa çizgiyi hatırlayamayabilir ve başka birinin sitesine gidebilir.

Tireli alan adlarının arama motorları tarafından ayrıştırılmasının daha kolay olduğu, bu nedenle daha iyi SEO değerine sahip oldukları gibi yaygın bir inanış vardı. Ancak günümüzde, arama motorlarının tireli alan adlarını spam benzeri davranışlarla ilişkilendirdiği ve onları cezalandırabileceği anlaşılmıştır.

10. Sayı kullanmayın

Kısa çizgiler gibi sayılar da bir ikilem oluşturabilir. İnsanlar sayıyı rakamla mı yoksa yazarak mı arama yapacağını bilmeyeceği için marka bilinci oluştururken sıkıntı yaşayabilirsiniz. 

11. Alan adı fiyatlandırması

Kısıtlı bir bütçeniz varsa, uygun fiyatlı bir domain satın almak çözüm olabilir. Örneğin, .com TLD yerine .xyz seçebilirsiniz. Çoğu kayıt şirketi, daha az yaygın uzantıları kadar düşük bir fiyata sunar.

Birçok domain kayıt şirketi de ilk yıl aboneliği için özel bir fiyat verir. Satın almadan önce kendi aralarında fiyatları karşılaştırabilirsiniz. Şanslıysanız, ilk yıl için iyi bir domaini ücretsiz olarak bile alabilirsiniz.

12. Domain kayıt kuruluşu

Domain kayıt şirketi, belirli bir adı çevrimiçi olarak ayırmanızı sağlayan şirketlerdir. Ancak, diğer satıcılar tam anlamıyla yasal olmayabileceğinden, yalnızca ICANN sertifikalı domainleri satın almalısınız. Domaini kimden satın aldığınızı bilmeniz ve güvenilir olduklarından emin olmanız gerekir.

13. Alan Adının Geçmişini Kontrol Edin

Harika bir alan adı bulduğunuzda, satın almadan önce biraz araştırma yapmanız önemlidir. Bazı alan adları tamamen yeni olsa da, hayalinizdeki bir alan adının daha önce bir sahibi olmuş olabilir.

Bu noktada alan adının geçmişini araştırmak iyi bir fikirdir, çünkü siz satın almadan önce sitedeki faaliyetler sitenizin SEO’sunu etkileyebilir. Ayrıca, geçmişte etik olmayan veya yasa dışı bir web sitesine ev sahipliği yapmış bir alan adını satın almaktan kaçınmanız gerekir. Bu, işletmenizin itibarına zarar verebilir.

Alan adınızın geçmişini kontrol etmek için kullanabileceğiniz farklı araçlar vardır. Başlangıç için Wayback Machine veya Whoxy’yi deneyebilirsiniz.

14. Alan Adınız Akılda Kalıcı ve Hatırlanabilir Olsun

Genel olarak, aşırı genel isimlerden kaçının. Çünkü markalaşma ile ilgili pek çok şeyde olduğu gibi şirketinizi ve tekliflerinizi farklılaştırmak istersiniz.

2bx-4.com adını düşünün: yalnızca beş karakterden oluşuyor ve şu an kullanılabilir durumda. Ancak kısa bir isim olmasına rağmen, insanların hatırlaması veya bunu doğru yazması zordur.

İsmine bakarak bu işletmenin ne iş yaptığını hatırlayabilir misiniz?

Muhtemelen hayır.

Bu yüzden akılca kalıcı ve hatırlanabilir isimler seçmeniz gerekir.

15. ccTLD veya .CO Gibi Diğer Üst Düzey Alan Adlarını Kontrol Edin

.Com uzantısı, dünyadaki üst düzey alan adlarının (TLD’ler) ezici çoğunluğunu oluşturur. Çoğu şirket için .com en güvenli ve en iyi seçimdir. Bu yüzden mümkünse, alan adınız için diğer üst düzey uzantıları (.net, .org veya .guru gibi) satın alın ve bunların .com sitenize yönlendirilmesini sağlayın. Fakat spam olarak algılanan uzantılardan (örn. .biz, .info ve .review) kaçının.

Alan adı uzantısı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken başka bir husus daha vardır: yalnızca bir ülkede mi satış yapıyorsunuz veya farklı bir ülkeye özgü bir web siteniz mi var? Öyleyse, ülkeniz için ülke kodu üst düzey alan adını (ccTLD) seçin. Örneğin, Türkiye için .com.tr, Kanada için .ca ccTLD’sini seçin. Meksika’da satış yapıyorsanız .mx uzantısını kullanın. Ülkenizin ccTLD’sini bulmak için ülke kodları listesini inceleyin. Birincil pazarınız için bir ccTLD seçerek, arama motoru coğrafi hedeflemesinde daha iyi bir sıralama elde edebilirsiniz.

Sektöre özel bir alan adı da başka bir seçenektir. Bazı alan adları .gov, .mil ve .edu gibi belirli kullanımlar için kısıtlanmıştır. Ancak bazı sektörler, .film veya .movie gibi kendilerini farklılaştıran özel alan adı uzantılarına sahiptir. Teknoloji siteleri için .tech alan adı, sitenin bir teknoloji sitesi olarak otoriteye sahip olduğu konusunda kullanıcılara güven verir. .travel alan adı uzantısı turizm sektörü için iyi sonuç verir. Bir blog veya kişisel siteniz varsa, .BLOG alan adı uzantısı iyi çalışır.

16. Marka Adınızla Uyumlu Olsun

Bir alan adı seçerken, sitenizi ve markanızı başkalarıyla paylaşabilmeleri için insanların sizi bulabilmesini ve hatırlayabilmesini istersiniz. İyi bir alan adı marka kimliğinizi güçlendirir, otoritenizi oluşturur ve nihayetinde işletmenizi tanıtmanızı sağlar.

Alan adınızın markanızı ve pazarlama stratejinizi destekleyip desteklemediğini aşağıdaki gibi bir dizi soru sorarak belirleyin:

  • Alan adınız bir duygu uyandırıyor mu veya sunduğunuz ürün ya da hizmetleri açıklıyor mu?
  • Adınız değer teklifinizi destekliyor mu?
  • İnsanlar adınızı kolayca hatırlayabilir ve başkalarıyla paylaşabilir mi?
  • Alan adınız rakiplerinizin adlarından önemli ölçüde farklı mı?

17. SEO Anahtar Kelimelerini Alan Adınıza Ekleyin

Alan adlarının SEO üzerinde etkisi vardır. Doğru alan adına sahip olmak, kitlenizi hedeflemenize ve arama motoru sıralamanızı hızlandırmanıza yardımcı olabilir. Ancak domain seçerken anahtar kelimelerden daha fazlası söz konusudur. SEO için optimize edilmiş bir alan adı, insanlara web sitesinin ne hakkında olduğunu, sunduğu ürün ve hizmetleri vb. anlatır.

18. Alan Adınızın Kayıtlı Olup Olmadığını Kontrol Edin

Şirketinizi kurma ile ilgili diğer önemli adımlara geçmeden önce alan adınızın kayıtlı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Alan adı kayıt hizmeti veren kayıt kuruluşlarının çoğu, bu kontrolü ücretsiz olarak sunar ve size benzer veya aynı alan adı ile ilgili bilgi verir. Bu bilgileri gözden geçirerek, markanıza uygun bir domain’i bulabilir, bu sayede sürecinizi daha iyi yönetebilirsiniz.

19. Hızlı Hareken Edin

Popüler alan adları hızla tükendiği için markanız için uygun olan bir alan adını düşündükten sonra, bu alan adının alınmadığından emin olmak için hızlı olun ve bir alan adı araması yapın veya alan adı sahibi satmak istiyorsa istenen fiyatı ödeyin.

Hayalinizdeki alan adını ararken hızlı hareket etmek önemli olsa da, öncelikle ihtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi belirleyin ve seçiminizi buna göre yapın.

20. İngilizce Karakter Uyumuna Dikkat Edin

Türkçe karakterli alan adları artık kullanılabilir olsa da, geçmişte kullanılamıyordu. Bu yüzden insanlar arama yaparken Türkçe karakterli alan adları ile arama yapmaya alışık değildir.

Ayrıca İngilizce karakterlerle oluşturulmuş alan adları, dünya genelinde daha fazla insan tarafından anlaşılabilir ve hatırlanabilir. Eğer web sitenizi uluslararası bir kitleye ulaştırmayı hedefliyorsanız, İngilizce karakterler kullanmak daha uygun olabilir.

İngilizce karakterlerin dışındaki karakterleri kullanmak, kullanıcıların alan adını yanlış yazmalarına veya yanlış anlamalarına yol açabilir. Bu, potansiyel ziyaretçilerin web sitenize ulaşmasını engelleyebilir. Örneğin, Türkçe karakterler içeren bir alan adı Türkçe klavye kullanmayan kişiler için yazım hatalarına yol açabilir.

21. İşiniz ve Sektörünüz ile İlgili Alan Adı Belirleyin

Sektörünüzle ilişkili bir domain, web sitenizin ne hakkında olduğu ile ilgili ziyaretçilerinize bilgi verir. Örneğin, bir restoransanız, “abcrestoran.com” gibi bir alan adı, işinizi ve hizmetinizi belirgin bir şekilde ifade etmenizi sağlar.

Ancak, sektörünüzle ilişkilendirilmiş bir domain seçerken, alan adınızın genişletilebilir ve gelecekteki iş büyümesini destekleyebilir olmasına dikkat edin. Belirli bir sektöre spesifik bir alan adı seçmek, ileride işinizi genişletmek veya yeni ürün ve hizmetler sunmak istediğinizde sınırlayıcı olabilir.

Domain ve hosting sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Hosting.com.tr, web sitenizi kurmadan önce kaliteli hizmet anlayışıyla her ihtiyaca uygun çözümlerle size destek olur.

Web siteniz için domain satın almak istediğinizde, Hosting.com.tr’ye gelerek aklınızdaki domaini hemen kaydedebilir, uygun fiyatlar ve profesyonel domain yönetim desteği ile domain tescilinizi yaptırabilirsiniz.

Domain Sorgulama